Nastał najlepszy pomidorowy czas! Owoce są dorodne, dojrzałe i przesmaczne. Najlepiej jeżeli zdobędziemy takie prosto z krzaka, z pola lub domowego ogródka. To prawdziwy koktajl witamin i minerałów.
I choć historia pomidorów w Europie zaczęła się niekoniecznie smacznie, bo przywiezione przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku uważano początkowo za roślinę ozdobną, to teraz potrafimy docenić je i odpowiednio się nimi delektować. Poza tym pomidor jest pyszny pod każdą postacią. Kiedy już nacieszę się pomidorami sauté, robię mój ulubiony chłodnik. Ma hiszpańskie korzenie, ale smakuje bardzo swojsko!
Składniki:
- pszenny chleb 4 kromki,
- czosnek 2 ząbki,
- oliwa EV 100 ml,
- ocet z czerwonego wina 50 ml,
- melasa z granatów 50 ml,
- dojrzałe duże pomidory 6 sztuk,
- zielone ogórki 2 sztuki,
- czerwone papryki 2 sztuki,
- czerwona duża cebula 1 sztuka,
- papryka wędzona ostra 2 łyżeczki,
- sól do smaku,
- pieprz 1 łyżeczka
- do podania: mały ogórek 1, szalotka 1, melasa z granatów 1 łyżka, oliwa EV 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Papryki pozbawiamy nasion, układamy je na blasze i pieczemy ok. 20 minut. Kiedy przestygną, zdejmujemy z nich skórę i wkładamy do kielicha blendera. Z chleba odkrawamy skórki, rwiemy je na kawałki i zalewamy octem winnym, melasą i oliwą. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i odstawiamy. Pomidory obieramy ze skóry i wydrążamy z nich pestki. Miąższ dodajemy do papryki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki - dodajemy do blendera. Tak samo posiekaną cebulę. Miksujemy, a kiedy chleb namięknie w oliwie i occie, razem z czosnkiem dokładamy go do blendera i razem miksujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki. Ogórek i szalotkę do podania kroimy w małą kostkę. Gazpacho przekładamy do misek, posypujemy ogórkiem i szalotką, polewamy oliwą i melasą z granatów. Podajemy!