1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Tagliatelle z pomidorkami cherry i cukinią

Cukinia najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiąca. (Fot. Getty Images)
Cukinia najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiąca. (Fot. Getty Images)
Smaki, kolory, zapachy... Zwracam na nie uwagę, przygotowując każde danie. I często to takim właśnie kluczem kieruję się, myśląc o jedzeniu.

Niektórzy kręcą nosem, zanim spróbują, inni sięgają czym prędzej po widelec. A ja uśmiecham się do swoich kulinarnych myśli i przewrotnie cieszę się, że coś mnie podkusiło. Hołduję też prostocie. Najpyszniejsze kulinarne perełki wychodzą mi z kilku banalnych składników, które akurat mam pod ręką. Pierwszy kęs potwierdza słuszny kierunek i każe cieszyć się chwilą. Czasami potrzeba niewiele, aby zjeść coś dobrego.

Tagliatelle z pomidorkami cherry, cukinia i pecorino

250 g tagliatelle mała cukinia 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 100 pomidorki cherry 100 g sera pecorino romano 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewamy, aż zaczną się uwalniać czosnkowe aromaty.

Wyjmujemy czosnek z patelni i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy 5 minut, dodajemy natkę pietruszki i smażymy, mieszając, ok. 10 minut.

Dodajemy pomidorki cherry, mieszamy, solimy i zostawiamy na małym ogniu.

Tagliatelle gotujemy 8 minut (tak aby były al dente) w osolonej wodzie.

Odcedzamy i wkładamy na patelnię do warzyw. Mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pieprzem i startym pecorino.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze