fbpx

Produkcja rozsady warzyw – odpowiadamy na najczęstsze pytania

Produkcja rozsady warzyw – odpowiadamy na najczęstsze pytania
Fot. materiały partnera

Produkcja rozsady warzyw to najskuteczniejszy sposób na szybszy i wyższy plon. Kiedy przeprowadzić siew nasion na rozsadę warzyw? Jakie wyposażenie warto mieć i jak pielęgnować rozsadę? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz u nas.

Kiedy zacząć siew nasion warzyw na rozsadę?

Nasiona warzyw na rozsadę wysiewa się od połowy lutego do połowy kwietnia. W terminie najwcześniejszym przeprowadza się siew nasion warzyw o długim okresie wegetacji i tych przeznaczonych do uprawy pod osłonami, np. arbuza, oberżyny (bakłażana), papryki słodkiej i ostrej, pomidorów szklarniowych, ogórków sałatkowych, selera naciowego i najwcześniejszych odmian sałaty, brokułu, kapusty głowiastej czy kalafiora. W terminie późniejszym, od połowy marca, można jeszcze wysiewać nasiona pomidorów koktajlowych i gruntowych, ogórków gruntowych, cukinii, selera korzeniowego oraz warzyw kapustnych na późniejszy zbiór. Wysokiej jakości nasiona warzyw to podstawa sukcesu. W Internecie sklep Świat Kwiatów oferuje największy wybór: nasion warzyw.

Czy do produkcji rozsady warzyw niezbędny jest inspekt?

Inspekt, czyli ocieplona skrzynia z uchylnym oknem zamiast dachu, znakomicie ułatwia produkcję rozsady warzyw. Jego samodzielna budowa jest jednak pracochłonna. Dodatkowo inspekt, pomimo że jest potrzebny jedynie przez 3 miesiące w sezonie, zajmuje miejsce w ogrodzie przez cały rok. Alternatywę dla dużej skrzyni stanowią kompaktowe miniszklarenki, z których można korzystać w domu. Podobnie jak inspekt, zapewniają delikatnym siewkom oberżyny, papryki czy pomidora optymalną temperaturę, wilgotność i dostęp światła, umożliwiając zarazem swobodne wietrzenie oraz hartowanie roślin. Rozsadę sałaty, kapusty, selera, brokułu i kalafiora łatwo wyprodukujemy w wielodoniczkach, które zajmują bardzo mało miejsca na parapecie i chronią korzonki siewek przed splątaniem się. Siew gniazdowy do większych, osobnych doniczek poleca się w przypadku ogórków, cukinii, arbuzów i melonów, które rosną silnie i są wrażliwe na uszkodzenia korzeni.

Jakie podłoże do siewu nasion warzyw na rozsadę wybrać?

W sklepach ogrodniczych znajdziemy specjalistyczne substraty do siewu nasion warzyw na rozsadę. Mieszanka tego rodzaju jest sypka i przepuszczalna, dobrze chłonie wodę i szybko oddaje nadmiar wilgoci, często zawiera też dawkę nawozu startowego w formie bezpiecznej dla delikatnych siewek. Podłoże do produkcji rozsady warzyw musi być sterylne i niezakwaszone, a przy tym wolne od nasion chwastów. Samodzielnie można przygotować taką mieszankę łącząc równe porcje ziemi doniczkowej, odkwaszonego torfu i piasku albo perlitu. Podłoże należy przed użyciem wyparzyć w piekarniku. Warto przed sadzeniem dodać do niego sproszkowany węgiel aktywny, który zmniejszy ryzyko rozwoju chorób grzybowych, bardzo groźnych dla siewek. Drobne nasiona warzyw podczas siewu delikatnie wgniatamy w podłoże i zostawiamy bez przykrywania, większe zaś sadzimy w płytkich zagłębieniach, wykonanych np. ołówkiem.

Jak podlewać rozsadę warzyw i kiedy zacząć nawożenie?

Rozsadę warzyw nawadniamy poprzez zraszanie podłoża, pilnując, by ziemia w pojemniku była stale lekko wilgotna. Używajmy przegotowanej, miękkiej wody. Nawożenie młodych roślin na pierwszym etapie wzrostu nie jest konieczne, a wręcz może im zaszkodzić, ponieważ siewki są wrażliwe na zasolenie podłoża i podatne na poparzenie. Przed wysadzeniem do gruntu nawozimy zatem tylko najbardziej żarłoczne gatunki. Pomidory, paprykę, cukinie i arbuzy zaczynamy zasilać w fazie 3. liścia właściwego. Najlepiej wykorzystać do tego celu mocno rozcieńczony płynny nawóz mineralny do pomidorów i ogórków, stosując połowę dawki zalecanej przez producenta. Rozsadę przed wysadzeniem na stanowisko docelowe zasila się 2-3 razy. Jeśli szukasz dobrych nasion to sprawdź też stronę: Garden Seeds Market.