fbpx

Latte, macchiato, cappuccino – odkryj królestwo mlecznych kaw!

Latte, macchiato, cappuccino – odkryj królestwo mlecznych kaw!
Cappuccino swoją nazwę zawdzięcza brązowym habitom zakonników kapucynów, a upowszechniło się na całym świecie tuż po II Wojnie Światowej, kiedy to ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. (Fot. materiały prasowe)

Każdy wielbiciel kawy nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kilku łyków dodającego energii i poprawiającego humoru napoju, jakim jest kawa. Niektórzy wręcz nie rozstają się z kubkiem przez większość czasu. Od lat najbardziej popularna jest klasyczna czarna kawa, jednak coraz więcej ludzi w ciągu dnia woli delektować się też wersjami z dodatkiem mleka. Jednak, czy nie mając profesjonalnego sprzętu jak w kawiarni, można przyrządzić te wyjątkowe, mleczne kawy w domu?

Pyszny napój jak z profesjonalnej kawiarni? To możliwe!

Jeśli chcemy przyrządzać przeróżne napoje kawowe z dodatkiem mleka, powinniśmy się zaopatrzyć przede wszystkim w odpowiedni automat do kawy oraz spieniacz do mleka (jeśli ekspres nie posiada takiej funkcji). Dobrym wyborem jest ekspres kapsułkowy, ponieważ kawa zamknięta w kapsułce zachowuje idealne proporcje i wyróżnia się wyważonym smakiem oraz aromatem.

Bazą większości popularnych napojów mlecznych jest klasyczne espresso, które powstaje poprzez przepuszczenie niedużej ilości gorącej wody pod ciśnieniem nawet do 19 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Na prawidłowo przygotowanym espresso powinna utworzyć się gęsta, orzechowo-brązowa pianka (crema), której napój zawdzięcza część swojego aromatu. Aby przygotować je niemal tak, jak w prawdziwej włoskiej kawiarni, możemy sięgnąć po kawę w kapsułkach, którą wyróżnia wysoka jakość – np. Nespresso. A jakie napoje mleczne można przygotować na bazie espresso?

Subtelne i aromatyczne cafè latte

Latte jest włoskim napojem kawowym powstającym w wyniku dolania do espresso gorącego, lekko spienionego mleka. Powstała na wierzchu napoju jasna piana, powinna mieć 1cm grubości. Kawę latte należy podawać w wysokiej szklance i z długą łyżeczką. Dla urozmaicenia smaku, do napoju można dodać syropy smakowe (np. waniliowy, karmelowy, orzechowy), wiórki czekoladowe, drobno siekane orzechy czy nawet odrobinę lodów.

Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych pyszną i delikatną latte, przygotuj ten wyśmienity napój w egzotycznej wersji kokosowej. Wykorzystując spieniacz do mleka, zrób z 120 ml półtłustego mleka i 10 ml syropu kokosowego delikatną piankę. Teraz przyda ci się kawa w kapsułce, z której do wysokiej szklanki zaparz mocne espresso. Spienione mleko delikatnie przelej do kawy tak, by na wierzchu utworzyła się warstwa pianki. Gotowy napój oprósz odrobiną wiórków czekoladowych i kokosowych. To pyszne i delikatne latte podawaj z ciasteczkami kokosowymi.

Kremowo-czekoladowe macchiato

Macchiato jest odmianą latte i z języka włoskiego oznacza „splamione mleko”. Od klasycznej cafè latte różni się kolejnością dodawanych składników. Tutaj espresso wlewa się do gorącego, spienionego mleka delikatnie i po ściance szklanki. Prawidłowo przygotowane macchiato powinno posiadać trzy efektownie wyglądające warstwy: mleko na dole, kawowe espresso po środku i grubą, białą warstwę pianki na górze.

Spróbuj słodkiego macchiato z rozpływającymi się w ustach kawałkami karmelu. Jego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe i zajmie dosłownie kilka chwil. Potrzebna ci będzie kawa w kapsułce, łyżka syropu karmelowego, 80 ml mleka oraz pół łyżeczki kruszonego cukru kandyzowanego do dekoracji. Najpierw spień mleko i przelej je do wysokiej szklanki. W filiżance zaparz espresso, dodaj syrop karmelowy, wymieszaj. Delikatnie, po ściance, wlej kawę do spienionego mleka, dbając o to, by powstały wyraźne warstwy. Piankę oprósz kandyzowanym cukrem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Wyjątkowo aromatyczne cappuccino

Pochodzące z Włoch cappuccino jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych. Swoją nazwę zawdzięcza brązowym habitom zakonników kapucynów, a upowszechniło się na całym świecie tuż po II Wojnie Światowej, kiedy to ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach. Bazą tego wyjątkowego napoju jest espresso, do którego dodaje się 120 ml spienionego mleka. Cappuccino najlepiej serwować w filiżance ze spodkiem.

Chcesz przyrządzić aromatyczne cappuccino z nutką orientu? Przygotuj 60 ml mlecznej pianki, espresso, 10 ml syropu cynamonowego oraz po szczypcie mielonego cynamonu i goździków. W filiżance zaparz espresso. Spienione mleko delikatnie wymieszaj z syropem, a następnie przelej do kawy. Wierzch gotowego napoju posyp odrobiną cynamonu i goździków. Tym pysznym, kremowym cappuccino delektuj się zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze gorące, a oprószona przyprawami pianka cudownie pachnie słonecznym orientem.

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze