1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Bezy francuskie z kremem kawowym i karmelem

Bezy francuskie z kremem kawowym i karmelem

Połączenie słodkiej bezy z kawą i słonym karmelem to uczta dla zmysłów. (fot. iStock)
Połączenie słodkiej bezy z kawą i słonym karmelem to uczta dla zmysłów. (fot. iStock)
Kto się boi bezy? Ten będzie musiał swój strach okiełznać. Kruchutkie, białe piękności budzą zachwyt i pożądanie, ale nierzadko też mnóstwo obaw, szczególnie u tych, którzy pragną zmierzyć się z nimi po raz pierwszy.

Tymczasem, nie taki diabeł straszny. Odrobina serca wystarczy, by odwdzięczyły się pięknym wyglądem oraz idealną kruchością. W przypływie słodkiej fantazji, wymyśliłam sobie bezy orzechowe z kremem o smaku kawy oraz słodko-słonym sosem karmelowym. Pojawiły się jednak wątpliwości, czy to aby nie za dużo szczęścia na raz. Ostatecznie więc, zamiast orzechowych, zrobiłam klasyczne bezy francuskie. Reszta pozostała bez zmian. Efekt przerósł moje oczekiwania. Beziki wyszły naprawdę fantastyczne.

Składniki

Bezy:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 125 g cukru
  • 125g cukru pudru
  • szczypta soli
Krem:
  • 250ml śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy lub 2-3 łyżeczki kawy instant (rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)
Słony karmel:
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 120ml śmietany min. 12% 
  • 1/2 łyżeczki soli
Białka z dodatkiem soli zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera, w miarę ubijania zwiększając prędkość. Gdy staną się białe, zaczynamy stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier.

Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i delikatnie łączymy ją z cukrem pudrem.

Na papierze do pieczenia rysujemy kółka - ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Papier kładziemy na blasze. Kółka przy pomocy szprycy lub łyżki wypełniamy ubitą pianą. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody.

Blachę wkładamy do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim bezy na co najmniej kilka godzin.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy kawę mieloną lub wlewamy ostudzony kawowy napar. Całość mieszamy.

Do garnuszka wsypujemy cukier. Zalewamy wodą. Mieszanie surowo wzbronione! Całość podgrzewamy, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje (skarmelizuje). Wówczas wlewamy śmietanę (zawartość garnuszka mocno się wówczas wzburzy) i energicznie mieszamy. Na końcu wsypujemy sól. Sos zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i polewamy sosem karmelowym.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Czy wybór kawy do ekspresu ma znaczenie? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Ekspres do kawy to ważny zakup dla każdego kawosza, dlatego wybór odpowiedniego zwykle poprzedzony jest obszernym researchem. Kiedy ekspres w końcu stanie na kuchennym blacie, oczekujemy, że wzniesie kawowe doznania na nowy poziom. Żeby tak się stało, potrzebujemy jeszcze dwóch niezmiernie ważnych czynników: dobrego młynka (ale to temat na odrębny tekst) oraz… kawy! Jeśli zastanawiasz się, jaką kawę wybrać do ekspresu oraz czy to w ogóle ma znaczenie, ten artykuł powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.

Jaki ekspres, taka kawa!

Po pierwsze, wybór kawy należy uzależnić od typu ekspresu, jaki posiadamy. Do ekspresów przelewowych, takich jak np. Moccamaster, zwykle najlepiej sprawdzą się kawy dedykowane do metod przelewowych, czyli o jasnym stopniu wypalenia (z pewnymi wyjątkami, o których później). Do ekspresów ciśnieniowych warto wybrać kawy dedykowane do espresso, czyli te o średnim i ciemniejszym stopniu wypalenia. Informacje o stopniu wypalenia kawy znajdziemy w opisie kawy, a jeśli robimy zakupy w sklepie internetowym, takim jak np. coffeedesk.pl, kawy podzielone są na kategorie w zależności od przeznaczenia. Łatwo więc znajdziemy zestaw kaw, spośród których swobodnie możemy wybierać.

Espresso i przelew – czym się różnią?

Espresso parzy się przepuszczając gorącą wodę pod bardzo wysokim ciśnieniem przez kolbę z drobno zmieloną kawą. Kontakt wody z kawą jest krótki, a powstały napój ma małą objętość i dużą intensywność. W małej filiżance kryje się mnóstwo aromatów – espresso powinno być subtelnie słodkie i mieć łagodną kwasowość.

Kawa parzona metodą przelewową powstaje poprzez zalewanie zmielonych ziaren gorącą wodą i przesączanie przez papierowy filtr. Dłuższy kontakt kawy z wodą sprawia, że przelew charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny. Powstały napar jest delikatny, a w procesie ekstrakcji wyczuwalne stają się smaki i aromaty owoców (także cytrusów), kwiatów lub słodyczy.

Profil smakowy

Następny krok to wybór profilu smakowego, który najbardziej nam odpowiada. Odmiana, region, metoda obróbki – to tylko niektóre czynniki, które mają wpływ na smak kawy w filiżance. Przed amatorem kawy otwiera się w tym miejscu całe spektrum możliwości próbowania i eksperymentowania. Jeśli jednak, przynajmniej na początku, nie chcecie zagłębiać się w te zmienne aż tak mocno, przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych typów.

Kawa do ekspresu przelewowego

Brazylia

W kawach z Brazylii przeznaczonych do tej metody parzenia można się spodziewać przyjemnej, czekoladowej słodyczy, posmaku orzechów czy karmelu, z niewielkim dodatkiem czerwonych, słodkich, suszonych owoców. Takie kawy dobrze skomponują się z odrobiną mleka.

Etiopia

Kawa z tego regionu to w przelewie przyjemne cytrusowo-herbaciane nuty. To świetny wybór dla osób, które szukają w kawie bardziej owocowych smaków. Marka, na którą warto zwrócić uwagę, to na pewno Johan&Nystrom.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Włoska klasyka

Marka Arcaffe oferuje kawy, które świetnie nadadzą się na początek. Te kawy to najczęściej mieszanki wielu arabik (kaw z różnych regionów) speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty. Efekt to balans i lekka kwasowość w smaku, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę.

Przebieraj w smakach!

Kiedy już opanuje się podstawy kawowych smaków, a przede wszystkim rozpozna swoje preferencje, wybór ziaren staje się niesamowicie przyjemną czynnością. Każdy wybór otwiera przed nami zupełnie nowe oblicze znanego napoju. Nie pozostaje nam więc nic innego, niż zachęcić Was do rozpoczęcia tej przygody!

  1. Kuchnia

Orange curd

Pomarańczowy krem - orzeźwiający i kaloryczny (fot. iStock)
Pomarańczowy krem - orzeźwiający i kaloryczny (fot. iStock)
Ogłaszam wszem i wobec - zimą świat pachnie cytrusami! Dla mnie, istoty ciepłolubnej, to jeden z najpiękniejszych aspektów tej pory roku.

 

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny i limonki dodają energii i umilają oczekiwanie na nadejście wiosny. Pomarańczowy krem kusi i woła: zjedz mnie!

Składniki na ok 450g gotowego kremu:

  • skórka otarta z 2 średnich pomarańczy (najlepiej ekologicznych)
  • sok wyciśnięty z 2 średnich pomarańczy
  • skórka otarta z 1 średniej cytryny (najlepiej eko)
  • sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
  • 3 szt. rozkłóconych żółtek
  • 225g cukru
  • 125g masła
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka z grubym dnem i podgrzewamy na malutkim ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna leciutko zgęstnieć.

Gdy chcemy, by krem był idealnie gładki, gorącą przecieramy przez sito. Jeśli nam na tym nie zależy, od razu przelewamy do słoiczków. Zostawiamy do wystygnięcia i stężenia.

Słoiki zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany orange curd należy spożyć w ciągu miesiąca. Można wyjadać łyżką ze słoika :) lub użyć do różnych wypieków i deserów.

  1. Materiał partnera

Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy?

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Pyszna i aromatyczna kawa, której zapach czuć z daleka. Właśnie tak wiele osób chciałoby zaczynać swój dzień. Aby spełnić swoje marzenie, trzeba zaopatrzyć się w ekspres do kawy, który pozwoli na delektowanie się tym napojem każdego dnia. Nie jest jednak łatwo wybrać odpowiednie urządzenie. Na rynku nie brakuje najróżniejszych ekspresów, które różnią się formą, rozmiarem i ceną. Jak kupić ten właściwy?

Cena a jakość ekspresu do kawy

Zaczynając szukać odpowiedniego ekspresu, szybko można zorientować się, że zakres cenowy jest naprawdę ogromny. Nie oznacza to, że trzeba na to urządzenie wydać fortunę. Wiele ofert skierowanych jest do właścicieli lokali gastronomicznych, którzy potrzebują profesjonalnego sprzętu. Na codzienny użytek nie trzeba sięgać po tak zaawansowane urządzenia. Z drugiej strony, w parze z ceną ekspresu idzie także lepsza jakość kawy. Urządzenia dostępne już w cenach kilkuset złotych powinny dać zadowalający efekt. Tanie oferty i podejrzanie niskie ceny, nie powinny nas jednak kusić.

Różne twarze ekspresów do kawy

Przymierzając się do kupna ekspresu do kawy, warto zastanowić się, który model nam najlepiej odpowiada. Spotkać można ekspresy przelewowe, kapsułkowe oraz ciśnieniowe. Który z nich wybrać? Nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Ekspres przelewowy to najtańsza opcja. Niestety, jakość kawy nie będzie tak wysoka jak tej otrzymanej z dwóch pozostałych urządzeń. Plusem jest to, że napój nie zawiera fusów, posiada także płytę grzewczą, dzięki której kawa długo pozostaje ciepła. Ekspres kapsułkowy jest prosty w obsłudze i pozwala szybko przygotować filiżankę kawy. Kupując go, trzeba jednak liczyć się z tym, że jesteśmy skazani na kawę w specjalnych kapsułach, co generuje dodatkowe koszty. Największą popularnością cieszy się ekspres ciśnieniowy, który pozwala na przygotowanie włoskiego espresso. Wiele osób decyduje się na model automatyczny, który nie wymaga żadnych działań użytkownika. Może on za to wybierać spośród wielu funkcji. To bardzo wygodne, dlatego wielu klientów decyduje się właśnie na ten model urządzenia.

Ekspres wolnostojący czy w zabudowie?

Ekspresy do kawy różnią się swoimi gabarytami, co trzeba mieć na uwadze, zwłaszcza jeśli nie dysponujemy dużą ilością miejsca w kuchni. Warto pamiętać, że urządzenie bywa także oferowane do zabudowy. Rozwiązanie to przypadnie do gustu osobom, które dbają o design swojej kuchni lub innego pomieszczenia. Poza tym urządzenia są bardzo funkcjonalne. Czy to znaczy, że wygrywają z ekspresami wolnostojącymi? Nie zawsze. Ich zaletą jest to, że można je w razie potrzeby łatwo przemieścić na inne miejsce. Wybór podyktowany jest indywidualnymi potrzebami. Jedni postawią na design, inni wolą mieć możliwość zmiany położenia swojego urządzenia – wybór ekspresów jest ogromny i każdy może dobrać ekspres do kawy pasujący do jego własnej kuchni.

Ekspresy od zaufanego producenta

Przeglądając ekspresy do kawy, warto zawęzić swoje poszukiwania do wybranych producentów. Nie chodzi tylko o oszczędność czasu. Renomowane firmy dają pewność, że urządzenia są doskonałej jakości. Dodatkowo zapewniają okres gwarancyjny. Jednym z producentów, któremu można zaufać to amerykańska firma Whirlpool. W swoim asortymencie posiada ona nie tylko ekspresy do kawy, ale też szuflady podgrzewające. Oprócz trwałości i funkcjonalności, urządzenia są świetnym dopełnieniem nowoczesnych i starannie zaprojektowanych kuchni.

Wybór ekspresu do kawy nie jest łatwy. Warto dać sobie czas na podjęcie trafnej decyzji. Zwłaszcza że jest w czym wybierać. Ale nawet przeglądając wybrane oferty, np. na stronie https://www.whirlpool.pl/, ciężko wybrać ulubiony model. Najważniejsze więc jest, by zastanowić się, jakie są nasze możliwości finansowe i oczekiwania względem urządzenia. Jeśli często parzymy kawę dla gości, wystarczyć może zwykły ekspres przelewowy. Jeśli jednak zależy nam na idealnej piance, ekspres ciśnieniowy będzie lepszym pomysłem. Dzięki niemu z daleka będzie wyczuwany też zapach świeżo zmielonych nasion.

