1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Croissant zwany "lagunem" - 3 przepisy na domowe rogaliki francuskie

Croissant zwany "lagunem" - 3 przepisy na domowe rogaliki francuskie

Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Przygotowanie ciasta wymaga jednak czasu. (Fot. iStock)
Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Przygotowanie ciasta wymaga jednak czasu. (Fot. iStock)
Croissant zwany "lagunem" podbija Internet. Po tym jak mieszkanka Krakowa pomyliła francuski rogalik wiszący na drzewie z groźnym potworem, cała historia stała się czołowym tematem żartów w sieci. Podpowiadamy, jak wykonać ten przysmak samodzielnie w domu.

Croissanty przechodzą właśnie swój renesans. Wszystko za sprawą niecodziennego wydarzenia, do którego doszło w ubiegłym tygodniu na jednym z krakowskich osiedli. Zaczęło się od wezwania Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przez jedną z mieszkanek Nowej Huty. Zaniepokojona kobieta powiadomiła organizację, że tajemniczy zwierz - "lagun" (zapewne miała na myśli legwana) - siedzi na drzewie i straszy mieszkańców bloku. Po przyjeździe na miejsce okazało się, że straszydłem jest zawieszony na gałęzi... francuski rogalik, czyli croissant.

Zabawna historia błyskawicznie stała się jednym z głównych tematów komentowanych w Internecie, a sam "lagun" zrobił międzynarodową karierę - o zdarzeniu pisały nie tylko polskie media, ale też zagraniczne, m.in. portal BBC i "Le Parisien". Historia groźnego croissanta rozbawiła również samego króla horroru Stephena Kinga, a także filmowego Luke'a Skywalkera, czyli Marka Hamilla. Pisarz i aktor skomentowali zajście na swoich profilach w mediach społecznościowych. Do tego należy dodać cała masę memów, które od tygodnia krążą po sieci i mamy prawdziwy hit Internetu. W dzisiejszych pandemicznych czasach właśnie takich wiadomości nam potrzeba - pozytywnych i wywołujących uśmiech na twarzy.

Croissant - przysmak francuskiej kuchni

Croissanty na śniadanie, owocowe tarty na podwieczorek… Takimi słodkościami zajadają się Francuzki. Jak to możliwe, że zachowują nienaganną figurę? Sekret jest bardzo prosty: regularność posiłków i umiar. Jednak czymże byłoby życie bez odrobiny szaleństwa i zapomnienia? Mieszkanki Francji to kobiety niesamowicie pewne siebie i czerpiące z życia całymi garściami. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, ze to właśnie francuzi zapoczątkowali śniadania na słodko, których głównym elementem są rogaliki z delikatnego ciasta, podawane z owocami, dżemami lub klasycznie, tylko z caffe au lait.

Prawdziwe croissanty robione są z ciasta z bardzo dużą zawartością masła i choć uważa się, że klasyki nie należy zmieniać, istnieje niezliczona ilość wariacji na temat tych wypieków. Można dodać do ciasta orzechy, na przykład migdały, albo zrobić pastę, którą je nadziejemy. Bardzo ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie ich na słono, z serem cheddar. Wszystkie przepisy na francuskie przysmaki prezentuje Anna Olson, amerykańska cukierniczka, autorka i gospodyni wielu programów kulinarnych.

Croissanty klasyczne

Maślany, ręcznie robiony croissant prosto z piekarnika to coś naprawdę wspaniałego. Trzeba pamiętać, że przygotowanie ciasta wymaga czasu, zarezerwuj więc go sobie. Na szczęście croissanty można mrozić.

Przepis na około 30 croissantów Détrempe:

  • 3 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki mleka 2% w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 ¼ łyżeczki (1 paczka) suchych drożdży instant
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Beurrage:
  • 1 ¼ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj mikser wyposażony w hak do ciasta i miksuj mąkę, wodę, mleko, cukier oraz drożdże przy niskiej prędkości. Następnie dodaj sól. Zwiększ prędkość o stopień wyżej i ugniataj przez około 4 minuty, po dwóch minutach dodaj masło. Uformuj ciasto na kształt prostokąta (będzie miękkie), połóż je na tackę do pieczenia wyłożoną papierem i przykryj ręcznikiem oraz folią spożywczą. Odstaw ciasto na 90 minut, następnie włóż je do lodówki na co najmniej godzinę (maks. 8 godzin).
  2. Uformuj masło na 8 calowy kwadrat. W razie potrzeby schłodź je w lodówce, masło powinno mieć taką samą konsystencję jak schłodzone ciasto – temperatury mogą być różne, ważna jest elastyczność.
  3. Posyp stolnicę mąką, wyłóż schłodzone ciasto i wałkuj na kształt kwadratu o szerokości około 14 cali. Na środku połóż masło, obrócone tak aby rogi masła były po środku każdego boku ciasta. Złóż rogi ciasta owijając masło niczym kopertą i delikatnie ściśnij brzegi. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o długości około 20 cali i zawiń ciasto. Połóż je ponownie na tacce, przykryj ręcznikiem oraz folią i schładzaj przez 1 do 8 godzin.
  4. Powtórz wałkowanie i zawijanie jeszcze dwa razy, obracając ciasto o 90° przed każdym wałkowaniem i schładzając je przez 1 do 8 godzin przed każdym zawijaniem. Daj ciastu odpocząć przez 4 do 12 godzin.
  5. Aby zrobić 12 zwykłych croissantów, odmierz około 20 uncji ciasta, resztę przechowaj w lodówce. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 16 na 12 cali. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdej połowy wytnij 6 trójkątów.
  6. Zwijaj croissanty od krótkiego boku każdego trójkąta. Zwiniętego croissanta uformuj na kształt półksiężyca. Gotowe croissanty połóż na tackę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając między nimi odstępy minimum 3 cali. Przykry je ręcznikiem i folią spożywczą. Pozwól im rosnąć przez 2 godziny.
  7.  Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Pędzelkiem posmaruj croissanty jajkiem i piecz je przez 15 minut aż staną się złociście brązowe.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

Croissanty migdałowe

Przepis na 6 croissantów:
  • 2 łyżek stołowych mielonych migdałów
  • 1 ½ łyżki stołowej cukru
  • 2 łyżeczki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 8 uncji ciasta do croissantów
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
  • Płatki migdałów do posypania
  • Cukier puder, do poprószenia
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj mielone migdały, cukier, masło oraz ekstrakt w małej misce i odstaw na bok.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 9 cali. Potnik ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
  3. Nałóż łyżeczkę mieszanki migdałowej na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony.  Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
  4. Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Posmaruj croissanty jajkiem, posyp płatkami migdałów i piecz przez około 15 minut aż staną się złocistobrązowe.  Odstaw aby się schłodziły, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

Croissanty serowe

Przepis na 6 croissantów:
  • ½ szklanki grubo startego sera cheddar, plus trochę do posypania
  • 1 ½ łyżki stołowej mąki
  • 8 uncji ciasto do croissantów
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj ser oraz mąkę i odstaw na bok.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 9 cali. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
  3. Nałóż łyżeczkę sera na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony.  Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
  4. Podgrzej piekarnik do 375 °F.  Posmaruj croissanty jajkiem, posyp resztą sera i piecz przez około 15 minut aż staną się złociście brązowe. Przed podaniem pozwól croissantom ostygnąć.
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Styl Życia

Champs-Élysées jako miejski ogród? Oto jak zmieni się najpopularniejsza ulica Paryża

fot. PCA Stream
fot. PCA Stream
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Jedna z najbardziej rozpoznawalnych ulic Paryża, Champs-Élysées zostanie niebawem zamieniona... w miejski ogród. Burmistrz Paryża zapowiedziała, że gruntowna metamorfoza Pól Elizejskich zostanie przeprowadzona i zakończy się wraz z rozpoczęciem Igrzysk Olimpijskich mających odbyć się w 2024 roku.

Champs-Élysées od zawsze budzi podziw nie tylko odwiedzających Francję turystów, ale również malarzy czy piosenkarzy (przypomnieć warto chociażby kultową piosenkę Joe Dassin). Do 2024 roku zmieni się w jeszcze piękniejsze miejsce, bowiem rządząca od kilku lat burmistrz Paryża, Anne Hidalgo zapowiedziała, że słynne Pola Elizejskie staną się piękną, zieloną strefą.

fot. PCA Stream fot. PCA Stream

W planach miasta na zagospodarowanie słynną paryską ulicą znalazły się m.in. postanowienia o ograniczeniu miejsca na ruch drogowy, przekształceniu drogi w chodnik oraz znacznym zazielenieniu. Na Champs-Élysées pojawi się nowa roślinność, w tym wiele drzew, które stworzą tunel wpływający na poprawę jakości powietrza w mieście.

fot. PCA Stream fot. PCA Stream

"Zmodyfikowany żywy ekosystem Champs-Élysées zadziała jako oczyszczacz powietrza, pochłaniając CO2, minimalizując pylenie, zwiększając ilość wody deszczowej. Chłodzenie powietrza, zwiększenie ilości cienia i przywrócenie przyrody jako siedliska różnych gatunków w celu zwiększenia różnorodności biologicznej w miastach to nasze podstawowe założenia" - mówią projektodawcy.

fot. PCA Stream fot. PCA Stream

Symbol Paryża jakim są Pola Elizejskie ma stać się miejscem jeszcze bardziej zachęcającym do odwiedzenia i spacerów. Za zalesienie i zazielenienie paryskiej ulicy odpowiedzialny będzie architekt Philippe Chiambaretta i jego studio PCA-STREAM, który podkreślił, że Champs-Élysées tracą swój dotychczasowy blask i potrzebują nowego, świeżego spojrzenia.

Burmistrz Paryża przyznała również, że w planach jest zazielenienie nie tylko okolic Pól Elizejskich, ale również rewitalizacja okolic Wieży Eiffla, które w przyszłości także mają zmienić się w zielony, miejski ogród.

[embed]https://vimeo.com/497935184[/embed]

 

 

  1. Kuchnia

Dyniowa tarta z przyprawami

Dyniowa tarta - smaczny i sycący deser, nie tylko na Halloween. (fot. iStock)
Dyniowa tarta - smaczny i sycący deser, nie tylko na Halloween. (fot. iStock)
O hucznym Halloween możemy w tym roku zapomnieć. Jeśli jednak chcemy poczuć namiastkę tego amerykańskiego święta, dlaczego nie pomyśleć o jakimś smakołyku?

Dynia – kojarzy się nie tylko ze świętem Halloween, ale w ogóle z jesienią. Dyni mamy teraz dostatek i wybór jest naprawdę szeroki. Jednak do proponowanej tarty najlepiej użyć dyni Muscat (zielona na zewnątrz, ale intensywnie pomarańczowa w środku; gdy dojrzewa ma bardziej piaskowy kolor skórki; spłaszczona, z podłużnymi zagłębieniami).

Składniki:

Masa:

  • 1,4 kg dyni Muscat (zwanej też dynią prowansalską)
  • 400 – 500 ml tłustego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 5 plastrów imbiru
  • 2 gwiazdki anyżowe
  • 6 ziaren kardamonu
  • 5 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • Laska wanilii (wystarczy kawałek)
  • Płatki migdałowe do posypania
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (może być mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, jaglana, owsiana)
  • ¾ szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 2 jajka
Na dużą patelnię wykładamy umytą i pokrojoną w nieduże kawałki dynię, wszystkie przyprawy i masło. Dodajemy mleko i dusimy tak długo, aż mleko i sok z dyni wyparują, a na patelni zostanie masa w formie papki. Dyniową masę warto spróbować. Jeśli ktoś lubi bardziej słodki smak, można masę dosłodzić brązowym cukrem. Gdy gotowa masa trochę przestygnie, wyjmujemy wszystkie przyprawy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Łączymy suche składniki, dodajemy masło i wyrabiamy. Później wbijamy jajka. Ugniecione ciasto wykładamy na blachę do tarty (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku. Później na ciasto kładziemy dyniową masę, rozsmarowujemy i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż płatki będą przyrumienione.

Płatki migdałowe można dodać też do środka masy w trakcie duszenia. Wtedy na wierzch dajemy wałeczki z ciasta. W zależności od upodobań, tarta może być też posypana cynamonem lub ozdobiona orzechami. Jak kto lubi. Możliwa jest też wersja wegańska. Zastępujemy wówczas mleko – mlekiem roślinnym, a masło – roślinnym tłuszczem. Do ciasta zamiast jajek dajemy rozrobione z wodą mielone siemię lniane.

  1. Kuchnia

Toskańskie castagnaccio na jesień

Kasztanowy placek - jesienny przysmak ze środkowych i północnych Włoch. (fot. iStock)
Kasztanowy placek - jesienny przysmak ze środkowych i północnych Włoch. (fot. iStock)
Jesień to czas kasztanów, również tych jadalnych. Najlepiej wiedzą o tym Włosi i Francuzi. Kasztany nie kojarzą im się tylko z przekąską, którą zjada się na ciepło, zaraz po upieczeniu. To są również desery, ciasta, czy naleśniki wyrabiane z mąki kasztanowej. Toskańskim specjałem, o tej porze roku, jest castagnaccio – kasztanowy placek z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Dla miłośników kasztanów, jak znalazł.

Sycący, oryginalny w smaku placek w całości wypiekany jest z mąki kasztanowej (bez problemu powinniśmy ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością). Obszar Apeninów od wieków obfitował w jadalne kasztany. Wyrabiano z nich mąkę i pieczono placki, które zastępowały tradycyjny chleb. Castagnaccio wypiekano już w XVI wieku w Toskanii, w formie prostego placka. Używano głównie czterech składników: mąki kasztanowej, wody, oliwy i rozmarynu. Niektórzy urozmaicali przepis dowolnie dodając przeróżne składniki: cukier, albo skórkę pomarańczy, miód, ale także ser, czy nawet smalec – można więc było otrzymać wytrawną wersję placka lub słodką. Z biegiem czasu rodzynki i orzeszki piniowe stały się najpopularniejszymi składnikami i występują do dziś w klasycznej recepturze castagnaccio. Jednak niektórzy nadal eksperymentują, dodając np. orzechy włoskie lub szarą renetę. W tradycyjnym przepisie używa się również rozmarynu, jednak można z niego zrezygnować, jeśli ktoś nie przepada za tą przyprawą.

Składniki:

  • 300 g mąki kasztanowej
  • Około ½ l wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • Szczypta soli
  • Świeży rozmaryn (opcjonalnie)
Namaczamy rodzynki w ciepłej wodzie. Mąkę kasztanową przesiewamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli i cukru. Wlewamy powoli wodę mieszając ciasto, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Odsączone rodzynki dodajemy do masy, razem z orzeszkami piniowymi. Oliwą smarujemy blachę do pieczenia i wylewamy masę. Placek nie powinien być zbyt wysoki (około 1 - 2 cm). Pieczemy w 200 st. przez około pół godziny, aż na wierzchu utworzy się popękana skorupka. Ozdabiamy rozmarynem (jeśli ktoś lubi rozmaryn, może dodać wcześniej trochę listków do surowego ciasta).

  1. Kuchnia

Sernik Oreo - niebo w gębie

Sernik Oreo (Fot. Getty Images)
Sernik Oreo (Fot. Getty Images)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Kto choć raz jadł ciasteczka Oreo, ten wie, że niełatwo jest im powiedzieć "nie". Zwykle zaczyna się od niewinnego kęsa, by skończyć pochłonięciem całego opakowania. Dlaczego tak jest? Postanowiłam sprawdzić.

Okazało się, że fenomenem Oreo zainteresowali się także naukowcy. Odpowiedź na pytanie, czemu ludzkość oszalała na punkcie dwóch czekoladowych herbatników przełożonych kremem, przyniosły całkiem poważne badania. Pewien amerykański psychiatra zapragnął pokazać światu, że ciasteczka potrafią uzależnić  w stopniu równym jak heroina czy kokaina. Zbadał więc zmiany zachodzące w mózgu szczurów raczonych Oreo. Wyniki w znacznym stopniu potwierdziły jego tezę - uzależniają i... już. Spieszcie się więc z tym sernikiem, zanim ciasteczka nie znajdą się na liście substancji zakazanych.

Sernik Oreo

800 g serka śmietankowego 250 g ciasteczka Oreo 100 g czekolady białej 100 g czekolady mlecznej 1,5 łyżki żelatyny 6 łyżek wrzątku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

Czekolady łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy, nie dopuszczając do całkowitego stężenia. Serek łączymy z czekoladą, cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii. W 6 łyżkach wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy serowej. Ciasteczka Oreo łamiemy na nieduże kawałki i mieszamy je z pozostałymi składnikami. Masę wykładamy do tortownicy o śr. 22-23 cm i wkładamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.

  1. Kuchnia

Matcha - królowa herbat nie tylko do picia

Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Matcha posiada wyjątkowo duże stężenie przeciwutleniaczy. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Choroby cywilizacyjne? Osłabienie odporności? Spadek formy? Na ratunek przybywa sproszkowana japońska zielona herbata – skarb buddyjskich mnichów i lekarstwo Wschodu. Doskonały przeciwutleniacz, energetyk, sprzymierzeniec relaksu i sojusznik koncentracji. A najlepsze, że można go zarówno pić, jak i jeść.

Sernik z cytryną i herbatą

200 g herbatników typu digestive lub owsianych, 3 łyżki masła Masa serowa: ok. 500 g gotowego twarogu sernikowego, 1 opakowanie (300 ml) schłodzonej śmietany kremówki 36 proc., 3 łyżeczki herbaty matcha, kilka kropel esencji waniliowej, 6 łyżek cukru pudru, sok z 1 cytryny, 3 łyżki żelatyny w proszku, 1/3 szklanki ciepłej wody

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Ciastka migdałowe

1 i ½ szklanki drobno mielonych migdałów, 100 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki herbaty matcha, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowej

Wymieszaj migdały, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i herbatę. Osobno miksuj masło z cukrem i jajkami aż do uzyskania gładkiej masy. Połącz składniki, z jednolitego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na gruby placek. Okrągłą foremką/kieliszkiem wykrój ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz około 15 minut, obserwując. Wyjmij, gdy brzegi ciasteczek zaczną się przyrumieniać.

Matcha latte

płaska łyżeczka herbaty matcha, ½ szklanki gorącej wody, ½ szklanki tłustego mleka (można też użyć mleka roślinnego)

Do kubka wsyp przesianą herbatę i zalej wodą, dobrze wymieszaj. Osobno podgrzej mleko i spień je spieniaczem. Wlej do kubka.

Lody herbaciane

1 puszka (250 ml) schłodzonego tłustego (8 proc.) mleka skondensowanego (niesłodzonego), 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36 proc., 3 łyżki stołowe herbaty matcha (w proszku)

Fot. Studio Zwierciadło Fot. Studio Zwierciadło

Mleko i śmietanę kremówkę ubijaj mikserem aż do powstania jednolitej, gęstej masy. Dodaj herbatę przesianą przez sito i mieszaj aż do całkowitego jej połączenia z mieszanką. Całość przelej do pojemnika z przykrywką, przykryj, wstaw do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem potrzymaj w temperaturze pokojowej przez kwadrans.

Panna cotta

200 ml śmietany kremówki 30 proc., 120 ml mleka, łyżeczka przesianej herbaty matcha, łyżka cukru pudru, łyżka żelatyny w proszku

Śmietankę i mleko podgrzewaj razem, aż zaczną wrzeć. Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i bardzo dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier puder, wymieszaj. Żelatynę, w osobnym kubeczku, zalej trzema łyżkami bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw  na około 5 minut, po czym wlej do rondelka z pozostałymi składnikami. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdyby pojawiały się żelatynowe grudki – lekko podgrzewaj, mieszając. Przelej do naczyń, w których będziesz podawać deser, wystudź i włóż do lodówki na całą noc. Przed podaniem naczynia zanurz na moment w gorącej wodzie, żeby przywrócić deserowi luźniejszą strukturę.

Ciasteczka amaretto

2 i ¼ szklanki drobno zmielonych migdałów, szklanka cukru pudru, łyżka herbaty, szczypta soli, 2 duże białka, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka esencji migdałowej

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj migdały z cukrem i solą. Białka ubijaj na pianę z sokiem z cytryny. Wymieszaj pianę z mieszanką migdałową, dolej esencję, wymieszaj wszystko na gładką masę.  Formuj z niej małe kulki, oprósz cukrem pudrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby ciastka się nie stykały. Piecz przez 30–35 minut, aż ciasteczka będą z wierzchu popękane, a spód ledwo zarumieniony. Wyjmij i ostudź.

Matcha codzienna MOYA 30 g/35 zł.