Składniki
- zielone szparagi kilka (6-9)
- jajko 1 sztuka
- świeżo starty parmezan 1 łyżka
- świeżo starty ser ricotta affumicata 1 łyżka
- oliwa z oliwek extra vergine
- sok wyciśnięty z cytryny do skropienia
- ocet winny 1 łyżka
- musztarda francuska 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi z patelni grillowej:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.
Posmarować oliwą i oprószyć solą.
Rozgrzać patelnię grillową.
Grillować szparagi przez ok. 10-12 minut, aż będą miękkie i jędrne, intensywnie zielone i pojawią się na nich brązowe prążki od patelni.
Jajko w koszulce:
Jajko rozbić do filiżanki.
W garnku zagotować wodę. Wlać ocet. Zmniejszyć ogień tak, aby woda w garnku nie bulgotała, a tylko delikatnie "pykała".
Trzepaczką do ubijania jajek zamieszać wodę w garnku, aby powstał wir. Delikatnie przelać jajko z filiżanki wprost do wirującego lejka.
Gotować 2,5-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
Szparagi ułożyć na podgrzanym talerzu. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Na szparagach ułożyć jajko w koszulce. Wszystko posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dodatkiem musztardy francuskiej.
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Lekkie danie, w którym niekwestionowanym królem są szparagi. Jajko w koszulce uzupełnia ich wykwinty smak, otulając zielone łodyżki aksamitnym sosem z delikatnie ugotowanego żółtka. Charakterystyczne w smaku włoskie sery oraz dodatek musztardy francuskiej dodają potrawie wyrazu.
Przepis znajduje się również na moim blogu:
(ilość składników podana na jedną porcję)