  1. Kuchnia

Przepis na domową konfiturę z cytryn

Cytryny kocham przez cały rok, jednak tylko zimą przyrządzam z nich konfiturę. Wyrazistą, cierpko-słodką, szalenie wciągającą. (Fot. iStock)
Cytryny kocham przez cały rok, jednak tylko zimą przyrządzam z nich konfiturę. Wyrazistą, cierpko-słodką, szalenie wciągającą. (Fot. iStock)
Od grudnia do marca mój świat pachnie cytrusami. Co roku, niecierpliwie czekam na inaugurację sezonu. Stęskniona, zachłannie się rzucam, zwykle najpierw na pomarańcze. Potem swoje 5 minut mają mandarynki i sprawiedliwe, drugie 5 ich siostry - klementynki. Po drodze zawsze znajdę czas dla grejpfrutów. A cytryny kocham przez cały rok, jednak tylko o tej jego porze przyrządzam z nich konfiturę. Wyrazistą, cierpko-słodką, szalenie wciągającą. Spróbujecie?

  • cytryny 1 kg
  • cukier 1 kg
  • woda 4 szklanki
Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Nazajutrz zmieniamy wodę i gotujemy w niej cytryny przez 30 minut. Odcedzamy. Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Pozostawiamy na kolejne 24 godziny.

Następnego dnia wyjmujemy cytryny z wody i kroimy w kosteczkę, usuwając pestki. Z 1 litra wody i 1kg cukru zagotowujemy syrop. Wkładamy do niego rozdrobnione owoce i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż cytryny staną się bardzo miękkie i przezroczyste, a konfitura osiągnie pożądaną konsystencję. Gotową i wrzącą przekładamy do wyparzonych i wydezynfekowanych słoików. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

  1. Styl Życia

Home office bez kawy się nie liczy. Jaki ekspres wybrać do domowego biura?

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Niezależnie od tego, czy praca zdalna była twoją codziennością już wcześniej, czy może zmusiła cię do niej epidemia, warto wprowadzić kilka zasad, które usprawnią i uprzyjemnią funkcjonowanie w domowym biurze. Jedną z rzeczy, bez których niekiedy naprawdę trudno się obejść, jest dobry ekspres do kawy. Czy warto w niego inwestować? Jak wybrać urządzenie idealne dla siebie?

Zasady efektywnej pracy zdalnej

Praca zdalna nie jest dla każdego. Nie da się ukryć, że taki tryb realizowania zawodowych obowiązków pasuje do określonego rodzaju osobowości. Odnajdują się w nim przede wszystkim osoby introwertyczne, lubiące pracować samodzielnie, skrupulatne i obdarzone dużą samodyscypliną.

Obecnie jednak, ze względu na pandemię, wiele osób zostało zmuszonych do pracy z domu, nawet jeśli takie rozwiązanie nie do końca im odpowiada. Na szczęście home office ma również wiele zalet, a przy odrobinie samozaparcia można stworzyć skuteczną, codzienną rutynę, która pozwala na osiągnięcie maksymalnej efektywności, dając jednocześnie dużo przyjemności i satysfakcji.

Pierwszą bardzo istotną kwestią jest zachowywanie równowagi między pracą a życiem prywatnym. W przypadku niektórych osób domowa izolacja oznacza nienormowane godziny pracy, które w praktyce często wiążą się z prawdziwym chaosem. Choć leżenie w łóżku do południa może wydawać się kuszącą perspektywą, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie ustalenie stałych godzin wykonywania obowiązków, które będą respektowane przez resztę domowników. Brak symbolicznego wychodzenia do biura sprawia, że jeszcze bardziej niż zwykle potrzebujemy rytuałów porządkujących zawodową rzeczywistość.

Podczas pracy nie odbierajmy więc prywatnych telefonów i nie przerywajmy zajęć w celu przeglądania ulubionych blogów lub mediów społecznościowych. Natomiast w czasie wolnym oprzyjmy się pokusie odpisywania na służbowe maile.

Dobrym pomysłem jest również rozpoczęcie dnia od pożywnego, zdrowego śniadania (wreszcie mamy możliwość przygotowania czegoś innego niż kanapki jedzone w pośpiechu przed komputerem!) oraz pobudzającej kawy. Warto uczynić z tego zwyczaju chwilę dla siebie, która pomoże nam wkroczyć w nowy dzień z pozytywną energią i entuzjazmem. Co prawda można zadowolić się zwykłą „zalewajką”, jednak żadną miarą nie zastąpi ona aromatycznej i pobudzającej kawy z dobrego ekspresu.

Jaki ekspres do kawy sprawdzi się w domowym biurze?

Pracując z zacisza własnego domu, oszczędzamy czas na dojazdy i mamy stały dostęp do własnej kuchni, dzięki czemu możemy sobie pozwolić na większe celebrowanie śniadania niż dotychczas. Jeśli zależy nam na dobrej organizacji, poszukujmy rozwiązań, które usprawnią i przyspieszą jego przygotowywanie.

Wybierając ekspres, warto postawić na taki model, który umożliwi zaparzenie pysznej kawy przy minimalnym nakładzie pracy. Najlepiej sprawdzi się urządzenie automatyczne, które jest w stanie przygotować dowolny napój po naciśnięciu zaledwie jednego przycisku. W domowym biurze nie ma przecież czasu na ręczne spienianie mleka lub samodzielne mielenie ziaren.

Automatyczne ekspresy marki De’Longhi mają wszystkie cechy, które najlepiej sprawdzają się podczas home office. Ich obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna, a zrobienie dowolnej kawy przy ich pomocy zajmuje jedynie kilka chwil. Urządzenia mielą ziarna tuż przed zaparzeniem kawy, same spieniają mleko, a przy tym są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki temu stanowią ogromne ułatwienie podczas pracy zdalnej i nie dokładają nam dodatkowych obowiązków w tym już i tak niełatwym czasie. Oprócz tego, marka udostępnia aplikację, dzięki której możemy uruchomić ekspres za pomocą telefonu komórkowego, bez oddalania się od biurka.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu?

Nie istnieje jeden model, który będzie odpowiadał potrzebom wszystkich osób pracujących zdalnie. Wybierając własne urządzenie, należy kierować się przede wszystkim swoimi indywidualnymi upodobaniami oraz oczekiwaniami. Warto jednak, aby ekspres był:
  • ciśnieniowy – bo kawa z ekspresu ciśnieniowego nie ma sobie równych pod względem smaku i aromatu;
  • automatyczny – jeśli zależy nam na urządzeniu, które kawę przyrządzi samodzielnie w parę minut, nie wymagając od nas dłuższej przerwy od pracy.
Miłośnicy espresso lub americano mogą sięgnąć po modele automatycznych ekspresów do kawy De’Longhi, w których czarne kawy jak z włoskiej kawiarni można otrzymać za dotknięciem jednego przycisku.

Ci, którzy preferują cappuccino czy latte, docenią ekspresy automatyczne De’Longhi z rewelacyjnym systemem mlecznym LatteCrema. To rewelacyjne rozwiązanie, w którym mleko przechowywane jest w specjalnej, designerskiej karafce wpinanej do ekspresu. Karafkę z mlekiem można trzymać w lodówce, a po wpięciu w ekspres urządzenie sporządzi z niego idealną piankę (jej parametry można regulować pokrętłem). Mleko nie przechodzi przez wnętrze ekspresu, a rurka jest szeroka, dzięki czemu czyszczenie systemu jest bardzo proste i szybkie.

LiveDemo – wybierz najlepszy dla siebie ekspres podczas czatu video

Nadal nie masz pewności, jaki właściwie model ekspresu De’Longhi byłby dla ciebie idealny? W takim razie koniecznie wypróbuj nową usługę, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym. Marka De’Longhi wyszła naprzeciw potrzebom konsumentów, wprowadzając konsultację video z ekspertem – LiveDemo. Usługa jest nie tylko rozmową ze specjalistą, ale także prezentacją możliwości wybranego sprzętu, a więc konsultant nie tylko pomaga wybrać ekspres najlepiej odpowiadający na potrzeby danego klienta i przedstawia dostępną ofertę, ale również prezentuje obsługę i możliwości sprzętu.

To fantastyczne rozwiązanie pozwoli ci zasięgnąć porady u specjalisty i zapoznać się z różnicami pomiędzy modelami oraz z ich funkcjonalnością – a to wszystko bez konieczności wyjścia z domu. Jednocześnie pamiętaj, że rozmowa z ekspertem odbywa się w czasie rzeczywistym, ma więc przewagę nad tutorialami i recenzjami video, które zwykle oglądasz w sieci. Ekspert może bowiem odpowiedzieć na pytania i wątpliwości, które w danej chwili pojawią się w twojej głowie. Może też ponownie zaprezentować obsługę jakiejś funkcji lub dookreślić interesujące cię szczegóły, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że wybierasz urządzenie, które jest dla ciebie intuicyjne i łatwe w obsłudze.