Wprawdzie trawa jeszcze zielona, słońce bardzo się stara, ale... niektórych dobrych owoców już nie ma...
Wyprawiłam się po śliwki pyszne sezonowe, ale pan rolnik skutecznie mnie wyhamował.
- O ho ho! Już po śliwkach. Chyba, że z chłodni.
- Jak to! Pamiętam przecież, że kiedyś śliwki węgierki to do pierwszych przymrozków zostawały na drzewie. Lekko pomarszczone dopiero były dobre na przetwory.
- Kiedyś tak. Ale to dawno było, Teraz zrywamy i do chłodni.
- Dlaczego to robicie śliwkom i ludziom?
- Bo człowiek miastowy lubi owoc świeży. Jak mu się coś pomarszczy, to mówi, że stary.
- No tak, w mieście wszystko musi być piękne i młode. To pół kilo poproszę...
Jeżeli ktoś lubi śliwki z chłodni (innych i tak już nie ma!), to polecam jesienne naleśniki.
Naleśniki francuskie z mascarpone i karmelizowanymi śliwkami
Składniki na 14 naleśników:
- mąka pszenna 190 g
- drobna sól morska 3/4 łyżeczki
- pełnotłuste mleko 635 ml
- cukier waniliowy 1 łyżka
- duże jajka 3
- masło klarowane 2-3 łyżki
Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę z solą do miski, robimy na środku wgłębienie. Wlewamy 1 i 1/4 szklanki mleka, wsypujemy cukier waniliowy i ostrożnie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, mieszając do momentu, aż połączą się z resztą składników.
Dolewamy pozostałe mleko, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby mąka wchłonęła płyn i napęczniała. Rozgrzewamy patelnię o średnicy 26 cm. Natłuszczamy odrobiną sklarowanego masła, a następnie odmierzamy 1/4 szklanki ciasta i wylewamy na środek patelni. Szybko rozprowadzamy ciasto po dnie, kołysząc i potrząsając patelnią. Smażymy przez około półtorej minuty, aż naleśnik się zrumieni, a jego brzegi zaczną odstawać od brzegów patelni. Delikatnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy przez około pół minuty. Przekładamy na talerz i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku, przykryty bawełnianą ściereczką lub podajemy od razu.
Karmelizowane śliwki:
Składniki: śliwki 500 g, miód 3 łyżki, krem balsamiczny 2 łyżki
Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Układamy na dużej patelni i dodajemy miód. Podgrzewamy, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy krem balsamiczny i chwilę podgrzewamy.
Składniki: mascarpone 300 g, śmietana kremówka 150 g, cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowania, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania: Kremówkę dobrze schładzamy i ubijamy ją z cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Krem nakładamy na naleśniki i składamy je. Nakładamy śliwki i posypujemy cukrem pudrem.