fbpx

Olejek rycynowy na włosy, rzęsy, brwi i twarz – jak stosować? Właściwości i efekty stosowania

Olejek rycynowy na włosy, rzęsy, brwi i twarz - jak stosować? Właściwości i efekty oleju
Olej rycynowy - uniwersalny produkt, który sprawdzi się idealnie w pielęgnacji twarzy, włosów i paznokci. (fot. iStock)

Olej rycynowy to jeden z najpowszechniej stosowanych olejów w lekarstwie i kosmetyce o wszechstronnym i kompleksowym działaniu. Stosowanie oleju rycynowego przynosi szybkie efekty, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne i jak mało który preparat świetnie wpływa na włosy, rzęsy oraz brwi. Jak go stosować? Podpowiadamy!

Olejek rycynowy – właściwości

Olejek rycynowy to jeden z najtańszych (można kupić go już za parę złotych) preparatów o tak bogatym zastosowaniu. Olej rycynowy jest substancją otrzymywaną z nasion rącznika pospolitego, jest gęsty, oleisty o subtelnym zapachu. Jego właściwości, choć znane od lat, okazują się mieć zastosowanie w różnego rodzaju przypadkach – nie tylko leczniczych, ale również i kosmetycznych problemach.

Olej tłoczony jest na zimno, w głównej mierze składa się z glicerydu 18-węglowego kwasu rycynolowego oraz z glicerydów kwasu oleinowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Zawarty w nim kwas rycynolowy wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, stosowany jest również na dolegliwości jelitowe ze względu na silnie przeczyszczające działanie. Jednym z jego leczniczych zastosowań jest także walka z bólem stawów – zwłaszcza pleców i w okolicach nóg. Olej znany jest również ze swoich właściwości silnie natłuszczających naskórek, dzięki czemu chroni skórę przed różnego rodzaju podrażnieniami, a także łagodzi ból po oparzeniach.

Olejek rycynowy na włosy, rzęsy, brwi i twarz - jak stosować? Właściwości i efekty oleju
fot. iStock

Olejek rycynowy – zastosowanie w pielęgnacji

Systematyczne stosowanie olejku rycynowego sprawdza się w pielęgnacji skóry, paznokci, twarzy oraz włosów. Olejek wykorzystywany jest również w pielęgnacji brwi i rzęs, na które ma zbawienny wpływ. Rycyna skutecznie wspomaga porost brwi i rzęs, które stają się mocniejsze, gęstsze i ciemniejsze.

Aplikacja olejku rycynowego na rzęsy i brwi powinna odbywać się przynajmniej raz w tygodniu, gdyż regularne stosowanie przynosi widoczne i zadowalające efekty. Aby nałożyć go na rzęsy, wystarczy użyć do tego zużytej szczoteczki po tuszu do rzęs, bądź czystego pędzelka. Na brwi, olej można nałożyć palcami bądź czystą, nieużywaną szczoteczką. Warto pamiętać, aby w obu przypadkach stosować niewielką ilość oleju, aby nie dostał się do oczu i nie wywołał reakcji alergicznej. Umiar w stosowaniu tego specyfiku jest szczególnie wskazany także ze względu na to, by nie obciążać nadto włosów, brwi czy rzęs i pozwolić im odpowiednio wchłonąć olejek.

Olejek rycynowy stosujemy również w pielęgnacji włosów – zwłaszcza tych słabych, przeciążonych i zniszczonych. Już jednorazowe zastosowanie sprawia, że włosy nabierają lekkości, stają się bardziej lśniące i gładkie. Olejek znacznie wzmacnia cebulki włosów i przyspiesza ich wzrost. Ponadto, olejek możemy nakładać na same końcówki (zwłaszcza te rozdwajające się), które dzięki niemu staną się bardziej nawilżone i smukłe.

Jednym z częstszych sposobów wykorzystania oleju rycynowego do włosów jest także stosowanie go w formie odżywki – aplikowanej na całą długość włosów. Najpopularniejszym połączeniem jest mieszanka oleju rycynowego i żółtka jajka, z możliwością dodania również soku z cytryny. Ta babcina maseczka, nakładana na całą długość od nasady włosów po końcówki sprawia, że włosy nabierają blasku i będą znacznie nawilżone. Olejek idealnie stymuluje pracę cebulek włosów, dlatego stosować powinny go zwłaszcza osoby borykające się z nadmiernym wypadaniem włosów.

Dzięki silnym właściwościom regenerującym i natłuszczającym, olejek rycynowy stosujemy również w pielęgnacji twarzy. Sprawdzi się on nie tylko jako sposób na oczyszczenie skóry, ale również jako idealny środek do walki z trądzikiem. Olej rycynowy wysuszy krosty i spowoduje znaczną poprawę już po kilku dniach. W tym przypadku najlepszym sposobem będzie wykonanie tzw. „parówki”, a następnie wmasowanie olejku i pozostawienie go na noc. Podobnie w sytuacji, gdy borykamy się z przebarwieniami i bliznami – olej rycynowy stopniowo rozjaśni przebarwienia i złagodzi blizny.

Olej rycynowy sprawdzi się także jako preparat na oczyszczanie twarzy i skuteczny demakijaż. Możemy stosować go (w niewielkiej ilości) samodzielnie – przecierając wacikiem z odrobiną olejku twarz lub przygotować mieszankę oczyszczającą. Preparat do oczyszczenia skóry możemy przygotować samodzielnie dodając do oleju rycynowego innych naturalnych olejów, w zależności od rodzaju skóry. W przypadku cery normalnej odpowiednim dodatkiem do oleju rycynowego będzie olej ze słodkich migdałów, dla skóry suchej – olej z pestek winogron, dla cery tłustej – olejek jojoba (w proporcji 1:9).

Stosowanie olejku rycynowego na paznokcie to również idealny sposób na to, by wzmocnić płytkę paznokcia. Olejek idealnie nawilży również skórki, a przy okazji kojąco i regenerująco wpłynie na skórę dłoni. Specyfik sprawdza się również w przypadku problemów z nadmierną suchością i rogowaceniem skóry, dlatego z powodzeniem możemy stosować go na szczególnie wrażliwe i wysuszone miejsca na ciele.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze