1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Podpłomyki, czyli swojska pitta

Podpłomyki przypominają indyjskie chlebki naan. (Fot. iStock)
Zapomnianych polskich produktów, babcinych receptur, wegetariańskich smaków – tego szukali Karolina i Maciej Szaciłło, przemierzając Polskę wzdłuż i wszerz, aby stworzyć kilka lat temu książkę „Swojsko”. Można w niej znaleźć przepisy na potrawy, o których nigdy nie słyszeliśmy, ale również takie, które znamy z dzieciństwa. Przypominamy przepis na podpłomyki, czyli proste placuszki, które często zastępujemy gotową pittą.

Grażyna Betlej-Furman, jedna z bohaterek książki „Swojsko”, jest Łemkinią. W Ropkach w Beskidzie Niskim prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Swystowy Sad”. Dla swoich gości przyrządza potrawy, które jadali jej przodkowie, ale również autorskie dania wegetariańskie. Jednym z nich są podpłomyki pieczone na rozgrzanej płycie, pod którą buzuje ogień – bo, jak mówi Grażyna, nie ma to jak żywy ogień. Ciepłe placuszki podaje z masłem domowej roboty. Rewelacyjnie smakują z gąskami, ale również z marynowanymi rydzami zebranymi w pobliskim lesie.

Podpłomyki świetnie sprawdzają się jako dodatek do przeróżnych sałatek i dań, których atutem jest sos, ale tak naprawdę można je jeść z czym tylko dusza zapragnie.

Podpłomyki Grażyny

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” Maćka i Karoliny Szaciłło

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej z kaszy niepalonej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki zakwasu
  • 1 łyżeczka soli

Zakwas ryżowy

  • ½ szklanki mąki ryżowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • ½ szklanki przegotowanej letniej wody

Sposób przygotowania zakwasu:


W czystym wyparzonym słoiku mieszamy mąkę z wodą. Odstawiamy na noc.
Rano dosypujemy dwie łyżki mąki i dolewamy odrobinę wody. Czynność powtarzamy przez kolejne 3–4 dni.

W dobrym zakwasie powinny być widoczne bąbelki i wyczuwalny specyficzny zapach fermentacji. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz w tygodniu, jeśli z niego nie korzystamy, trzeba dosypać 2 łyżki mąki ryżowej i dolać odrobinę wody. Jeżeli korzystamy, to za każdym razem uzupełniamy zużytą ilość mąką i wodą. Odstawiamy na noc, rano wkładamy do lodówki.

Sposób przygotowania podpłomyków:

Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy tyle wody, aby powstało miękkie, lekko kleiste ciasto.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, podsypujemy mąką i spłaszczamy palcami na grubość około 0,5 cm.
Pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż się przypieką, a w niektórych miejscach nawet lekko przypalą.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze