1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sernik czekoladowo-cynamonowy na poprawę nastroju

Sernik czekoladowo-cynamonowy na poprawę nastroju

Ten rodzaj sernika jest idealny dla miłośników czekolady. (Fot. iStock)
Ten rodzaj sernika jest idealny dla miłośników czekolady. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Mało co umie poprawić humor tak szybko i tak skutecznie jak... czekolada! A co dopiero, gdy są to aż 3 tabliczki na raz? Serniczek, serniczunio, serniczątko, czyli maleństwo z ledwie pół kilograma sera, ale jakże charakterne.

300g dobrej jakościowo czekolady nadaje ton. Sernik jest z tych cięższych, zwartych, mazistych, bardziej w stylu amerykańskim niźli rodzimym. Na polepszenie nastroju oraz na wszystkie te chwile, gdy niczego poprawiać nie trzeba!

Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm

Masa serowa:
  • 500g sera na serniki
  • 250g czekolady deserowej lub gorzkiej do masy
  • 110g cukru
  • 2 duże jaja
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Spód:
  • 180g herbatników digestive
  • 70g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu 
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania

Masa serowa:
  • 2 stugramowe i pół tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy  w kąpieli wodnej. Studzimy.
  • Ser i cukier wkładamy do misy miksera i krótko ucieramy. Wbijamy po jednym jaju, nie przerywając mieszania.
  • Wsypujemy mąkę i wlewamy ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy czekoladę. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
Spód:
  • Dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.
  • Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da i powstałe w ten sposób okruszki łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Herbatnikową masą wylepiamy spód tortownicy, lekko dociskając ją do dna.
  • Teraz wkładamy tortownicę na ca 20 minut do lodówki, by spód stężał. Po tym czasie wykładamy na niego masę serową. Wygładzamy wierzch.
  • Tortownicę z zawartością wkładamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160C.
Polewa:
  • Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
  • Ciepłą polewą smarujemy lekko przestudzony sernik.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Muffiny z białą czekoladą i truskawkami

Fot. iStock
Fot. iStock
Sezon na truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Ledwie się rozpocznie, a już za chwilę nieubłagalnie ma się ku końcowi. Co roku uwijam się, by zdążyć zrealizować wszystkie swoje truskawkowe zachcianki i.. jeszcze nigdy mi się nie udało.

Lista ciast i deserów wciąż niebezpiecznie się rozrasta. Chciałabym to i.. to i jeszcze.. tamto. Zatem, drogą bezlitosnej selekcji trafiają dziś do was moje muffinki z białą czekoladą i truskawkami.

Składniki na 10-15 sztuk (w zależności od wielkości użytych papilotek):

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150g białej czekolady
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • truskawki (po 1 dorodnej sztuce na babeczkę)

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Truskawki kroimy w półplastry lub grubszą kostkę. Bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy łyżką wszystkie mokre składniki (olej, maślankę lub kefir, jaja) a w drugiej wszystkie pozostałe czyli suche. Następnie suche przekładamy do mokrych i krótko mieszamy (tylko by się połączyły). Formę do muffinów wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 20-25 min w temp. 180C.

  1. Kuchnia

Grillowanie doskonałe – 3 porady, dzięki którym zjesz znakomite posiłki w swoim ogrodzie

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Kto z nas nie tęsknił za ciepłymi wieczorami, kto nie patrzył tęsknym wzrokiem w kierunku przepisów na aromatyczne marynaty? Słoneczne miesiące w końcu zawitały do naszego kraju, a w raz z nimi rozpoczął się sezon na rodzinne pichcenie w plenerze. Z ogromną radością wystawić możemy sprzęt do grillowania, planując tym samym najbardziej aromatyczne i najznakomitsze dania na bazie chrupkich warzyw i soczystych mięs.

Jak przygotować się na ten sezon i które gadżety pomogą Ci przyrządzić najlepsze przyjęcie w plenerze?

Porada 1: Akcesoria na grilla

Podstawowy zestaw wprawionego mistrza grilla, to oczywiście: grill gazowy lub grill węglowy turystyczny oraz… akcesoria, dzięki którym nie straszna mu będzie wysoka temperatura, tłuszcz i piekący w oczy dym.

Tak oto na liście najbardziej przydatnych dodatków są sztućce, których dłuższa rączka pozwala obracać warzywa - z dala od gorącego dymu i żaru. Wykonane z żaroodpornych materiałów łyżki, szczypce lub widelce, nie tylko dbają o bezpieczeństwo kucharza, ale także nie nagrzewają się i są niezwykle łatwe w czyszczeniu. Towarzyszem długich sztućców jest opiekacz do ryb, który zadowoli każdego miłośnika aromatycznego pstrąga lub rozpływającego się w ustach łososia. Złożony z dwóch części koszyczek jest także idealnym gadżetem dla fanów szaszłyków lub steków, które wymagają starannego i częstego przewracania na rozżarzonym ruszcie. Trzecim, absolutnym must-have każdego fana grillowania, jest gęsta szczotka z twardym włosiem, które wnika w najbardziej wąskie i trudno dostępne miejsca. Ten niepozorny gadżet pozwala w szybki i bezpieczny sposób usunąć zabrudzenia, nie uszkadzając delikatnych części. Niektóre modele wyposażone są dodatkowo w skrobaczkę, która pozwala usuwać przypalone resztki mięsa lub warzyw.

Porada 2: Jedzenie doskonałe

Aromatyczne, marynowane mięso na grilla, kiełbasa z chrupiąca skórką, dobrze przyprawiona kaszanka lub szaszłyki z indykiem (https://zakupyw24h.pl/189-mieso). Grillowanie w plenerze to doskonała okazja do testowania nowych przepisów i kosztowania ulubionych potraw. Na ich czele są oczywiście dania mięsne, ale także warzywa skropione oliwą, ziemniaki pieczone w folii, surówki, sałatki i sosy, które urozmaicają najprostsze przystawki.

Szykując więc doskonałe jedzenie na grilla, wybierz produkty od zaufanych dostawców i sklepów, które gwarantują Ci najwyższą jakość. Dobrej jakości mięso i chrupiące warzywa to podstawa udanej imprezy w plenerze, dlatego zaopatrz się w towary wyłącznie w miejscach rekomendowanych, stawiających na jakość i poprawne przechowywanie żywności.

W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, które warto wypróbować na najbliższym garden party:

  • Młode ziemniaki, pokrojone w cząstki lub upieczone w folii, np. z domieszką soli, czosnku i tymianku,
  • Szparagi, przyprawione solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać je można saute lub z wędzoną, aromatyczną, włoską szynką,
  • Faszerowane pieczarki, uzupełnione mieszanką serów,
  • Kawałki sera - zarówno twardego i długo dojrzewającego, jak i owczego,
  • Kiełbaski pokrojone ostrym nożem i uzupełnione mozzarellą,
  • Szaszłyki z indyka i ulubionych warzyw - np. cebuli, papryki i cukinii,
  • Grillowane kromki chleba, które następnie podaje się z masłem czosnkowym lub pikantną salsą pomidorową.

Składniki na te pyszne potrawy oraz sporo innych inspiracji, na warzywne i mięsne przystawki, znajdziesz w Zakupyw24h.pl.

Porada 3: Aranżacja stołu

Diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego, jeśli organizujesz grilla z przyjaciółmi lub rodziną, nie zapomnij o kolorowym obrusie, wygodnych poduszkach i pledach rozstawionych na krzesłach. Wykorzystaj też papierowe talerzyki i patery, na których wystawisz słodkie przekąski. Oprócz wysokich szklanek na lemoniadę, kieliszków i kubków na gorącą herbatę, niezbędny będzie dzbanek z wodą z lodem, a także niewielkie miseczki na koreczki. Obowiązkowym elementem stołu są również serwetki i niewielkie woreczki na patyki po szaszłykach lub folię po pieczonych ziemniaczkach.

  1. Kuchnia

Pasty warzywne do kanapek i nie tylko. Ciekawe pomysły na wykorzystanie naturalnych past w kuchni

Pasty warzywne uwielbiają nie tylko wegetarianie. Odpowiednio skomponowane i starannie przyprawione warzywa stanowią prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Pysznie smakują same w sobie i na kromce świeżego pieczywa. Jednak pasty warzywne to o wiele więcej, niż tylko dodatek do kanapki. Wzbogacają smak każdej potrawy, stanowią doskonałe wykończenie dań mięsnych i wegetariańskich. Dodatkowo, zamknięte w słoiczkach, są wygodne i zawsze gotowe do eksperymentowania w kuchni lub po prostu do zjedzenia.

Z jakich warzyw przygotowywać pasty warzywne

Pasty warzywne najlepiej przygotowywać z warzyw sezonowych. Cukinia, bakłażan, papryka, buraki czy też dynia to idealne warzywa do past, ale tak naprawdę możecie sięgać po wszystko, na co macie ochotę. Ważnym składnikiem past warzywnych są rośliny strączkowe, na przykład ciecierzyca lub soczewica, dzięki którym pasty stanowią nie tylko dodatek do potraw, ale również sycącą i pełnowartościową przekąskę.

Aby wydobyć niezwykły smak i aromat większości warzyw, warto je upiec lub grillować, dodać do nich aromatyczne suszone pomidory, suszone owoce, różnego rodzaju nasiona, orzechy, prażoną cebulkę. Przygotowując pastę warto też pamiętać o ziołach i przyprawach, które podbijają smak warzyw, a w rezultacie smak i aromat potraw przygotowanych na bazie past lub z ich dodatkiem.

Jak przygotować pastę warzywną?Jak przygotować pastę warzywną?

Pasty warzywne – przygotować samodzielnie czy sięgnąć po gotowe

Przygotowanie past warzywnych zazwyczaj jest czasochłonne. Wymaga nieraz całej serii eksperymentów, by w końcu otrzymać pastę gotową nie tylko do zjedzenia na kanapce, ale do wszelkich kulinarnych zadań specjalnych. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie past, sięgnijcie po Wawrzyńca. Pasty Wawrzyniec to oryginalna kompozycja warzyw i starannie dobranych przypraw, podkreślających ich wyjątkowy smak i aromat. Są w 100% naturalne, takie, jak byście przygotowywali je we własnych kuchniach. Wygodne i proste w użyciu – wystarczy sięgnąć po słoik z pastą, by odmienić każdy posiłek od śniadania, poprzez lunch, aż po kolację. Pasty warzywne Wawrzyniec doskonale nadają się do dań na ciepło i na zimno, w domu, w podróży, w pracy, plenerze, czy też do grilla.

Jeśli raz spróbujecie past Wawrzyniec, będziecie po nie sięgać już zawsze. I to nie tylko do kanapek. Sprawdźcie sami, eksperymentujcie w swoich kuchniach, jedzcie pasty prosto ze słoiczka, wzbogacajcie smak najprostszych i tych najbardziej wyrafinowanych dań. Smacznego!

Papryka faszerowana z grilla z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, serem feta i czarnymi oliwkami

Wybieracie się na grilla? Nie zapomnijcie zabrać ze sobą Wawrzyńca. Zamiast zwykłego ketchupu sięgnijcie po pastę Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną, która wzbogaci smak kiełbasek, karkówki, skrzydełek i innych mięsnych potraw z grilla. Na ruszcie koniecznie zróbcie miejsce także dla faszerowanych papryczek, pysznie doprawionych pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii.

Składniki:

  • 10 papryk czereśniowych lub 4 zwykłe
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 100 g sera feta
  • 100 g serka koziego (roladka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml gęstej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne.

W miseczce rozgniatamy ser feta, dodajemy ser kozi, pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę czarnego pieprzu i śmietankę kremówkę. Mieszamy do połączenia składników.

Napełniamy farszem połówki papryki, układamy na skropionej oliwą tacce aluminiowej, grillujemy ok. 20 minut.

Grillowane papryki skrapiamy oliwą i dekorujemy listkami rukoli.

Tortilla z kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem i pastą Wawrzyniec

z grillowanym bakłażanem

Do pracy lub szkoły tradycyjnie można zabrać ze sobą kanapki albo… pyszną tortillę, której smak wzbogacicie starannie przyprawionymi warzywami, zamkniętymi w słoiczku z Wawrzyńcem. Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a może Wawrzyniec z marchewką, dynią i curry? Nie musicie wybierać – za każdym razem możecie doprawiać swoje tortille inną pastą, eksperymentować z różnymi smakami i cieszyć się nimi w pracy, szkole czy też w plenerze.

Składniki:

  • 6 placków tortilli z mąki pszennej
  • 40 dag piersi kurczaka
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • nieduży ogórek
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, spora szczypta pieprzu cayenne, szczypta kuminu, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonego czosnku, szczypta soli

Sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oliwy i przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Podsmażamy mięso na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka kroimy w kosteczkę.

Placki tortilli podgrzewamy na patelni.

Każdy placek smarujemy pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, dodajemy kurczaka, przygotowane wcześniej warzywa, polewamy sosem czosnkowym, zwijamy. Tortille na wynos dodatkowo zawijamy w folię aluminiową.

Makaron penne z hummusem z pestkami dyni i słonecznika z oliwkami i kaparami

Hummus doskonale smakuje z pieczywem, ale to nie znaczy, że trzeba się ograniczać tylko do kanapek! Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika może być podany jako dip do gotowanych warzyw, grillowanych potraw, takich jak szaszłyki czy kiełbaski, paluszków grissini i nachosów, ale można z niego przygotować także doskonały sos do makaronu. Makaron penne z humusem z pestkami dyni i słonecznika podany z oliwkami i kaparami to doskonałe, sycące danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. I już macie pomysł na szybki obiad.

Składniki:

  • makaron penne 200 g
  • Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • Mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Mała cebula
  • Łyżka oliwy
  • Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając szklankę wody z gotowania makaronu.

W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.

Do rondla dodajemy hummus, stopniowo podlewamy wodą z gotowania makaronu, aż otrzymamy konsystencję sosu.

Kapary odcedzamy, dodajemy do hummusu razem z pokrojonymi w krążki oliwkami. Dodajemy makaron, mieszamy. Na talerzach dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Roladki z kurczaka z pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem z zielonymi szparagami i parmezanem

Pomysłów na potrawy ze szparagami jest tak wiele, że w krótkim sezonie na świeże, polskie szparagi, nie uda się wypróbować nawet połowy z nich. Doprawiajcie szparagi pastami warzywnymi Wawrzyniec, by w tym krótkim czasie czerpać z nich jak najwięcej kulinarnej przyjemności. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe danie, koniecznie przygotujcie roladki z kurczaka z pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem z zielonymi szparagami i parmezanem pod beszamelem. To idealne danie na niedzielny obiad lub kolację we dwoje.

Składniki:

  • dwie nieduże piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.

Piersi z kurczaka dzielimy na 2 części, każdą część delikatnie rozbijamy tłuczkiem na około 1 cm sznycle. Oprószamy solą i pieprzem.

Smarujemy sznycle pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem, na każdym układamy 3-4 szparagi, posypujemy płatkami parmezanu, zwijamy w ciasne roladki, które owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Przygotowujemy beszamel – podgrzewamy mleko. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy do masła mąkę, mieszając, aż powstanie masa bez grudek. Do masy, nie przerywając mieszania wlewamy mleko. Doprawiamy sos colą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, polewamy sosem beszamelowym. Główki szparagów skrapiamy oliwą. Całość posypujemy parmezanem,

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekamy 25 minut.

Sprawdź też sposób na kurczaka z zielonym curry z pastą z cukinii

Grzanki z grilla z kozim serkiem, pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą

Nawet zwykły grill w środku zapracowanego tygodnia może mieć niecodzienny charakter. Wystarczy, że obok tradycyjnych potraw mięsnych w grillowym menu pojawią się grzanki z kozim serkiem, pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a spotkanie przy grillu zamieni się w prawdziwą kulinarną ucztę.

Składniki

  • bagietka francuska
  • Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
  • ser kozi miękki, do smarowania
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w piórka.

Bagietkę kroimy pod skosem na kromki, smarujemy pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a następnie serkiem kozim. Układamy na kromkach połówki pomidorków koktajlowych i piórka czerwonej cebuli.

Tak przygotowane kromki układamy na lekko rozgrzanym grillu, grillujemy do zezłocenia grzanek.

Grzanki podajemy skropione oliwą i udekorowane listkami rukoli.

Kebab w bułce pita z kurczakiem, warzywami i hummusem z pestkami dyni i słonecznika

Orientalny street food we własnej kuchni? Dlaczego nie! Kebab w bułce pita z hummusem zabierze Cię w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Wykorzystaj do jego przygotowania starannie przyprawiony Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika i ruszaj w drogę!

Składniki:

Chlebek pita:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)
  • 1 ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smarowania chlebków pita
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Kebab:

  • 20 dag mięsa drobiowego lub cielęcego
  • Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika
  • ćwierć główki kapusty pekińskiej
  • ćwierć główki małej kapusty modrej
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • opcjonalnie: odrobina octu jabłkowego

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos czosnkowy:

  • kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny

Sos pikantny:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Chlebki pita
Połowę letniej wodę wlewamy do kubka, dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut.

Kiedy drożdże ruszą, przesiewamy mąkę do miski, dodajemy oliwę, sól, cukier i resztę letniej wody. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, minimum na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą formujemy w kulę, następnie rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy chlebki na blat wyłożony papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

W tym czasie w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C nagrzewamy blachę. Wyrośnięte chlebki, smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę. Pieczemy 9-10 minut, aż wyrosną i nabiorą złoty kolor.

Kebab
Mięso kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawy. Mieszamy, odstawiamy na co najmniej godzinę. Plastry mięsa nadziewamy na szpadki do kebaba, układamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby szpadka z dwóch stron opierała się o brzeg naczynia.

Nagrzewamy piekarnik do 230 st. C lub ustawiamy funkcję grilla. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając mięso na drugą stroną, by równomiernie się podpiekało.

Sos czosnkowy i pikantny

Składniki na wybrany sos łączymy, odstawiamy do lodówki na godzinę, do połączenia smaków i aromatów.

Kebab w bułce pita

Kapustę pekińską i modrą kroimy w cienkie paseczki, skrapiamy odrobiną octu jabłkowego. Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa w kostkę.

Upieczone chlebki pita kroimy w górnej części tak, by otrzymać kieszonki, następnie od wewnątrz smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i skrojone ze szpadek kawałki mięsa. Dodajemy sos czosnkowy lub pikantny.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, ricottą i pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem

Pasty warzywne idealnie podkreślają smak farszu do różnego rodzaju naleśników serwowanych w wersji wytrawnej. Niezależnie od tego, czy wybierzecie farsz wegetariański czy mięsny, z pastami warzywnymi Wawrzyniec zawsze będzie pysznie doprawiony. Macie ochotę na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i ricottą? Łagodny farsz warto doprawić pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, by w porze lunchu w pracy lub obiadu w domu zasiąść do treściowego posiłku, który zaspokoi głód i potrzebę zjedzenia czegoś naprawdę pysznego.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 130 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 330 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Farsz ze szpinakiem i ricottą:

  • 500 g świeżego szpinaku baby
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 200g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • po szczypcie soli i gałki muszkatołowej


Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g sera tartego Grana Padano

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto naleśnikowe przygotowujemy ciasto, miksując wszystkie składniki na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania masy bez grudek. Odstawiamy masę do lodówki na 1,5 godziny. Na oleju lub maśle klarowanym smażymy naleśniki.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oliwy. Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy do uwolnienia jego aromatu. Dodajemy szpinak i szczyptę soli, dusimy, aż listki zwiędną. Zestawiamy patelnię z kuchenki, dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, ser ricotta, szczyptę gałki muszkatołowej, całość mieszamy.

Ze składników na sos przygotowujemy beszamel – roztapiamy w rondlu masło, dodajemy mąkę, starannie mieszając, aż powstanie masa bez grudek. Do masy, nie przerywając mieszania wlewamy ciepłe mleko. Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Farsz nakładamy na naleśniki, które następnie zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem Grana Padano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 30 minut.

Sprawdź też sposób na naleśniki z pastą warzywną z grillowanego bakłażana

Grissinni z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem i szynką parmeńską podane na rukoli z oliwkami i parmezanem

W imprezowym menu główną rolę odgrywają przekąski. Jak najbardziej mogą to być apetyczne kanapki z bagietki francuskiej z pastami warzywnymi i różnymi dodatkami, ale dlaczego nie podać past warzywnych z zupełnie innym rodzajem pieczywa? Grissini, włoskie paluszki chlebowe, aż się proszą o otulenie ich szynką parmeńską z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem. Podane na rukoli z oliwkami i parmezanem… hmmm… palce lizać!


Składniki:

  • opakowanie paluszków chlebowych grissini
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • szynka parmeńska
  • pół opakowania rukoli
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Plasterki szynki delikatnie smarujemy pastą z grillowanym bakłażanem, kroimy wzdłuż na 2 paski. Grissini zawijamy w paski szynki.

Rukolę wysypujemy na talerz. Grissini układamy na rukoli, całość skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy czarnymi oliwkami i parmezanem.

Zupa krem z cukinii z mascarpone, pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem i grzankami

Zwykłe kanapki do pracy vs. zupa krem z cukinii z mascarpone, apetycznie przyprawiona pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem i podana z chrupiącymi grzankami? My już mamy swojego faworyta. Zupy, zwłaszcza podane w postaci kremów, wyszły z domów i towarzyszą nam w pracy lub w czasie wolnym w plenerze, gdzie zabieramy je w kubkach termicznych lub termosach. Nic dziwnego, bo dają szerokie pole do kulinarnych popisów, stanowią ciepły i smaczny posiłek, zwłaszcza kiedy wyjątkowego smaku i aromatu dodają im idealnie skomponowane i przyprawione pasty warzywne Wawrzyniec. Te z zielonych warzyw pysznie smakują doprawione pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem lub grillowaną cukinią i curry, z pomarańczowych – z marchewką, dynią i curry, a z czerwonych – ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości lub dwie małe
  • Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem
  • 0,7 – 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 g mascarpone
  • cebula
  • z ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, jeszcze chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, podlewamy bulionem i gotujemy 10 minut.

Zupę miksujemy na gładki krem z mascarpone i pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem. Podajemy z grzankami.

<<Sprawdź inny sposób na zupę krem>>

Ptysie z faszerowane pieczarkami z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry

Jeśli ptysie kojarzą się Wam jedynie z cukiernią, czas poeksperymentować z wytrawnymi farszami. Ciasto zaparzane, z którego przygotowuje się ptysie i groszek ptysiowy, wbrew pozorom nie sprawia większych trudności i świetnie smakuje nie tylko z farszem na słodko. Ptysie z farszem pieczarkowym z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry to świetna przekąska w imprezowym menu, ale też pożywne śniadanie lub apetyczny dodatek do kremowej zupy w porze obiadowej. Sami zdecydujcie, kiedy jest na nie najlepsza pora.

Składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
  • 50 g tartego sera cheddar
  • cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje i grzyby zaczną się rumienić.

Do zrumienionych pieczarek dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry oraz cheddar. Mieszamy.

Do garnka przekładamy masło, dodajemy wodę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Po 1-2 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.

Kiedy ciasto wystygnie, dodajemy po jednym jajku, miksując do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Szprycą lub łyżką zanurzaną w wodzie nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy do zrumienienia około 15-20 minut.

Upieczone ptysie kroimy i napełniamy przygotowanym farszem. Do faszerowania możemy też wykorzystać szprycę.

Ptysie możemy upiec dzień wcześniej. Wówczas faszerujemy je przed podaniem. Można też nafaszerowane ptysie lekko podgrzać w piekarniku.

Pasty warzywne – niezliczone możliwości

Choć pasty warzywne pysznie smakują na kanapkach, wiemy, że warto je wykorzystywać na jeszcze tysiąc innych sposobów. Drugi tysiąc przepisów z pewnością jesteście w stanie stworzyć sami. Ogranicza Was tylko kulinarna wyobraźnia. Chociaż jesteśmy pewni, że dzięki naturalnym i idealnie skomponowanym pastom warzywnym Wawrzyniec w kuchni nie ma już żadnych ograniczeń.

  1. Kuchnia

Ptysie z kremem truskawkowym

Fot. iStock
Fot. iStock
Wczoraj nie po raz pierwszy zrobiłam ptysie. Genialny przepis na parzone ciasto, tradycyjnie, nie zawiódł. Sposób podania z kremem truskawkowym jest mało ryzykownym, sezonowym eksperymentem.

Każdego roku, gdy tylko pojawią się truskawki, rozpoczynam wewnętrzną walkę z samą sobą, bo najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Truskawki na śniadanie, truskawki na obiad, truskawki na kolację. Czy nie brzmi wam to przypadkiem znajomo? A ptysie? Ptysie wyszły fantastyczne. Są takie domowe, delikatne i.. truskawkowe.

Składniki:

Ciasto parzone

  • 1 szklanka wody
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Krem

  • 0,2l śmietanki kremówki 36%
  • 250g sera mascarpone
  • ok. 200g truskawek
  • cukier puder w ilości do smaku (zwykle: kilka solidnych łyżek powinno wystarczyć)
  • dodatkowo cukier puder do posypania po upieczeniu

Masło i wodę podgrzewamy, aż tłuszcz nam się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę, sól i energicznie mieszamy, żeby otrzymać jednolite, gładkie, błyszczące ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia na ca 10 minut. Po tym czasie, dodajemy po jednym jajku, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając całość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką lub szprycą umieszczamy na niej niewielkie porcje ciasta, zachowując pomiędzy nimi odległości. Pieczemy w temperaturze 200 C przez ca 30 minut. Upieczone i ostudzone ptysie przekrawamy na pół (tworząc część spodnią oraz wierzchnią) i przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy. Mocno schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na wolnych obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami wsypujemy cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania typowej dla bitej śmietany konsystencji. Następnie, ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Na końcu partiami dodajemy zmiksowane truskawki. Całość delikatnie mieszamy. Gotowy krem wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wypełniamy nim nasze ptysie.