1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Menu na sylwestra. Finger food

mat. programu Żyj smacznie i zdrowo
mat. programu Żyj smacznie i zdrowo
Dania, które zakrólują na sylwestrowym stole, powinny być smaczne i wygodne po podania oraz zjedzenia. Idealnym rozwiązaniem są finger food, czyli małe przekąski.

Cieszą one nie tylko kształtem, smakiem, ale przede wszystkim różnorodnością. Im więcej finger food, tym ciekawiej i smaczniej! Pamiętaj jednak, by przekąski przygotować wcześniej i ustawić jeszcze przed pojawieniem się gości. Na sylwestrowym stole doskonale sprawdzą się m.in. minishish kebaby z indyka czy roladki z cukinii.

Minishish kebaby z indyka z warzywami i sosem jogurtowym

Składniki na 2 porcje

  • 200 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1/2 ususzonej bułki (kajzerki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
  • 1marchewka
  • 1/2cukinii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • długie wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania: 1.Ususzoną bułkę namocz w przegotowanej wodzie, aż cała nasiąknie, następnie odciśnij ją w dłoniach i włóż do miski. Do tej samej miski włóż zmielone mięso, wbij jajko i wsyp kmin, kolendrę, sól i pieprz. 2.Wyrób mięso dłońmi, aż całość składników się dobrze połączy. Powstałą masę podziel na 4 równe porcje i formuj kotleciki w kształcie walca. Następnie nabij je na patyczki do szaszłyków. 3.Tak przygotowane kebaby włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut. 4. W czasie kiedy kebab jest w piecu, wykonaj wstążki marchewki i cukinii przy pomocy obieraczki do warzyw. Gotowe wstążki gotuj około minuty we wrzątku. 5.Gotowe warzywa ułóż na talerzu, posyp delikatnie ziołami prowansalskimi i solą. Na tym ułóż upieczone kebaby, a całość polej sosem jogurtem wymieszanym z koperkiem i posiekanym czosnkiem.

Roladki z cukinii z białym serem i pastą paprykową Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 papryka zielona
  • sól sodowo-potasowa
  • pieprz
Sposób przygotowania:
1.Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, odrobinę posól i połóż na gęstym sitku, żeby odciekła z niego woda. 2.Cukinie pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony. 3.W jednej miseczce wymieszaj 100 g serka z posiekanymi ziołami i startym ogórkiem, startym na cienkich oczkach tarki czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4.W drugiej miseczce wymieszaj serek śmietankowy ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Połącz całość z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, dopraw solą i pieprzem. 5.Układaj na początku plastra cukinii, 1 łyżeczkę przygotowanego serka z ogórkiem i zwijaj w rulony. Tak samo zrób z drugim farszem. Gotowe roladki układaj na talerzyku.
Przepisy przygotowane w ramach programu edukacyjnego „”.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze