1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Szparagi z patelni grillowej z jajkiem w koszulce i włoskimi serami

Składniki
  • zielone szparagi kilka (6-9)
  • jajko 1 sztuka
  • świeżo starty parmezan 1 łyżka
  • świeżo starty ser ricotta affumicata 1 łyżka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok wyciśnięty z cytryny do skropienia
  • ocet winny 1 łyżka
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi z patelni grillowej: Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce. Posmarować oliwą i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową. Grillować szparagi przez ok. 10-12 minut, aż będą miękkie i jędrne, intensywnie zielone i pojawią się na nich brązowe prążki od patelni. Jajko w koszulce: Jajko rozbić do filiżanki. W garnku zagotować wodę. Wlać ocet. Zmniejszyć ogień tak, aby woda w garnku nie bulgotała, a tylko delikatnie "pykała". Trzepaczką do ubijania jajek zamieszać wodę w garnku, aby powstał wir. Delikatnie przelać jajko z filiżanki wprost do wirującego lejka. Gotować 2,5-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osuszyć czystą ściereczką. Szparagi ułożyć na podgrzanym talerzu. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Na szparagach ułożyć jajko w koszulce. Wszystko posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dodatkiem musztardy francuskiej. Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Lekkie danie, w którym niekwestionowanym królem są szparagi. Jajko w koszulce uzupełnia ich wykwinty smak, otulając zielone łodyżki aksamitnym sosem z delikatnie ugotowanego żółtka. Charakterystyczne w smaku włoskie sery oraz dodatek musztardy francuskiej dodają potrawie wyrazu. Przepis znajduje się również na moim blogu:  (ilość składników podana na jedną porcję)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze