1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tort Szwarcwaldzki z wiśniami

Fot. iStock
Fot. iStock
Jedno z moich pierwszych skojarzeń z wiśniami, oprócz konfitury i domowej nalewki, to właśnie on - niemiecki, cukierniczy klasyk - czekoladowo-wiśniowy rarytas, znany na całym świecie jako tort szwarcwaldzki, czarny las lub z angielska: black forest. Jest wykwintny i elegancki, a zatem w pełni sezonu na wiśnie, warto spojrzeć na niego łaskawym okiem. Odwdzięczy się nieskomplikowaną recepturą oraz klasycznie idealnym połączeniem smaków.

Składniki na ciasto czekoladowe (na tortownicę o śr. 24 cm):

  • 150g mąki pszennej
  • 60g gorzkiego kakao
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 3 duże jajka

Syrop do nasączania:

  • 100ml soku wiśniowego
  • likier wiśniowy lub nalewka wiśniowa (w przypadku ich braku można użyć też czystej wódki)

Krem:

  • 800ml śmietanki kremówki 36%
  • cukier puder w ilości do smaku

Owoce: wydrylowane świeże wiśnie (lub mrożone)

Do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe:

Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypujemy do ciasta. Na końcu masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C.
Studzimy i przekrawamy na 3 części.

Syrop do nasączania:

Sok wiśniowy mieszamy z alkoholem.

Krem:

Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.

Instrukcja montażu:

Pierwszy blat nasączamy syropem. Układamy na nim wiśnie, które przykrywamy bitą śmietaną i kolejnym blatem, który także nasączamy, układamy na nim owoce i przykrywamy bitą śmietaną. Teraz pora na ostatni, trzeci blat, który ląduje na szczycie. Nasączamy go pozostałym syropem. Wierzch tortu oraz boki obkładamy bitą śmietaną. Górę tortu dekorujemy wiśniami i czekoladowymi wiórkami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze