Podczas ciąży rozwijające się w łonie mamy dziecko narażone jest na różnego rodzaju niebezpieczne dla zdrowia i życia toksyny. Jakie?
PODCZAS CIĄŻY UNIKAJ:
1. Niektórych gatunków ryb:
tuńczyk, makrela, rekin, miecznik. Bezpieczniejsze są: śledź, łosoś, mintaj, sardynki, pstrąg. Pierwsza grypa ryb może zawierać w sobie rtęć, uboczny produkt chemicznego przemysłu.
2. Środków chemicznych używanych do zabijania owadów, gryzoni, ochrony roślin. Kontakt z nimi może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, wad wrodzonych u dziecka. Jest to ważne zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży
, kiedy rozwija się układ nerwowy dziecka.
3. Tworzyw sztucznych zawierających bisfenol A (BPA).
Badania wykazały, że bycie w kontakcie z tymi substancjami chemicznymi może być szkodliwe w czasie ciąży, ponieważ może niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka. Na plastikowych butelkach, zabawkach, puszkach szukaj etykiety BPA – free.
4. Żywności i napojów w puszkach.
Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie żywności konserwowanej i napojów. Według raportu za 2010 rok - 92 procent żywności z puszek metalowych jest zanieczyszczona BPA.
5. Warzyw i owoców z niepewnych źródeł.
Z powodu obecności w nich pestycydów. Najbardziej narażone są: jabłka, seler, truskawki, brzoskwinie, szpinak, importowane nektarynki, importowane winogrona, słodka papryka, ziemniaki, jagody, sałata i jarmuż.
6. Chemikaliów z mocnymi substancjami zapachowymi: (kostki do WC), świece, kosmetyki.
Substancje zapachowe mogą zawierać składniki zaburzające gospodarkę hormonalną, są jednym z pięciu najczęstszych alergenów na świecie.