1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Babeczki z czereśniami

Fot. iStock
Fot. iStock
Od połowy czerwca wypatruję czereśni. Czereśnie, mięsiste, słodkie, nasycone sokiem są owocem szczególnym. Budzą wspomnienia. Jako małe dziewczę z bandą okolicznych dzieciaków, buszowałam w czereśniowym sadzie. Pod każdym pretekstem pędziliśmy na drzewa oblepione magicznymi owocami. Ulubionymi, pożądanymi, wyczekanymi. I nic nie smakowało wtedy bardziej.

Smak czereśni nie zmienił się i dzisiaj. Chyba jeden z niewielu jest od zawsze taki sam. Zapraszam na czereśniowe babeczki.

Składniki:

  • 300 g czereśni
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml jogurtu koziego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier do wypieków do posypania babeczek

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C. Czereśnie opłukać, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem waniliowym i brązowym. Mikserem wymieszać jajka z jogurtem, dodać sypkie składniki. Wymieszać razem. Wypełnić ciastem papierowe foremki do babeczek. Do każdej włożyć połówki czereśni. Posypać cukrem do wypieków. Piec 20 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze