Kurki. Grzyby lata. Piękne i smakowite. Pachną lasem, ziemią i słońcem! Wybieram te najmniejsze. Wiem, że pobawię się z nimi przy czyszczeniu. Ale są takie na jeden kęs. Bez krojenia. Wrzucam je do wszystkiego i cieszę się ich smakiem. Niby pospolite, a jednak każde z nimi danie wydaje się wyjątkowe. Dzisiaj zapraszam na zupę!
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- dwa duże młode ziemniaki
- 50 ml białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- świeży koper
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Kurki oczyścić i szybko przepłukać na sicie. Osuszyć na papierowym ręczniku. Ziemniaki obrać i pokroić. W garnku ugotować je w bulionie warzywnym. Na patelnię wyłożyć masło klarowane i wrzucić kurki. Smażyć krótko na dużym ogniu. Podlać winem. Zostawić łyżkę kurek do dekoracji zupy, a resztę wrzucić do garnka. Doprawić zupę solą i pieprzem. Zmiksować. Dodać śmietanę. Jeżeli zupa przestygła, lekko ją podgrzać. Przełożyć do filiżanek, udekorować całymi kurkami, koprem i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl