Czy wiesz, dlaczego kaszki to ważny element diety niemowlęcia?

fot. iStock

Karmiąc piersią, mama zapewnia niemowlęciu to, co najlepsze. Ten wyjątkowy pokarm w pewnym momencie przestanie jednak w pełni zaspokajać potrzeby maluszka. Przychodzi wtedy czas na rozszerzanie diety, które może być nie lada wyzwaniem! Warzywa, owoce, a co dalej?

W miseczce z pyszną kaszką maluch znajdzie całe mnóstwo składników odżywczych, ważnych dla jego prawidłowego rozwoju. Ten prosty do przyrządzenia i lekkostrawny zbożowy posiłek świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia – rano da energię na długi dzień, a wieczorem – może być ostatnim posiłkiem przed snem. Odkryj niezwykłą moc, jaka kryje się w kaszkach dla najmłodszych!

Po pierwsze – dlaczego podajemy nowe produkty?

Zgodnie z zaleceniami ekspertów w pierwszych 6 miesiącach życia wyłącznym pokarmem niemowlęcia powinno być mleko mamy. To wystarczające w tym czasie źródło składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój dziecka. Maluch rośnie jak na drożdżach, a razem z nim zapotrzebowanie na ilość energii, białka, żelaza, cynku, ważnych witamin i innych składników. W drugim półroczu życia mleko mamy, mimo że wciąż stanowi podstawę diety, nie jest w stanie dostarczyć dziecku tych wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości. Właśnie dlatego to czas, w którym należy rozpocząć rozszerzanie jadłospisu o nowe produkty, które zaspokoją potrzeby niemowlęcia.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) żywność uzupełniającą można wprowadzać do diety dziecka nie wcześniej niż przed ukończeniem przez nie 4. miesiąca życia i nie później niż po skończeniu 6. miesiąca. Jest to czas, w którym maluszki są najbardziej otwarte na nowe smaki, dlatego moment rozszerzania diety jest kluczowym krokiem w kierunku kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Jeśli dziecko wcześnie jest przyzwyczajone do różnorodności, w późniejszym okresie również szybciej zaakceptuje inne smaki.

Po drugie – od czego zacząć?

Kiedy maluch pozna smak warzyw i owoców, a jego język nabierze umiejętności „mielenia”, przychodzi dobry moment na kaszki. Konsystencja kaszek zbożowych ułatwia przechodzenie z diety opartej o mleko na produkty o bardziej stałej konsystencji. Należy pamiętać, że nie wszystkie produkty na bazie zbóż będą odpowiednie dla małego dziecka. Okres 1000 pierwszych dni życia to czas, kiedy młody organizm jest bardzo wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym żywność, którą spożywa. Produkty ogólnodostępne, przeznaczone dla starszych dzieci i dorosłych, mogą zawierać pozostałości szkodliwych substancji, np. pestycydów czy metali ciężkich. Takie ilości zanieczyszczeń, mimo że nie zagrażają dorosłym, mogą być niebezpieczne dla niemowląt, których układ pokarmowy czy odpornościowy dopiero się rozwijają. Dla tej najbardziej wymagającej grupy konsumentów najlepszym wyborem będą produkty, które spełniają wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa – nawet do kilku tysięcy bardziej surowe w porównaniu do produktów ogólnodostępnych. To produkty ze wskazaniem wieku na opakowaniu, przeznaczone specjalnie dla najmłodszych.

To ciekawe!

Do niedawna uważano, że produkty zbożowe zawierające gluten powinny być wprowadzane do jadłospisu dziecka rygorystycznie i stopniowo, co miało uchronić organizm przed celiakią. Dziś wiadomo, że gluten należy wprowadzać do diety dziecka tak jak inne produkty uzupełniające, czyli po ukończeniu 17. tygodnia i przed 12. miesiącem życia. Ważne jednak, aby niezależnie od wieku zacząć podawanie produktu glutenowego od małych ilości i obserwować reakcję dziecka. Nie należy również rezygnować lub zbyt długo zwlekać z podaniem glutenu, jeśli w rodzinie ktoś ma na niego alergię.

Po trzecie – co takiego niezwykłego kryje się w kaszkach?

Kaszka to posiłek, który zajmuje szczególne miejsce w menu najmłodszych. Główną zaletą kaszek jest to, że są źródłem węglowodanów złożonych. Zboża zawarte w kaszkach zawierają witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i inne ważne witaminy, w tym witaminę D i C dla wsparcia odporności. W kaszkach znajdują się także składniki mineralne, np. wapń dla prawidłowego rozwoju kości.

Kaszki to posiłek lubiany przez dzieci – nie tylko ze względu na ich gładką konsystencję, ale również pyszne owocowe smaki. Są doskonałym źródłem energii zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Sięgając po kaszki ze wskazaniem wieku na opakowaniu, rodzic może być pewny produktu odpowiedniej jakości, który dostarczy dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych na etapie rozszerzania menu maluszka. Przykładem produktów dopasowanych do potrzeb najmłodszych w uwielbianych przez dzieci smakach są kaszki BoboVita. To numer 1 wśród mam, które cenią je za to, że zawierają kluczowe witaminy i składniki mineralne, ważne dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.