Dlaczego lubimy Włochów? Ile wspólnego mają ze sobą Lombardia i Sycylia? Co jest podstawą włoskiej kuchni?
„Ludzie, których dziś nazywamy Włochami, przez prawie półtora tysiąca lat żyli na terenach rządzonych przez cudzoziemskich władców lub w miniaturowych chwiejnych państewkach, które w każdej chwili mogły paść czyimś łupem” – pisze wieloletni korespondent brytyjski John Hooper w książce „Włosi”. Warto o tym pamiętać, bo sympatia, jaką od wielu lat deklarujemy w badaniach wobec Włochów, zakłada istnienie jednorodności, która ma dość wątpliwe pokrycie w faktach historycznych. A jednak tak różni mieszkańcy północy i południa Półwyspu Apenińskiego mają to wspólne „coś”, co sprawia, że zawsze chce się do nich wracać. Czym jest to „coś”? Podpowiedzi znajdziecie w tym odcinku podcastu „Kraje i obyczaje".
Podcast „Kraje i obyczaje”, odc. 3: Włochy – wszystkimi zmysłami
„Podróżować jest bosko”. W kolejnych odcinkach podcastu „Kraje i obyczaje” redaktorka „Sensu” Monika Stachura i socjolog Tomasz Sobierajski rozmawiają o tym, dokąd i dlaczego, ich zdaniem, jest podróżować najbardziej „bosko”. Bardziej niż o konkretnych lokalizacjach opowiadają o atmosferze i mieszkańcach. O kontekście historycznym i o jedzeniu, o języku i przyrodzie, o tym, co najbardziej zaskakuje i czego lepiej unikać. Czyli o tym wszystkim, co kryje się pod hasłem „duch miejsca”.
Podcastów z serii „Kraje i obyczaje” możecie słuchać także na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts oraz YouTube.