Tradycyjnie na Wielkanoc jajka muszą się pojawić. Tym razem w różowej odsłonie...
Marynata:
- 6 jajek
- 3 średnie buraki
- 200 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
Nadzienie:
- łyżka chrzanu
- łyżka serka kremowego naturalnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Dekoracja:
- ogórek konserwowykiełki
- rzodkiewki i buraków
- grubo tłuczony pieprz kolorów
Wykonanie:
Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Dodać 300 ml wody, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować ok. 40 minut, zdjąć z ognia.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. Włożyć do buraczanej marynaty tak, by jajka były zakryte płynem. Odstawić na godzinę (lub dłużej, jeśli chcesz, by zabarwiły się intensywniej).
Następnie jajka wyłowić, przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Zmiksować żółtka z chrzanem, serkiem i przyprawą curry. Konsystencja nadzienia powinna być kremowa i zwarta.
Przełożyć nadzienie do szprycy i wycisnąć do otworów po żółtkach.
Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić na wstążki. Najlepiej zrobić to za pomocą ostrego obieraka do ziemniaków. Wstążki z ogórków zrolować i ułożyć na jajkach.
Dekorację dopełnić kiełkami i pieprzem.
Przepis Beaty z