1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Mus czekoladowy z płatkami fiołków

(fot. iStock)
Zakwitły fiołki! W głowie aż roi się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? Albo czekoladowy mus z fiołkami?

Mus czekoladowy z płatkami fiołków

Składniki na 3–4 porcje

  • 100 g czekolady deserowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • odrobina mleka
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki płatków fioletowego fiołka wonnego
  • dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoracji

Sposób przygotowania

Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy.

Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka.

Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał.

Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze