Zimą usilnie szukamy małych przyjemności, które pomogą nam zrekompensować brak słońca. Rozgrzewająca, aromatyczna kawa to coś, co poprawia nastrój niemal każdemu z nas. Sprawdziliśmy, jak smakuje zimowa selekcja kaw od Nespresso, inspirowana leśną roślinnością.
Czy można lepiej zacząć dzień, niż od filiżanki gorącej kawy, która dodaje energii i błyskawicznie stawia na nogi? Limitowana kolekcja Nespresso Gifts of the Forest powstała, by umilić zimowy czas każdemu miłośnikowi kawy – zarówno małej, jak i dużej czarnej. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie smak wysokiej jakości, oryginalne aromaty i nuty smakowe, które przywodzą na myśl najcieplejsze wspomnienia. W jej skład wchodzą trzy oryginalne smaki, dostępne zarówno dla systemu Nespresso Original, jak i Vertuo. Spróbowaliśmy wszystkich.
Zimowa propozycja od Nespresso to: Forest Black, Forest Almond Flavour oraz Forest Fruit Flavour – dwie kawy aromatyzowane i jedna czarna. Każda z nich zaskoczyła nas na swój sposób.
(Fot. materiały partnera)
Forest Black to mieszanka kaw w całości uprawianych pod liściastymi koronami drzew. Cień chroni drzewa kawowe przed bezpośrednim działaniem słońca i tworzy chłodniejsze środowisko, w którym owoce mogą dojrzewać wolniej. A wolniejsze dojrzewanie chroni aromaty, które później rozwijają się podczas palenia i zaparzenia. Dzięki temu można w niej wyczuć delikatne nuty przypominające las. To pikantne espresso idealne na mroźny poranek.
Kawa i orzechy to połączenie idealne. Forest Almond Flavour to cudowne aromaty migdałów i wanilii, ze szczyptą owocowości. Dzięki słodkiej, orzechowej nucie ukrytej w południowoamerykańskiej Arabice, skutecznie rozgrzewa i pobudza. Propozycja, która doda energii na zimowy spacer.
Ostatni nowy smak Nespresso zdecydowanie przypadł nam najbardziej do gustu. Jest oryginalny, a jednocześnie klasyczny. Kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, czyli tym, co najlepsze w zimowym czasie. Będzie wprost idealny dla wielbicieli owoców leśnych, bo można w nim odkryć aromaty soczystych jagód. To kawa, która przypomina o smakach ukrytych w leśnej ściółce.
Limitowana edycja kaw i akcesoriów Gifts of the Forest dostępne są we wszystkich Butikach Nespresso, a także na stronie:
Kawa smakuje najlepiej w dobrym towarzystwie. Nowe smaki kaw z leśnej kolekcji nadają się idealnie do tworzenia zimowych koktajli kawowych. W ciemne, dłużące się zimowe popołudnia spraw przyjemność sobie i bliskim. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, wypróbuj jeden z przepisów na stronie: . My zdradzamy jeden, który skradł nasze serca i podniebienia.
Forest Spritz
Składniki:
- kostki lodu 6,
- liść laurowy 1,
- woda gazowana 60 ml,
- trawa cytrynowa 3 g,
- syrop z trzciny cukrowej 10 ml,
- Forest Fruit Flavour 40 ml.
Przygotowanie:
W ekspresie Nespresso Vertuo zaparz kawę Forest Fruit Flavour (230 ml) i dodaj 3 g świeżej trawy cytrynowej. Pozostaw na 3 min.
Wrzuć kostki lodu (30 g) do szklanki. Dodaj 10 ml syropu o smaku Sugar Cane, dolej 120 ml wody gazowanej. Zamieszaj i dodaj liść laurowy.
Wlej kawę z trawą cytrynową.
Udekoruj owocami leśnymi na wykałaczce.
(Fot. materiały partnera)
Do przygotowania kaw Nespresso Gifts of the Forest świetnie sprawdzi się ekspres z limitowanej kolekcji, który zachwyca pięknym designem. Jest on wyposażony w autorski system parzenia – technologię centrifusion. Urządzenie odczytuje kod kreskowy umieszczony na każdej kapsułce kawy, a następnie dostosowuje ruch obrotowy, aby wydobyć najlepszy aromat ukryty w kapsułce, a także nadać każdej mieszance jedyny właściwy i niepowtarzalny dla niej smak. Co więcej, dostępny jest w wielu kolorach, a akcenty chromu będą idealnie pasować do każdej kuchni. Warto też podkreślić, że w trosce o naszą planetę, został wykonany w 54 proc. z recyklingowanego plastiku, jako jeden z pierwszych ekspresów w rodzinie Nespresso.