1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Grzanki z serem i karmelizowaną morelą

Grzanki z serem i karmelizowaną morelą

Grzanki najlepiej podawać z serem typu tallegio, camembert lub brie. Innym rozwiązanie, równie smacznym, może być kozi twarożek (fot. iStock)
Od zawsze lubiłam delektować się „małym co nieco”. Takim daniem na kęs lub dwa, które jest doskonałe samo w sobie. Wyrafinowane lub absolutnie rustykalne. Nie wymagające żadnych dodatków podkreślających smak i charakter. Czasami ekstremalne, innym razem banalne w swojej prostocie.

Odkąd jestem w Toskanii, mocniej doceniam urok małej grzanki. Ta nieskomplikowana kromka chleba spełnia wszystkie walory małego „co nieco”. Wystarczy jeden mocniejszy w smaku akcent i niewielka kanapka zamienia się w wyjątkowe danie. Kiedy podkreślę je kieliszkiem chianti lub łykiem prosecco, zamieni się w delicję. Jeżeli zjem ją na tarasie z widokiem na cyprysy, uczyni cały dzień świętem. A kiedy stanę po nią w kolejce przed okienkiem ulicznego baru, z pewnością doda mi nowych wrażeń. Mała kanapka ma siłę!

Grzanki z karmelizowaną morelą i serem tallegio

  • kromki bagietki, niekoniecznie świeżej (po 2 na osobę)
  • 100 g sera tallegio (można zastąpić np. camembertem)
  • 2 morele
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • gałązka tymianku

Na patelni rozpuszczamy miód, umyte morele dzielimy na połowy i układamy na patelni. Dodajemy gałązkę tymianku i podgrzewamy kilka minut aż płyn częściowo odparuje. Zdejmujemy z płyty.

Na każdą kromkę bagietki kładziemy po równej porcji sera i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Zapiekamy kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wyjmujemy z pieca, na każdej kromce układamy połówkę moreli i posypujemy pieprzem.

Podajemy z czym chcemy, biorąc pod uwagę warianty podane przeze mnie wyżej.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze