1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Krem z kalafiora z oliwą truflową i migdałami

Krem z kalafiora z oliwą truflową i migdałami

Zupa, która robi się w try miga. Prosta, a wyjątkowo smaczna. Płatki migdałów i oliwa truflowa przydają jej wyjątkowego smaku.

Krem z kalafiora

1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 duży kalafior 600 ml wywaru warzywnego 200 ml mleka 3,2-proc. oliwa truflowa płatki migdałów

Kalafior kroimy na mniejsze kawałki (ważne, aby były tej samej wielkości).

Cebulę należy poszatkować w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie i  dodać kalafior. Posolić wszystko.

Zalać mlekiem i wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym.

Kalafior gotować do miękkości.

Zmiksować i  ewentualnie przecedzić przez drobne sito.

Doprawić solą do smaku.

Podawać z  płatkami migdałów i  oliwą truflową.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Omlet ze szczypiorkiem i rukolą

Omlet ze szczypiorkiem i rukolą (Fot. iStock)
Omlet ze szczypiorkiem i rukolą (Fot. iStock)
Omlet to idealne danie na drugie śniadanie. Lekki a sycący. Dodatek rukoli i szczypiorki sprawi, że nie będzie mdły.

Składniki na 4 porcje:
12 jaj, 100 g rukoli, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 łyżki masła, 100 g startego sera gruyère, 1/5 łyżeczki pieprzu.

 

Rukolę przelać na sicie wrzącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.

Jajka roztrzepać w misce, dodać rukolę, szczypiorek oraz pieprz i wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię włożyć łyżkę masła, gdy się roztopi, wylać 1/4 masy jajecznej. Smażyć, aż zacznie się ścinać.

Podważać drewnianą łyżką omlet z wszystkich stron, tak by płynna masa z góry spłynęła pod spód.

Połowę posypać startym serem, złożyć na pół.

Przed podaniem udekorować szczypiorkiem.

 

  1. Kuchnia

Kajmakowe babeczki na ostatki

Babeczki przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Babeczki przed podaniem można udekorować bitą śmietaną. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Dziś żegnamy karnawał. W tradycyjnym menu na ostatki powinno znaleźć się coś słodkiego. Jak zrobić domowe babeczki kajmakowe z migdałami?

Składniki na 12 babeczek:

150 g masła 6 białek 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 100 g migdałów 460 g kajmaku tradycyjnego

ew. bita śmietana do dekoracji

Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder.  Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło.  Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.

  1. Kuchnia

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem - przepis Grzegorza Łapanowskiego

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Tarta czekoladowa z  solonym karmelem (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czekolada i karmel. Królewskie połączenie smaków, zwłaszcza jeśli jest to słony karmel. Warto spróbować!

Tarta czekoladowa z  solonym karmelem

Na 13 porcji: Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 2 żółtka 60 g cukru pudru 30 g kakao 2 łyżki lodowatej wody szczypta soli

Solony karmel: 200 g cukru 2 łyżki wody 100 g śmietany 18-proc. 100 g śmietanki 36-proc. szczypta soli

Masa ganache czekoladowa: 400 g gorzkiej czekolady 450 g śmietanki 36-proc.

Dodatki: 100 g prażonych orzechów ziemnych 100 g gorzkiej czekolady

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut + 45 minut chłodzenia

1. Z  mąki, kakao, cukru pudru, szczypty soli i  masła pokrojonego w kostkę zagniatamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmącone z  wodą i  szybko wyrabiamy ciasto na gładką, elastyczną masę. Rozpłaszczamy na grubość 3–4 cm i  chłodzimy w  lodówce przez około godzinę.

2. Ciasto rozwałkowujemy i  wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 33 cm, robimy dziurki widelcem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Pieczemy 20–25 minut w 185 stopniach C, aż ciasto będzie suche. Studzimy.

3. W  kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, zdejmujemy z  ognia i  łączymy stopniowo z  zimną śmietanką. Wlewamy ją na podpieczony czekoladowy spód i  studzimy w  temperaturze pokojowej.

4. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy cukier z  wodą. Nie mieszamy, a  jedynie balansujemy patelnią. Gdy masa nabierze bursztynowego koloru, wlewamy obie śmietany, doprawiamy solą i  drewnianą szpatułką mieszamy, redukujemy ilość płynu, by uzyskać gęsty karmelowy sos. W trakcie studzenia masa także tężeje. Jeszcze ciepły wylewamy na warstwę czekoladową. Studzimy w  lodówce.

5. Orzechy ziemne drobno siekamy. Podobnie czekoladę. Posypujemy równomiernie ciasto.

  1. Kuchnia

Bezy francuskie z kremem kawowym i karmelem

Połączenie słodkiej bezy z kawą i słonym karmelem to uczta dla zmysłów. (fot. iStock)
Połączenie słodkiej bezy z kawą i słonym karmelem to uczta dla zmysłów. (fot. iStock)
Kto się boi bezy? Ten będzie musiał swój strach okiełznać. Kruchutkie, białe piękności budzą zachwyt i pożądanie, ale nierzadko też mnóstwo obaw, szczególnie u tych, którzy pragną zmierzyć się z nimi po raz pierwszy.

Tymczasem, nie taki diabeł straszny. Odrobina serca wystarczy, by odwdzięczyły się pięknym wyglądem oraz idealną kruchością. W przypływie słodkiej fantazji, wymyśliłam sobie bezy orzechowe z kremem o smaku kawy oraz słodko-słonym sosem karmelowym. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy to aby nie za dużo szczęścia na raz. Ostatecznie więc, zamiast orzechowych, zrobiłam klasyczne bezy francuskie. Reszta pozostała bez zmian. Efekt przerósł moje oczekiwania. Beziki wyszły naprawdę fantastyczne.

Składniki

Bezy:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 125 g cukru
  • 125g cukru pudru
  • szczypta soli
Krem:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy lub 2-3 łyżeczki kawy instant (rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)
Słony karmel:
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 120ml śmietany min. 12% 
  • 1/2 łyżeczki soli
Białka z dodatkiem soli zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier.

Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem.

Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody.

Blachę wkładamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy kawę mieloną lub wlewamy ostudzony kawowy napar. Całość mieszamy.

Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy sosem karmelowym.

  1. Kuchnia

Przepisy na dietetyczne dania z kurczakiem

Fot. Tatiana Briceag (z książki „Dieta ketogeniczna”).
Fot. Tatiana Briceag (z książki „Dieta ketogeniczna”).
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Leanne Vogel, autorka książki „Dieta ketogeniczna” podaje cztery przepisy na aromatyczne, nietuczące potrawy z kurczaka. W końcu zima to najlepszy czas na jedzenie zawierające więcej tłuszczu.

Mój ulubiony kurczak z pesto

Nazwa tej potrawy wskazuje, że zjadłam w życiu wiele wersji kurczaka z pesto i ta jest moją ulubioną. Właściwie ten posiłek jest moim najbardziej ulubionym w całej książce. Chwileczkę! We wszystkich moich książkach. Tak, to bardzo śmiałe stwierdzenie. Ojej, jeśli ten przepis ci się nie spodoba, to będziemy miały problem. Właśnie stąd biorą się moje kłopoty z tą potrawą. Jest tak dobra, że nie potrafię się zdecydować, co najbardziej mi smakuje.

Zostawiam więc wybór tobie: spróbuj z surową lub ugotowaną, startą spiralnie cukinią lub kluskami z rzodkwi japońskiej (Ja lubię je na surowo!), albo weź ciepły makaron konjac, ugotowany ryż z kalafiora, dynię makaronową; albo zjedz kurczaka bez dodatków. Zawsze jest pyszny!

Kurczak

  • 60 ml oleju z awokado
  • 455 g piersi kurczaka bez kości, skóry, pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 mała cebula cukrowa, pokrojona na cienkie plasterki
  • 105 g pomidorów suszonych na słońcu, osączonych i posiekanych
  • ¾ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ⅛ łyżeczki czerwonego chili w płatkach
Kremowy sos pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • 37 g pinioli
  • 17 g drożdży odżywczych
  • 120 ml wywaru z kości kurczaka
  • 120 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 14 g świeżej bazylii z łodygami
2 średnie cukinie, skrojone spiralne, surowe lub ugotowane, do podania
  1. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Na gorący wrzuć kurczaka, cebulę, pomidory suszone na słońcu, oregano, tymianek i czerwone chili w proszku. Podsmażaj 5 minut, aż poczujesz aromat ziół.
  2. W tym samym czasie zmiksuj na gładką masę wszystkie oprócz bazylii składniki kremowego pesto. Dodaj bazylię. Włączając i wyłączając silnik, lekko ją posiekaj, ale skończ, zanim sos nabierze jaskrawozielonego koloru. Nie miksuj bazylii!
  3. Wlej sos na patelnię i obtocz w nim kurczaka. Zmniejsz płomień na mały, przykryj i gotuj 15 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso będzie gotowe.
  4. Rozłóż na 4 talerze makaron z cukinii. Nałóż po porcji kurczaka i polej sosem. Zajadaj!

Zupa meksykańska z kurczaka

Pierwszy raz, gdy gotowałam tę zupę, oglądałam serial Riverdale (grzeszna przyjemność). Tak mnie wciągnęła tajemnica „Kto jest Czarnym Kapturem?”, że wrzuciłam do szybkowaru jednocześnie mieloną wołowinę i pierś kurczaka i nastawiłam na tryb „zupa”. Nie miałam pojęcia o pomyłce do chwili, aż otworzyłam pokrywę. Zapewniam cię, że ta zupa jest pyszna z oboma gatunkami białka, ale dla uproszczenia przyrządziłam ją jeszcze raz z samym kurczakiem.

Ser nie jest niezbędny. Zupa jest wyborna nawet bez niego. Jeśli nabiał wchodzi w skład twojej diety keto, możesz sporo go wsypać! Jeżeli ty lubisz ser, lecz ser nie lubi ciebie, wybierz gatunek bezmleczny, starty. Jeśli wolisz dania bez sera, pomiń go, a i tak rezultat cię zachwyci.

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 60 ml oleju z awokado
  • 1 mała cebula cukrowa, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, roztarte
  • 1 słodka czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 455 g piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonej w cienkie plastry
  • 410 g (1 puszka) opiekanych pomidorów
  • 355 ml wywaru z kości kurczaka
  • 240 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 1 łyżka octu cydrowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 140 g tartego cheddara (bezmlecznego lub zwykłego) (opcjonalnie)
  • 2 średnie awokado hass, obrane, bez pestek, pokrojone na plasterki (ok. 220 g miąższu)
  • garść świeżych liści kolendry
Wersja bez kokosa? - Zastąp mleczko kokosowe mlekiem własnego wyboru. Jeśli używasz sera bezmlecznego, upewnij się, że nie zawiera kokosa.
  1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Smaż 5 minut, aż poczujesz ich aromat.
  2. Dodaj kurczaka, pomidory, wywar, mleczko kokosowe, ocet, kmin, oregano, paprykę w proszku i sól. Wymieszaj, przykryj i doprowadź do lekkiego wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu 15 minut, aż kurczak i papryka będą miękkie.
  3. Gotową zupę rozlej do 4 miseczek. Posyp 35 g sera (jeśli go używasz), jedną czwartą plasterków awokado i kolendrą.
Dla gotujących w szybkowarze: Na etapie 1 ustaw tryb smażenia. Dodaj do szybkowaru wszystkie składniki wymienione w etapie 2. Zamknij pokrywę i ustaw na tryb „zupa” albo gotuj 10 minut pod wysokim ciśnieniem. Poczekaj, aż ciśnienie spadnie, zdejmij pokrywę i kontynuuj etap 3.

Kurczak faszerowany grzybami

Mogłabym to danie jeść codziennie do końca życia i byłabym bezbrzeżnie szczęśliwa. Jest takie pyszne! Na dodatek łatwo się je przyrządza (jako danie kolacyjne). Jeśli możesz jeść nabiał albo masz ulubiony bezmleczny gatunek mozzarelli, nadziej piersi niewielką ilością. Będzie to smaczny dodatek. Wybrałam pełnotłuste mleczko kokosowe, ale nadaje się każde pełnotłuste mleko (bezmleczne lub zwykłe).

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 3 łyżki oleju kokosowego, oleju z awokado lub ghee
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • 3 łyżeczki suszonej natki
  • ¾ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 455 g piersi kurczaka, bez kości, ze skórą
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 120 ml mleka (bezmlecznego lub zwykłego)
  • 280 g szpinaku, do podania
  1. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub użyj silikonowej maty.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Dodaj grzyby, czosnek, 2 łyżeczki natki, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Wymieszaj, podrzucając i podsmażaj 10 minut.
  3. Tymczasem pokrój każdą pierś kurczaka poziomo na plastry, przerywając krojenie na 1,25 cm przed brzegiem tak, aby pierś otworzyła się jak książka. Uważaj, żeby nie przekroić mięsa do końca. Najlepiej użyć ostrego noża i przycisnąć kurczaka z góry dłonią.
  4. Przełóż piersi kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Rozłóż. Na środku każdej piersi nałóż jedną czwartą mieszaniny grzybów. Jeśli zostanie trochę grzybów, wyłóż je dookoła kurczaka.
  5. Zawiń pierś kurczaka, aby zakryć farsz. Oprósz faszerowane piersi granulowanym czosnkiem, cebulą w proszku, pozostałą 1 łyżeczką natki i pozostałą solą.
  6. Wlej mleko między piersi kurczaka, bezpośrednio na blachę.
  7. Piecz od 30 do 35 minut, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 74°C.
  8. Rozłóż szpinak na 4 talerze. Dodaj na każdą faszerowaną pierś. Skrop szpinak kremowymi sokami z patelni, i smacznego! (Uwaga! Jeśli nie udało ci się uzyskać po pół piersi kurczaka na osobę, pokrój je na porcje i rozłóż równo na talerze).

Laksa z kurczaka

Tradycyjnie laksę podaje się z kluskami, masz więc wybór. Możesz dodać starte spiralnie warzywa, makaron z wodorostów morskich albo konjac. Zastąpiłam kluski kiełkami soi, żeby przyśpieszyć przygotowania. Wszystko tu pasuje!

Fot. Tatiana Briceag Fot. Tatiana Briceag
  • 70 g oleju kokosowego lub ghee, albo 80 ml oleju z awokado
  • 40 g cebuli cukrowej, pokrojonej w kostkę
  • 4 łodygi trawy cytrynowej, przyciętej, aby mieściła się do garnka
  • 1 świeże, zielone chili, pokrojone w kostkę
  • kawałek (5 cm) świeżego korzenia imbiru, starty
  • 4 ząbki czosnku, roztarte
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
  • 455 g udek kurczaka, bez kości i bez skóry, pokrojonych na plastry
  • 400 ml mleczka kokosowego „light” (1 puszka)
  • 475 ml wywaru z kości kurczaka
Do podania
  • 240 g kiełków soi
  • 4 ósemki limonki
  • 8 świeżych liści mięty
Wersja bez kokosa? - Nie używaj oleju kokosowego. Zastąp mleczko kokosowe wybranym mlekiem. Do tego dania znakomite jest mleko z orzechów makadamii. Możesz zrobić je sama lub kupić gotowe niesłodzone mleko z orzechów makadamii.
  1. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę, trawę cytrynową, chili, imbir, czosnek, kolendrę, curry w proszku, kmin i sól. Smaż 10 minut, aż poczujesz aromat.
  2. Włóż pokrojone udka kurczaka. Wlej mleczko kokosowe i wywar. Przykryj i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 15 minut, aż mięso będzie gotowe.
  3. Przed podaniem usuń kawałki trawy cytrynowej. Rozlej laksę do 4 dużych misek. Na wierzch każdej porcji wrzuć 60 g kiełków soi, skrop sokiem wyciśniętym z ósemki limonki i wrzuć limonki do misek. Przybierz 2 listkami mięty i podawaj!