1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Wierzch tiramisu oprószamy kakao. Gotowe ciasto możemy również udekorować owocami. (Fot. iStock)
Tegoroczne lato wyjątkowo nas rozpieszcza. Promienie słoneczne palą z mocą godną południa kontynentu. Przy takiej aurze moje myśli same płyną do Treviso. Chciałabym w słynnej Alle Beccherie jeszcze raz skosztować tiramisu...

Tiramisu włoskiej mammy z Treviso

Składniki

  • mascarpone 500g
  • cukier puder 9 łyżek
  • jaja 4 sztuki
  • likier Amaretto 50ml
  • podłużne biszkopty 250g
  • mocny napar kawowy 300ml
  • kakao naturalne do posypania wierzchu deseru
  • maliny i jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Jaja sparzamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, a z białek ubijamy sztywną pianę.
  • Lekko przestudzony napar kawowy mieszamy z likierem.
  • Do masy jajecznej dodajemy partiami mascarpone, nie przerywając mieszania. Następnie, całość bardzo delikatnie łączymy z pianą z białek.
  • Biszkopty sztuka po sztuce krótko moczymy w kawowym naparze i układamy warstwami, naprzemiennie z kremem. Warstw czynimy tyle, na ile pozwala nam wysokość naczynia. Wierzch naszego tiramisu oprószamy kakao i dekorujemy owocami.
  • Deser przed podaniem schładzamy w lodówce.
  • Tiramisu możemy przygotować w jednym dużym naczyniu lub od razu w kilku mniejszych, dzieląc je tym samym na zgrabne i ładnie podane porcje.
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze