Kosmetyki naturalne: hydrolat – co to takiego?

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
Właściwości hydrolatów zależą od rodzaju rośliny, z jakiej pochodzą. Każda ma unikalny skład, który częściowo przenika do hydrolatu. (Fot. iStock)

Hydrolat to stosunkowo nowa kategoria kosmetyków, która wraz z szybkim rozwojem rynku kosmetyków naturalnych zyskuje coraz większą popularność. Wiele manufaktur kosmetycznych ma w swoim asortymencie ziołowe lub kwiatowe hydrolaty, a klienci je uwielbiają.

Jako właścicielka jednej z takich manufaktur mogę pokusić się o stwierdzenie, że ostatnio hydrolaty są najchętniej kupowanym kosmetykiem spośród produktów naturalnych. Warto wspomnieć, że jeszcze do niedawna hydrolaty nie odgrywały żadnej roli w kosmetyce, gdyż były jedynie „skutkiem ubocznym”. No właśnie, czego?

Czym jest hydrolat?

To produkt wodny powstały w wyniku destylacji parą wodną całych roślin lub ich części. Najczęściej jest to produkt uboczny produkcji olejków eterycznych. Destylacja polega na wyodrębnieniu nierozpuszczalnych cząstek olejku eterycznego, który po ochłodzeniu jest oddzielany od pary wodnej, natomiast wszystkie cząstki rozpuszczalne w wodzie (czyli resztki olejku eterycznego oraz substancje czynne) zostają w tzw. wodzie podestylacyjnej. To właśnie jest hydrolat. Ma imponujące właściwości tonizujące skórę i wyrównujące jej pH, ponieważ jego odczyn jest zbliżony do naturalnego pH skóry człowieka.

Hydrolat może być stosowany jest zamiast popularnego toniku do twarzy, a także jako odżywka do włosów. Hydrolaty są również wykorzystywane jako baza do stworzenia maseczki, np. glinkowej, czy jeden z półproduktów służących do produkcji kremów lub balsamów. Dobry krem możesz rozpoznać, jeśli na początku składu INCI przeczytasz, że zamiast wody znajduje się w nim hydrolat, np. Rosa damascena Floral Water.

Hydrolat może być aplikowany rano (oczyszczenie twarzy), w ciągu dnia (odświeża skórę i pomaga utrzymać makijaż) oraz wieczorem – jako pomoc przy demakijażu i w przywróceniu właściwego pH skórze. Jest to szczególnie ważne, kiedy do oczyszczania twarzy używasz mydła sodowego, które charakteryzuje się lekko zasadowym odczynem.

ZAMÓW

E-WYDANIE

Przewaga hydrolatu nad kupowanym gotowym tonikiem do twarzy jest ogromna. Produkt ten – w zależności od rodzaju oraz części rośliny, z jakiej jest wytworzony – charakteryzuje się przejęciem jej substancji aktywnych, związków czynnych oraz, nierzadko, także właściwego dla niej zapachu. Jest to woda, która w swej prostocie potrafi zdziałać cuda. Jej nieskomplikowany skład musi być niekiedy jedynie zabezpieczony substancją konserwującą, aby mogła ci dłużej posłużyć. Nie każdy bowiem wie, że woda jest bardzo narażona na rozprzestrzenianie się bakterii chorobotwórczych i drobnoustrojów. Chociaż toniki sklepowe są przeznaczone do oczyszczania skóry i przygotowania jej do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych, w ich składzie nie brakuje niepożądanych substancji.
Właściwości hydrolatów zależą od rodzaju rośliny, z jakiej pochodzą. Każda ma unikalny skład, który częściowo przenika do hydrolatu. Najczęściej jednak zostają przejęte witaminy, sole mineralne i flawonoidy. Substancje te sprawiają, że dzięki regularnemu używaniu wody kwiatowej skóra staje się nawilżona, wygładzona, rozjaśniona i bardzo dobrze oczyszczona.

Jak zrobić hydrolat w warunkach domowych?

To bardzo uproszczona wersja, dzięki której uzyskasz wodę kwiatową do własnego użytku. Jeśli nie zastosujesz konserwantu, posłuży ci ona przez krótki czas. By wydłużyć jej trwałość, należy przechowywać ją w lodówce (do 7 dni).
Potrzebne akcesoria:
• garnek z pokrywką,
• dwie miseczki (jedna najlepiej żaroodporna lub wytrzymała, druga zwykła np. porcelanowa),
• woreczek z lodem,
• pożądany surowiec np. kwiaty lawendy.

1. Na dnie garnka ustaw miseczkę odporną na wysoką temperaturę.
2. Do garnka włóż roślinę poddawaną destylacji (np. lawendę).
3. Zalej ją wodą destylowaną lub filtrowaną (do wysokości miseczki).
4. Drugą miseczkę połóż na pierwszej.
5. Garnek przykryj pokrywką, połóż na niej lód w woreczku, aby para szybciej się skraplała. 6. Gotuj na wolnym ogniu ok. godzinę do dwóch.
7. W tym czasie skroplona z pokrywki woda trafia do wyżej położonej miseczki – to jest hydrolat.
8. Po ostudzeniu hydrolatu przelej go do butelki z ciemnego szkła z atomizerem i wstaw do lodówki lub wykorzystaj „na świeżo”.

Właściwości hydrolatów

Hydrolat lawendowy (Lavender Water) ma działanie antyseptyczne, łagodzące, odświeżające, uspokajające oraz przeciwzapalne. Stosuje się go do cery wrażliwej, tłustej, starszej oraz trądzikowej.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Hydrolat z bzu czarnego (Elder flower Water) – powstaje z jego kwiatów. Bardzo wysoka zawartość witaminy C sprawia, że oprócz naturalnych właściwości antyoksydacyjnych cechuje się też zdolnością do rozjaśniania przebarwień oraz lekkiego rozświetlania cery. Obecność garbników oraz triterpenów sprawia, że hydrolat lekko ściąga skórę, działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo, antywysiękowo oraz łagodząco na stany zapalne. Dzięki tym właściwościom polecany jest osobom borykającym się z cerą trądzikową (zarówno trądzikiem młodzieńczym, jak i wieku starszego). Ponadto kwiat bzu czarnego kryje w sobie bogactwo flawonoidów, soli mineralnych i związków „wyłapujących” wirusy. Substancje te sprawiają, że posiadacze ziemistej cery zauważą sporą poprawę.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Hydrolat z róży damasceńskiej (Rosa damascena Floral Water) – powstaje z płatków różanych, które zbierane są raz w roku w Bułgarii lub Turcji. Zawiera on bowiem znaczne ilości witaminy, C, B i K, karoten, taniny, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy. Wszystkie te składniki powodują, że hydrolat, jak i olejek eteryczny, mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antybakteryjne oraz regenerujące.
Woda różana jest polecana w przypadku plam na twarzy, gdyż ma właściwości rozjaśniające i regenerujące. Dobrze łagodzi wszelkie podrażnienia, nawilża oraz przywraca kwaśny odczyn skóry. Wspaniale nadaje się zarówno dla osób starszych, których skóra potrzebuje lekkiego rozjaśnienia i regeneracji, jak i dla młodszych zmagających się z trądzikiem i nadmiernie wydzielającym się sebum.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Hydrolat cynamonowy (Cinnamomum zeylanicum Flower Water) – pozyskiwany z kory cynamonowca cejlońskiego. To idealna propozycja dla tych, których nękają stany zapalne skóry zarówno twarzy, jak i głowy, trądzik, zanieczyszczona oraz przetłuszczająca się i problematyczna cera. Wykazuje działanie tonizujące, pobudzające krążenie krwi i limfy, a także wyrównujące pH. Jego antybakteryjne oraz nawilżające właściwości nie mają sobie równych, a zapach charakterystyczny dla kory cynamonu działa na zmysły i przywołuje wspomnienie świąt. Wspaniale stymuluje procesy komórkowe, więc śmiało może być stosowany jako kosmetyk antycellulitowy oraz likwidujący łupież.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Hydrolat z szałwii lekarskiej (Salvia officinalis Leaf Water) – jest pozyskiwany z ziela lub liści szałwii, które kryją duże ilości garbników (o właściwościach lekko ściągających i antyseptycznych), fenolokwasów (działają lekko złuszczająceo, rozjaśniająco, przeciwutleniająco), saponin (wzmagają proces wchłaniania innych składników czynnych), flawonoidów (bioaktywne związki mające właściwości antyutleniające, przeciwzapalne i detoksykujące). Hydrolat szałwiowy wpływa wielokierunkowo na naszą skórę. Co najważniejsze, nadaje się do cery zarówno trądzikowej, wykorzystując swoje działanie antybakteryjne i odkażające, jak i dla skóry normalnej oraz dojrzałej, dzięki zawartości antyutleniaczy i związków regenerujących oraz wyrównujących pH.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Hydrolat waniliowy (Vanilla planifolia Water) – powstający ze strąków wanilii, która jest źródłem katechin (znanych również jako polifenole) mających działanie antyoksydacyjne, łagodzące i przeciwzapalne. Roślina ta ma doskonałe właściwości terapeutyczne (relaksujące, kojące i afrodyzujące) przywracające dobre samopoczucie. Oprócz tego, że pięknie pachnie, wanilia, działa przeciwstarzeniowo, łagodzi podrażnienia, koi i nawilża. Pomaga likwidować stany zapalne, także na skórze głowy. Z powodzeniem stosuje się ją w szamponach przeciwłupieżowych i mgiełkach do włosów. Stymuluje cebulki, co czyni ją idealnym dodatkiem do kosmetyków przyspieszających porost włosów. Polecana jest w szczególności do skóry starszej, zwiotczałej, trądzikowej oraz chorobowo zmienionej i alergicznej.

Kosmetyki naturalne: hydrolat - co to takiego?
(Fot. iStock)

Tekst pochodzi z książki „Kosmetyki naturalne dla ciebie. Mydła, hydrolaty, olejki, peelingi”.

 

Kosmetyki naturalne dla Ciebie
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>