1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Babeczki z czereśniami

Babeczki z czereśniami

Fot. iStock
Od połowy czerwca wypatruję czereśni. Czereśnie, mięsiste, słodkie, nasycone sokiem są owocem szczególnym. Budzą wspomnienia. Jako małe dziewczę z bandą okolicznych dzieciaków, buszowałam w czereśniowym sadzie. Pod każdym pretekstem pędziliśmy na drzewa oblepione magicznymi owocami. Ulubionymi, pożądanymi, wyczekanymi. I nic nie smakowało wtedy bardziej.

Smak czereśni nie zmienił się i dzisiaj. Chyba jeden z niewielu jest od zawsze taki sam. Zapraszam na czereśniowe babeczki.

Składniki:

  • 300 g czereśni
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml jogurtu koziego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cukier do wypieków do posypania babeczek

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C. Czereśnie opłukać, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem waniliowym i brązowym. Mikserem wymieszać jajka z jogurtem, dodać sypkie składniki. Wymieszać razem. Wypełnić ciastem papierowe foremki do babeczek. Do każdej włożyć połówki czereśni. Posypać cukrem do wypieków. Piec 20 minut.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze