1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Korzenne ciasto ze śliwką i czekoladą

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Moja jesień pachnie palonymi liśćmi, pieczonymi jabłkami, cynamonem i żurawiną. Pachnie gorącą czekoladą i herbatą z imbirem serwowaną w niedużym czajniczku. Ma zapach wrzosów i domowego ciasta. Pachnie wiatrem we włosach, dynią, orzechami, wędzoną śliwką... Pachnie nalewką z pigwy oraz winem własnej roboty. Każdy ma swoją jesień. A czym pachnie Wasza?

Korzenne ciasto ze śliwką – składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

Składniki:

  • 400 g śliwek węgierek świeżych lub mrożonych;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 180 g cukru;
  • 3 jajka;
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika;
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 4 łyżki mleka;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki wrzątku;
  • płatki migdałowe i suszona żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Na końcu wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cynamonem. Pieczemy 50-60 minut w temp. 170°C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Żurawiną i płatkami dekorujemy wierzch ciasta.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze