1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Materiał partnera
  4. >
  5. Elektryczna maszynka do mięsa - na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?

Elektryczna maszynka do mięsa - na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?

Fot. materiał partnera
Elektryczna maszynka do mięsa to dziś niezastąpiony pomocnik w kuchni każdego, kto zajmuje się gotowaniem. To jeden z tych niewielkich sprzętów AGD, który warto mieć w szafce, zwłaszcza gdy na twoim stole królują mięsne potrawy. Na co powinieneś zwrócić uwagę, wybierając maszynkę do mięsa? Podpowiadamy!

Jak wybrać maszynkę do mięsa?

Planujesz uzupełnić wyposażenie kuchni o elektryczną maszynkę do mięsa? W takim razie powinieneś zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Przede wszystkim, aby urządzenie właściwie spełniało swoją funkcję i było wydajne, moc silnika powinna wynosić, minimum 500 W. Standardem powinno być również to, by maszynka mieliła 1,5 kg mięsa na minutę.

Ponadto sprawdź również:

  • Ilość sitek, dołączonych do zestawu. Różnią się one od siebie przeważnie ilością i średnicą oczek. Za standard można uznać obecność w zestawie 3 sztuk takich sitek: z drobnymi oczkami, które idealnie sprawdzą się przy mieleniu maku, ze średnimi oczkami do mielenia mięsa lub sera, a także z największymi oczkami - te sprawdzą się przy mieleniu mięsa na kiełbasę.
  • Dodatkowe nakładki. Inwestując w maszynkę do mielenia mięsa dobrze, abyś zwrócił uwagę na to, czy ma ona dodatkowe elementy, jak na przykład nasadka do napełniania kiełbasy, szatkownica czy przystawki do wyciskania owoców.

Dobrze dobrana elektryczna maszynka do mięsa posłuży ci przez lata i sprawi, że przyrządzanie mięsnych posiłków stanie się o wiele łatwiejsze i prostsze.

Funkcjonalna maszynka do mielenie mięsa

Jest też kilka dodatkowych funkcji, które maszynka do mielenia mięsa powinna mieć. Dzięki nim użytkowanie stanie się bardziej komfortowe i przyjemne. Przy okazji kilka z tych opcji zapewni ci bezpieczne korzystanie z urządzenia.

  • Antypoślizgowe nóżki — dzięki takiemu rozwiązaniu maszynka nawet podczas intensywnej pracy będzie stabilna.
  • Rewers — jest to opcja, która umożliwia cofnięcie obrotu, dzięki czemu możesz usunąć chrząstkę lub żylaste włókno.
  • Automatyczny wyłącznik — te rozwiązanie zapobiegnie przegrzaniu się silnika i w razie potrzeby przerwie pracę urządzenia.
  • Kilka poziomów prędkości — dobrze, jeśli urządzenie będzie miało kilka stopni prędkości mielenia mięsa. Dzięki temu z powodzeniem dopasujesz tempo pracy urządzenia do aktualnych potrzeb.

Obudowa ma znaczenie

Dziś w sklepach znajdziesz maszynki do mielenia, których obudowa wykonana jest z tworzywa sztucznego lub metalu. Pierwsza opcja daje ci większą możliwość kolorystycznego dopasowania urządzenia do wystroju kuchni czy własnego gustu. Jednak urządzenie wykonane z metalu charakteryzuje się dużo większą wytrzymałością.

W związku z tym takiej maszynce do mięsa nie będą straszne uszkodzenia mechaniczne. Sprawdzi się ona nawet w najbardziej wymagających warunkach, a ty nie będziesz musiał szukać dla niej specjalnego miejsca w szafie, z obawy o obcierkę lub naruszenie obudowy.

Komora maszynki

O ile w przypadku obudowy całego urządzenia można pozwolić sobie na tę wykonaną ze sztucznego tworzywa, o tyle komora maszynki powinna być zawsze wykonana z metalu. Pamiętaj, że będzie ona poddawana silnym naprężeniom i naciskom, dlatego powinna być wytrzymała i solidnie skonstruowana.

Elektryczna maszynka do mielenia — niezastąpiony towarzysz w kuchni

Elektryczną maszynkę do mielenia doceni każdy, kto z chęcią oddaje się kulinarnym wyzwaniom w kuchni. Dzięki niej stworzysz dania mięsne godne szefa kuchni z najlepszych restauracji. Takie urządzenie nie tylko ułatwi i uprzyjemni ci przyrządzanie posiłków, ale stanie się nieodzownym towarzyszem w kuchni. Wybierając maszynkę elektryczną z odpowiednimi nakładkami, zyskasz wielozadaniowy, uniwersalny sprzęt.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze