1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zielone szparagi z pieca według przepisu Grzegorza Łapanowskiego

Pieczone szparagi zachowują więcej właściwości odżywczych niż gotowane. (Fot. iStock)
Pieczone szparagi zachowują więcej właściwości odżywczych niż gotowane. (Fot. iStock)
Zielone szparagi mają piękny intensywny kolor i równie intensywny smak. Można je gotować, piec albo zapiekać. Nie trzeba ich przedtem obierać, tylko umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych, a mają mało kalorii. Trzeba korzystać z nich w sezonie szparagowym do woli.

Pieczone zielone szparagi z panko

  • 16 zielonych szparagów
  • 250 g panierki panko
  • 100 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe części szparagów. Jajka rozbełtujemy i  doprawiamy solą oraz pieprzem. Panko wykładamy na blachę i  łączymy z  tartym parmezanem. Maczamy szparagi najpierw w  jajku, następnie panierujemy w panko z  parmezanem. Jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę, powtarzamy ten proces. Panierowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i  pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze