Kuchnia przyjazna dzieciom – jak dbać o bezpieczeństwo maluchów?

Rozwój, zaangażowanie i ruchliwość dziecka cieszą każdego rodzica, ale mogą być też powodem do zmartwień, jeśli chodzi o funkcjonowanie dziecka w kuchni. (Fot. Getty Images)

Nie jest tajemnicą, że dzieci są bardzo ciekawskie i z chęcią naśladują dorosłych w ich codziennych czynnościach. Rozwój, zaangażowanie i ruchliwość dziecka cieszą każdego rodzica, ale mogą być też powodem do zmartwień, jeśli chodzi o funkcjonowanie dziecka w kuchni. Jak zabezpieczyć tę przestrzeń, aby zapewnić swoim pociechom bezpieczeństwo?

Przygotowanie kuchni i naprawa usterek

Istotną rolę odgrywa samo przygotowanie kuchni na nadejście dziecka. Obluzowane drzwi od szafek, wypadającą szufladę, chybotliwe krzesło czy powyrywane gniazdka mogą szybko stać się przyczyną niechcianego wypadku. Dlatego warto wykonać wszelkie niezbędne naprawy, zanim kuchnia zostanie opanowana przez ciekawskie dziecięce dłonie. Większość rzeczy można zrobić samodzielnie, a te których nie potrafimy lub po prostu nie mamy czasu najlepiej oddać fachowcowi złotej rączce.

Wyłączanie i chowanie sprzętu AGD

Sam fakt, że działanie sprzętu AGD związane jest z prądem sprawia, że jest potencjalnie niebezpieczny dla dzieci. Do tego dochodzi możliwość włączenia przez dziecko miksera czy blendera, czego skutki mogą być fatalne. Dlatego zawsze po wykonanych pracach kuchennych trzeba bezwzględnie wyłączyć urządzenia AGD i schować je do wysokich albo zamykanych szafek.

Zabezpieczenie kontaktów, kantów i szafek

Dzieci wpadają czasem na szalone pomysły i potrafią na przykład włożyć coś do gniazdka elektrycznego albo przeszukać szafki w poszukiwaniu interesujących artefaktów. Dlatego tak ważne jest zamontowanie zaślepek w kontaktach oraz zabezpieczenie kantów stołu i szafek. W pierwszych latach życia kroki maluchów są bardzo niestabilne, więc warto zadbać o odpowiednie wyściełanie niebezpiecznych miejsc na przykład taśmą piankową. Przy szafkach warto zamontować blokady uchwytów, dzięki czemu nie dojdzie do przytrzaśnięcia paluszków dziecka.

Z daleka od noży

Z dzieckiem w kuchni można miło spędzać czas, ale należy pamiętać o tym, żeby wszelkie niebezpieczne narzędzia i przybory były schowane. Noże, wyciskarki czy tasaki powinny być odkładane w bezpieczne miejsce. Podobnie ma się sprawa ze środkami chemicznymi – płyny do mycia naczyń czy podłóg oraz inne detergenty muszą być przechowywane w szafkach niedostępnych dla najmłodszych. Dziecko nie może mieć także dostępu do swobodnej zabawy odpadkami. U człowieka poczucie wstrętu pojawia się dopiero w okolicach 4 roku życia, stąd dla malucha grzebanie w obierkach czy śmieciach nie stanowi żadnego problemu.

Odpowiednia płyta grzewcza i antypoślizgowa podłoga

Przy małym dziecku w domu warto się zdecydować na kuchenkę z płytą indukcyjną, aby nie doszło do poparzenia. Jeśli posiadamy kuchenki gazowe lub płyty elektryczne trzeba bardzo uważać podczas gotowania, a po zakończonej pracy pilnować, by dziecko nie poparzyło się wciąż gorącymi elementami kuchenki. W przypadku płyty indukcyjnej nie ma tego problemu. Oczywiście przy jej użytkowaniu nadal trzeba uważać, nie pozwalając dziecku kręcić się przy swoich nogach podczas przygotowywania posiłków. Na brzegu kuchenki stoi przecież masa gorących garnków czy rozgrzanych patelni. Antypoślizgowa podłoga w kuchni wykonana z odpowiednich kafelków to dobry sposób na to, aby zminimalizować ryzyko upadków smyka.

Dziecko w kuchni podejmuje czasem swoje pierwsze kulinarne próby, ale częściej jest narażone na szereg niebezpieczeństw. Trzeba pamiętać o odkładaniu sprzętu AGD oraz noży w bezpieczne miejsce, zabezpieczeniu szafek i kantów czy wyborze płyty indukcyjnej zamiast innych opcji grzewczych. Przede wszystkim jednak przyda się solidna porcja zdrowego rozsądku, pozwalającego na zminimalizowanie zagrożeń, które może na siebie sprowadzić ciekawski świata maluch w kuchennym środowisku.