1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Domowa granola orzechowo-kokosowa

Składniki
  • płatki owsiane 300 g
  • posiekane orzechy włoskie 150 g
  • migdały w słupkach 40 g
  • płatki migdałowe 50 g
  • wiórki kokosowe 50 g
  • sól 1 łyżeczka
  • mielony cynamon 1/4 łyżeczki
  • sproszkowany imbir 1/4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek extra vergine 5 łyżek
  • miód kremowany 1 czubata łyżka
  • melasa z chleba świętojańskiego 2 łyżki
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce umieścić płatki owsiane, posiekane orzechy oraz migdały (nie dawać wiórków kokosowych). Wymieszać. Doprawić cynamonem, imbirem oraz solą i ponownie wymieszać. Dodać oliwę, melasę oraz miód i dokładnie wymieszać. Jeśli używamy gęstego miodu trzeba zwrócić uwagę, aby nie pozostały duże grudki miodu. Mieszając dokładnie pozbędziemy się ich i rozprowadzimy miód równomiernie w całej mieszance. Mieszankę przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec ok. 40 minut, do czasu, aż granola stanie się złocista i chrupiąca. Co ok. 15 minut przemieszać składniki, żeby równomiernie się przypiekły. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wmieszać do granoli wiórki kokosowe. Zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. słoiku). Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Granola idealna! Chrupiąca, o bardzo ciekawym posmaku pochodzącym od oliwy z oliwek i melasy z chleba świętojańskiego oraz soli. Zdrowa, bo bogata w orzechy i bez dodatku cukru. Wspaniale komponuje się z jogurtem (zwłaszcza kremowym greckim), ale doskonale smakuje również jako samodzielna przekąska do pochrupania. Przepis znajduje się również na moim blogu:  (z podanej ilości składników przygotujemy granolę, która wypełni słoik o pojemności 1,5 litra)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze