fbpx

Książki edukacyjne dla dzieci

Oto_jest_Paryz
fot. materiały prasowe Dwie Siostry

Szczęśliwie wydawcy proponują coraz więcej mądrych książek edukacyjnych dla dzieci. Mądrych, czyli po prostu takich, w których autor zwraca się do małego czytelnika normalnym językiem i stara się wytłumaczyć mu świat, a nie upraszczać go pod pretekstem, że „dziecko i tak tego nie zrozumie”. Oto kilka nowości, na które warto zwrócić uwagę

Jedno oko na Maroko. Pierwsza reporterska książka dla dzieci

Ksiązki edukacyjne dla dzieci
fot. materiały prasowe Czarna Owieczka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolejna książka o tolerancji, o tym, że nie warto bać się ludzi, że trzeba być otwartym na inność i pytać. Że ci INNI są fajni.. Doskonałe wywiady (autor zadaje pytania z dziecięca bezpośredniością 🙂 np. co nosi ksiądz pod sutanną? a czy nie wchodzi Panu piasek do pupy na plaży?), poruszające niejednokrotnie tematy trudne (np. niepełnosprawność, seksualność, zbrodnia). Tomasz Kwaśniewski rozmawia m.in z księdzem Adamem Bonieckim, paraolimpijczykiem Jarosławem Rolą czy kulturystą Marcinem Łopuckim. Oraz ze zwykłymi ludźmi wyróżniającymi się swoją innością – nudystą, kobietą w ciele mężczyzny, bezdomnym, niewidomym, kobietą bez rąk. Kimś, kogo byśmy wstydzili się zapytać na ulicy, jak sobie radzi w życiu. Dzieci tę inność akceptują, tylko my-rodzice musimy im na to pozwolić i pozbyć się własnych ograniczeń. Książka napisana jest prostym, zrozumiałym dla dzieci językiem. Wywiady zilustrowała fotografka Anna Bedyńska – laureatka nagrody World Press Photo. Mój 4-letni syn słuchał wszystkich rozmów z zapartym tchem i wielkim podziwem dla przedstawionych w książce innych osób.

Czarna Owieczka, 2013, s.64, wiek: 4+

To wszystko pyszne

Książka o jedzeniu. Ważna, bo, jak napisano na okładce: „Jedzą wszyscy. Rano, w południe i wieczorem. Przez całe życie. Na całym świecie”. Tytuł skupia się na różnorodności jedzenia – mnogości potraw i zwyczajów związanych z odżywianiem. Ile ludzi – tyle sposobów na jedzenie. Książka w interesujący sposób odpowiada na pytania, skąd się wzięły zasady zachowania przy stole; dlaczego w rożnych krajach zwyczaje i normy się różnią; jak to dzieje, że w jednym miejscu beknięcie przy stole zasługuje na naganę, a w innym – jest wyrazem uznania dla kucharza? Autorki Alexandra Maxeiner (tekst) i Anke Kuhl (ilustracje) nie ukrywają też, skąd się bierze mięso na naszym stole, i na czym polega hodowla przemysłowa. Dla mnie ta książka jest przepyszna, bo podana z humorem i nie narzuca „jedynego słusznego” podejścia do jedzenia. Każdy wybierze z niej coś dla siebie i dla swoich dzieci.

Czarna Owieczka, 2013, s.36, wiek: 6+

Oto jest Paryż

Oto_jest_Paryz
fot. materiały prasowe Dwie Siostry

Przepięknie ilustrowany pierwszy tom kultowej serii dla dzieci o miastach i państwach. Łącznie powstało 18 książek. Autor, Miroslav Šašek był czechosłowackim architektem, który opuścił kraj w 1948. Na emigracji mieszkał m.in. w Paryżu, gdzie w 1959 r. ukazała się książka „To tylko Paryż”. Obecna edycja jest uzupełniona o suplement z informacjami o współczesnej stolicy Francji. Więcej książek Saska można zobaczyć na stronie poświęconej Autorowi.

Wydawnictwo Dwie Siostry, 2013, s.56, wiek 4 +

 

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze