1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Penne ze szparagami i serem kozim

Składniki
  • makaron penne 180-200 g
  • rolada kozia dojrzewająca 100 g
  • zielone szparagi kilkanaście sztuk
  • posiekany czosnek bulwiasty 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku zagotować wodę. Posolić. Szparagom odłamać zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodyżki pokroić na kawałki takiej długości, jak penne (ok. 3-4 cm). Ser pokroić na grube plastry, a następnie na ćwiartki. Dodatkowo ukroić dwa cienkie plastry. Wrzucić makaron do wrzątku. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodać łodyżki szparagów, a na ostatnią minutę - szparagowe główki. Przed odcedzeniem odlać pół filiżanki wody. Makaron i szparagi przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu. Dolać oliwę, kilka łyżek wody, dodać zioła, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Zdjąć garnek z ognia. Dodać ćwiartki sera. Wymieszać. Ser się rozpuści, widoczne pozostaną tylko fragmenty skórki. Gorący makaron przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji ułożyć plaster rolady koziej. Po minucie z plastra zostanie już tylko skórka i plamka serowego, kremowego sosu... Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Makaronowe danie jednogarnkowe. Penne ze szparagami w kremowym sosie powstałym ze stopionego dojrzewającego sera koziego. Przyprawione dużą ilością świeżych ziół, wśród których prym wiedzie bardzo aromatyczny czosnek bulwiasty. Po więcej przepisów zapraszam na: 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze