1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Wychowanie

W jaki sposób dieta przyszłej mamy wpływa na rozwój układu odpornościowego dziecka?

Okres życia płodowego w czasie ciąży to wyjątkowy czas dla Twojego dziecka. W tym czasie kształtują się wszystkie niezbędne do życia organy, a także układy, w tym układ odpornościowy. Po narodzinach trwa dalszy rozwój układu odpornościowego, który w momencie narodzin nie jest jeszcze w pełni wykształcony. Proces ten może być aktywnie wspierany poprzez odpowiednią dietę mamy zarówno w czasie ciąży, jak i podczas laktacji.

Pierwsze 1000 dni Twojego dziecka to wyjątkowy okres – szczególnie ważna w tym czasie jest właściwa dieta. Czy wiesz, że gdy dziecko znajduje się w Twoim brzuchu, masz decydujący wpływ na jego rozwój? W czasie ciąży niezwykle istotny jest sposób żywienia przyszłej mamy. To właśnie wraz z  pożywieniem do młodego organizmu są dostarczane wszystkie niezbędne środki potrzebne do prawidłowej budowy poszczególnych układów. Niedobory witamin i składników mineralnych, szczególnie żelaza, mogą zaburzać kształtowanie się układu odpornościowego.

Przyjście na świat pełen drobnoustrojów

W czasie życia płodowego maluch przebywa w specyficznym otoczeniu, gdzie jest chroniony przed światem zewnętrznym. Jama macicy i płyn owodniowy zapewniają mu sterylne środowisko, gdzie z  zewnątrz nie docierają żadne bakterie ani wirusy – swój pierwszy kontakt ze światem zewnętrznym, pełnym różnego rodzaju mikroorganizmów dziecko ma dopiero w czasie porodu. Proces przechodzenia przez kanał rodny w chwili narodzin zapewnia zasiedlenie skóry niemowlęcia bakteriami, jakie ma jego mama. Jest to naturalny ciąg zdarzeń, zapewniający pierwszą stymulację układu odpornościowego. Po porodzie mleko mamy to najlepszy pokarm dla dziecka, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia. Mleko matki zawiera dużo gotowych przeciwciał odpornościowych , które pomagają w  walce z drobnoustrojami. Karmienie piersią wspomaga kształtowanie układu odpornościowego dziecka – tą drogą dostarczane są bioaktywne składniki wspomagające rozwój prawidłowej flory jelitowej. Pokarm mamy jest niepowtarzalny i wyjątkowy, zawiera przeciwciała i immunoglobuliny dopasowane idealnie do każdego dziecka.

Kluczowa rola żelaza

Niezwykle istotną rolę w kształtowaniu się układu odpornościowego już na etapie ciąży ma żelazo. Ten pierwiastek ma też inne funkcje, np. odpowiada za produkcję krwinek czerwonych – służy do wytwarzania hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. Żelazo bierze udział w reakcjach odpornościowych, wspomagając rozwój systemu immunologicznego płodu. Jego niedobór jest przyczyną wielu poważnych zaburzeń, m.in. zaburzeń odporności. Wykazano, że niedobry żelaza mogą zwiększać ryzyko zakażeń noworodków oraz ograniczać rozwój psychoruchowy noworodków.

Warto zatem zadbać, aby dieta w ciąży była bogata w żelazo, a w razie stwierdzenia niedoboru tego składnika u mamy – zapewnić właściwą suplementację. Eksperci Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zalecają, aby każda kobieta ciężarna przyjmowała 26-27 mg żelaza dziennie. Zaleca się także kontynuować podaż żelaza w czasie laktacji w dawce 20 mg dziennie. Stosując profilaktyczne dawki żelaza w czasie laktacji, zapobiegasz niedoborom tego pierwiastka u  Twojego dziecka.

Pamiętaj! Układ odpornościowy dziecka w chwili narodzin jest jeszcze niedojrzały – nie potrafi obronić się przed zagrożeniami. Z tego powodu przyszła mama musi zapewnić odpowiednie warunki do jego kształtowania w czasie życia prenatalnego. Właściwa dieta w ciąży jest kluczem do sukcesu – w ciąży dziecko odżywia się poprzez układ pokarmowy matki, dlatego żywienie mamy jest tak ważne. Po porodzie warto kontynuować wspieranie prawidłowego rozwoju dziecka poprzez karmienie piersią.

Autor: Magdalena Hołownia, ginekolog położnik, ekspert BebiProgram.pl

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Piśmiennictwo:

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i minerałów podczas ciąży.

Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze