1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Suszone przekąski w biurze, czyli jak zachować zdrowie, spędzając cały dzień przed komputerem

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Siedząca praca w biurze sprawia, że ochota na podjadanie przychodzi często. Nie oznacza to jednak, że trzeba sięgać po niezdrowe przekąski. W biurowej kuchni bardzo może przydać się suszarka do owoców i warzyw, a także orzechów. Dzięki niej można przygotowywać zdrowe przekąski. Co warto wiedzieć na ten temat i jak zachować zdrowie, spędzając cały dzień przed komputerem?

Suszenie świetnym sposobem na zachowanie trwałości produktów spożywczych i ich wartości odżywczych

Warto sięgać po owoce suszone, gdyż proces suszenia nie powoduje utraty cennych składników odżywczych. Surowe orzechy są pełne wilgoci i przechowywanie ich w tym stanie powoduje, że bardzo szybko może pojawić się pleśń. Dlatego zdecydowanie warto postawić na ich suszenie. Z kolei suszenie owoców przedłuża ich trwałość i pozwala zachować cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Można zdecydować się na suszenie jabłek, bananów, śliwek, a także truskawek czy też owoców leśnych w suszarce. Wyposażenie w takie akcesorium kuchennego biura może świetnie się sprawdzić. Można też postawić na gotowe . Tutaj istotne znaczenie ma to by był to czysty owoc suszony bez dodatku cukru czy słodzików. Wtedy biurowa przekąska jest najzdrowsza. Liofilizacja to proces skomplikowany, którego nie można uzyskać w biurowej kuchni. Choć wynik liofilizacji jest podobny do suszenia, to jednak proces ten znaczącą się różni. W przypadku suszenia na owoce oddziałuje wysoka temperatura, która powoduje odparowanie wody, a jednocześnie pozwala zachować cenne witaminy i mikroelementy. W przypadku liofilizacji używana jest specjalistyczna aparatura, która kosztuje od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy złotych, a także krystalicznie czyste źródło wody. Zatem nie każdy i nie w każdych warunkach może zająć się liofilizacją i należy ten proces powierzyć specjalistycznym firmom. Liofilizacja zachowuje wygląd, smak owoców, a także składniki odżywcze i przeprowadzana jest poprzez suszenie sublimacyjne. Najpierw produkty są odpowiednio zamrażane, a później woda jest odparowywana z pominięciem stanu ciekłego, czyli zachodzi sublimacja lodu.

Jakie przysmaki można przygotować w suszarce?

Ponieważ już wiadomo, że w kuchni biurowej łatwo jest przygotować przekąski w suszarce, to warto wiedzieć po jakie produkty można sięgnąć. Otóż wbrew pozorom wybór jest ogromny. Poza wspomnianymi orzechami i wymienionymi wcześniej owocami w suszarce można suszyć także ziemniaki. W ten sposób mogą powstać chipsy ziemniaczane bez pieczenia czy też smażenia. Zatem znacznie zdrowsze, zawierające cenne składniki odżywcze, przede wszystkim potas, magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, żelazo, witaminę C i witaminy z grupy B. Warto pamiętać, że proces suszenia ziemniaków w temperaturze 55 stopni trwa od 10 do 12 godzin. Jeśli do dyspozycji ma się świeże nasiona słonecznika albo dynię, to także warto je wysuszyć. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru wody i zapobiec gniciu. W przypadku słonecznika proces suszenia jest dość krótki. Wystarczy 20 minut w temperaturze 50-80 stopni.

Poznaj świetną przekąskę biurową na jesień

Z dyni można wykonać substytut klasycznych chipsów ziemniaczanych i to oczywiście dużo zdrowszy zamiennik. Tutaj sprawdzi się odmiana dyni z pikantnym miąższem. Do przygotowania przekąski biurowej z dyni potrzebować będziesz: 2-kilogramową dynię, łyżkę przypraw do smaku (papryka, czarny pieprz, kminek, kolendra), łyżkę soli, sezamu i 2 litry wody. Dynie należy obrać i pokroić w cienkie medaliony o grubości nie większej niż 3 mm. Do gotującej się, zasolonej wody wrzuć pokrojoną dynię. Następnie zblanszowaną dynię przełóż do zimnej wody. Po minucie wyjmij i rozłóż na ręczniku, a następnie włóż do durszlaka, by odsączyć wodę. Lekko mokre kawałki dyni rozprowadź na suszarce, a następnie posyp przyprawami i sezamem. Susz dyniowe chipsy przez 6 godzin w 60 stopniach. Po tym czasie susz plasterki jeszcze przez 2 godziny w 80 stopniach. Takie chipsy przechowuj w szklanym naczyniu z próżniową pokrywką. Na pewno staną się biurowym hitem.

Warto pamiętać, że suszone owoce są świetnym dodatkiem do jogurtów i płatków i można z nich stworzyć świetne musli. Oczywiście to nie jest ich jedyne zastosowanie. Sprawdzą się jako dodatek do napojów. z dodatkiem konfitury z suszonymi owocami to świetny wybór. Warto pamiętać, że herbata zawiera kofeinę, choć w 100 ml jest jej trzykrotnie mniej niż w kawie. Ma to jednak dobrą stronę, bo można pić ją niemal bez ograniczeń. Siedząc cały dzień przy biurku w pracy można zdrowo się odżywiać, a nawet sięgać po przekąski. Ważne by były zdrowe, a dzięki suszeniu takie można przygotować.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze