1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tarta z grzybami leśnymi i mascarpone

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Kiedy nadchodziły wrześniowe dni, wiadomo było, że będziemy wyprawiać się na grzyby. Szykowało się kosze, specjalne nożyki, kalosze i peleryny. Lubiłam te wyjazdy o świcie. W lesie snuła się jeszcze mgła, a na wrzosach osiadały jej krople. Słońce wychodziło leniwie i dopiero wtedy las ożywał. A my z rodzicami i dziadkami wybieraliśmy polanę na śniadanie. Niedługo potem kosze wypełniały się brązowymi główkami grzybów. A po powrocie do domu się działo!

Dzisiaj wspominam te czasy bardzo miło i szkoda mi, że na grzyby wybieram się tak rzadko... Ale kiedy już, to cały dom pachnie lasem i grzybami. Zapraszam na tartę o smaku lasu!

Jesienna tarta z grzybami leśnymi i mascarpone

Ciasto:

  • mąka pełnoziarnista 200 g
  • masło 100g
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli

Nadzienie grzybowe:

  • grzyby leśne 500g
  • cebula szalotka 2 sztuki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • mascarpone 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Mąkę wysypać na blat. Dodać żółtko, sól i masło pokrojone w kostkę. Nożem połączyć wszystkie składniki i krótko zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Ciastem wylepić formę do pieczenia. Wyłożyć na ciasto papier do pieczenia i obciążyć grochem. Piec 10 minut. Zdjąć papier z grochem i zostawić ciasto w piecu jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika.

Grzyby oczyścić i każdy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Na dużą rozgrzaną patelnię wyłożyć masło klarowane i grzyby. Smażyć kilka minut na dużym ogniu. Dodać pokrojony czosnek i szalotki. Zmniejszyć ogień i smażyć razem 3 minuty. Dodać mascarpone i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie grzybowe, wyrównać i zapiec w piekarniku 20-25 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze