1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierogi z wiśniami i waniliowym sosem

Fot. iStock
Fot. iStock
Trwa u mnie wiśniowe szaleństwo! Bo to jedne z ulubionych przeze mnie letnich owoców. Dorodne, soczyste, przepełnione słońcem. A do tego ten słodko- kwaśny smak. Trudno się oprzeć, zatrzymać...
Dlatego znoszę je do domu kobiałka za kobiałką, jak wiewiórka orzeszki... Wiśnie w konfiturze - z kardamonem, wiśnie w nalewce, ciasto z wiśniami, chłodnik z wiśniami, koktajl z wiśniami, wiśniowe placki, wiśniowy kompot, i pierogi!

Składniki:
  • 1 kg wiśni
Ciasto:
  • 500 gmąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
Sos waniliowy:
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią

Do misy robota wsypujemy mąkę i sól. Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, aby było gorące - nie zagotowujemy! Wkładamy masło i rozpuszczamy w mleku. Masło z mlekiem wlewamy do mąki i włączamy robot. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ścian misy, wyłączamy mikser i przekładamy ciasto na blat. Lekko podsypujemy mąką i ugniatamy jeszcze ok. 5 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy. Wiśnie drylujemy.

Na podsypanym mąką blacie umieszczamy porcje ciasta, rozwałkowujemy je bardzo cienko i szklanką wykrawamy koła. W każde koło wkładamy po dwie wiśnie i zlepiamy brzegi pierogów. Odkładamy je na podsypaną mąką ściereczkę i przykrywamy je drugą, aby nie wysychały. Gotujemy partiami w lekko posolonym wrzątku. Pierogi wyjmujemy na półmiski za pomocą łyżki cedzakowej. Śmietankę mieszamy z cukrem waniliowym i podajemy do wiśniowych pierogów.
Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze