Składniki
- masło 250 g
- cukier 180 g
- cukier wanilinowy 2 opakowania
- jajka 4 sztuki
- mąka 250 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- świeżo zaparzone espresso 200 ml
- ciemne krople/draże czekoladowe 100 g
- mielone orzechy laskowe 100 g
- POLEWA:
- cukier puder 200 g
- espresso 4 łyżki stołowe
- likier kawowy 2 łyżki
Sposób przygotowania
1. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo
dodawać cukier, cukier wanilinowy i jajka.
2. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, espresso oraz mielone orzechy. Na końcu dodać krople czekoladowe i wymieszać.
3. Rozprowadzić ciasto równomiernie na blasze do pieczenia i piec na jasnobrązowy kolor w 170 - 180 stopniach.
4. Cukier puder wymieszać z espresso i likierem uzyskując gładką masę. Posmarować nią upieczone, lekko ciepłe ciasto. Następnie pokroić na 20 kawałków
Więcej takich przepisów na