Oto prosty przepis na pyszny sernik z polewą toffi. To doskonałe ciasto na Wielkanoc!
Sernik to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych. Oto przepis na pyszny sernik z polewą toffi domowej roboty, której nie dorówna żadna gotowa.
na 8–10 porcji
- 1,2 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu
- 12 jajek
- 2 ½ szklanki cukru
- 500 ml śmietany kremowej 36%
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- ¼ kostki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 paczki herbatników
- 2 łyżki tartej bułki
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżka skórki z cytryny
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie
- Rozdzielamy białka i żółtka do dwóch dużych misek. Do żółtek dodajemy 1 ½ szklanki cukru, masło i ubijamy. Podczas ubijania stopniowo dodajemy twaróg, następnie sok z cytryny, skórkę z cytryn, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
- Gdy masa będzie gotowa, wlewamy uprzednio ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 1,5 godziny.
- Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Do wysokiego garnka wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy 2 łyżki wody, karmelizujemy, uważając, żeby się nie przypalił, i dodajemy śmietankę. Gotujemy, aż śmietana odparuje i powstanie toffi.
- Gotową polewą toffi polewamy sernik.