1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Przepisy wielkanocne. Faszerowane jajka ze śliwką kalifornijską

California Prune Board
California Prune Board
Jajko jest głównym bohaterem wielkanocnych stołów w Europie, także w Polsce zajmuje centralne miejsce podczas śniadania. Jak odświeżyć tradycyjną potrawę?

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do jajek jest majonez i szczypiorek, a na południu Europy  towarzyszy im szpinak, kapary czy jogurt grecki. W kuchni warto eksperymentować i na przykład dodać do farszy śliwki kalifornijskie, które nadadzą potrawie ciekawego słodkawego smaku. Wielkanocne faszerowane jaja ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki
Na 12 porcji 6 jaj 75 g śliwek kalifornijskich 50 g szpinaku 30 g kaparów 75 ml jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku kiełki słonecznika do ozdoby
Sposób przygotowania
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrajamy na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka, przekładamy do miski, lekko rozgniatamy. Do żółtek dodajemy jogurt, pokrojone śliwki kalifornijskie, posiekany szpinak i kapary. Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą napełniamy białka jaj, serwujemy na kiełkach słonecznika.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze