1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jesienne ciasto dyniowe

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Mój afekt do dyni jest powszechnie znany. Chętnie się nim afiszuję. Nie wstydzę się dyniowego zauroczenia. Uważam jej obfitość kształtów i kolor za wyjątkowe. Smak uniwersalny i wszechstronny.

Co mi w dyni gra!

Z dynią w kuchni można wszystko. Naprawdę to nie przesada. A od dawna przymierzam się do zupy z dzieciństwa – dyniowa na mleku z lanymi kluseczkami. Co za smak! Tymczasem piekę ciasto. Ma tę zaletę, że się nie starzeje. A raczej starzeje smakowicie. Z każdym dniem nabiera smaku i jest przyjemnie wilgotne.

Przepis na jesienne ciasto z dynią i pomarańczą

Składniki:

  • 250 g dyni startej na tarce
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam marki Lubella)
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka wiejskie
  • 200 g masła
  • 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki konfitury pomarańczowej
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cukier trzcinowy i cukier z wanilią, wymieszać. Podgrzewać razem, aż cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, żółtka i dynię. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy dyniowej dodawać stopniowo mąkę i mieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec ok.40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na kratkę i przestudzić. Kiedy ciasto będzie jeszcze nieco ciepłe, posmarować cienko wierzch konfiturą pomarańczową i posypać cukrem pudrem.

Wszystkiego pysznego!

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze