1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pierogi z białą kiełbasą i sosem z odrobiną chrzanu

Pierogi z białą kiełbasą i sosem z odrobiną chrzanu

pierogi z białą kiełbasą
Dla tych, którzy cenią typowe świąteczne potrawy, ale cenią też urozmaicenia.

 Składniki na ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml) • 1 łyżeczka soli • ¼ kostki masła • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Wykonanie: Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy w robocie elastyczne ciasto na pierogi.

Farsz: • 3 surowe (nie wędzone) białe kiełbasy (dobrej jakości) • 1 cebula • olej rzepakowy • sól • pieprz • majeranek

Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulkę. Z kiełbasek wyciągamy mięso mieszamy z cebulką i przyprawami.

Sos: • starty chrzan w słoiczku • śmietana 18% • sól • pieprz • cukier Wykonanie: Składniki mieszamy i przekładamy do miseczki/ naczynka/ kokilki.

Dodatki: • rzeżucha (jeżeli nie będzie to jakieś inne podobne kiełki)

Sprzęt: Wałek, coś do wycięcia kształtu pierogów (w ostateczności duża szklanka z cieniutką ścianką), garnek do ugotowania pierogów, patelnia.

Opis dania: Na talerzu układamy rzeżuchę, na niej kokilkę z sosem i otaczamy wszystko pierogami.

Przepis blogerki Joli ()

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze