Skąd pochodzą przyprawy?
- Goździk z Indonezji
Ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat goździki należą do przypraw „z charakterem”. I chociaż nie pochodzą z Polski, są ważnym dodatkiem do wielu naszych tradycyjnych potraw i napojów. Goździkowce korzenne, z których pozyskiwane są goździki, pochodzą z Indonezji. Przyprawy tej używa się w kuchni do wypieków, kompotów, konfitur lub marynat.
- Gorczyca z Kanady
Gorczyca lubi chłodny klimat i jest nieodporna na susze, dlatego jej uprawa świetnie sprawdza się w Kanadzie. W kuchni przyprawę tę wykorzystuje się najczęściej do marynat czy sosów. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera.
- Pieprz czarny z Wietnamu
Pieprz czarny jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jego ostry smak i zapach sprawiają, że dodaje się go niemal do wszystkiego. Ale czy wiemy, skąd pochodzi? Pieprz czarny jest jedną z najstarszych i najbardziej lubianych przypraw pochodzących z Azji. Wietnam natomiast jest jego największym eksporterem. W polskiej kuchni pieprz czarny wykorzystywany jest jako przyprawa do wszelkich mięs, sosów, potraw z ryb, warzyw, sałatek, zup oraz przy produkcji wędlin i pasztetów.
- Ziele angielskie z Meksyku
Ziele angielskie wbrew swojej nazwie nie pochodzi z Wielkiej Brytanii, a z Meksyku. To zielone jagody z „wiecznie zielonego drzewa”, które dojrzewa w wieku 7 lat, a owocuje przez kolejne 90 lat. Te niepozorne brązowe kuleczki Anglicy nazwali „all spice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Ziele angielskie smakuje bowiem jak połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, jałowca i pieprzu. To szczególnie popularna przyprawa w kuchni europejskiej. Lubią go marynaty, grzane wina, dania rybne czy galarety. Podkreśla też smak likierów, kompotów i ciasteczek korzennych
- Tymianek z Polski
Tymianek uwielbia umiarkowany klimat, dlatego tak smaczny i aromatyczny rośnie w Polsce. Roślina skutecznie urozmaica różne potrawy, nadając im wspaniały zapach oraz smak. Bardzo dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, nabiałem, a także z makaronami.
- Majeranek z krajów śródziemnomorskich
Majeranek to dość wyjątkowe ziele, zajmujące ważne miejsce w kulinariach. Polakom kojarzy się głównie z żurkiem i grochówką, ale kuchnia śródziemnomorska, z której pochodzi, dysponuje całą masą przepisów z majerankiem.
- Liść laurowy z Turcji
Uprawa drzewa laurowego doskonale sprawdziła się w Turcji ze względu na tamtejszy ciepły klimat. Jest nieodłącznym elementem każdej kuchni na świecie. W Polsce najczęściej dodaje się go do bigosu, galaret mięsnych, kapuśniaku czy rosołu. Jest także ważnym składnikiem marynat oraz zalew do marynowania warzyw.
- Papryka ostra z Hiszpanii
Idealna papryka to taka, która ma wyrazisty smak i aromat. Bardzo lubi słońce i ciepło, nie przepada za wilgocią, dlatego upodobała sobie klimat panujący w Hiszpanii. W Polsce to jedno z naszych ulubionych warzyw i popularna przyprawa. Jest dodawana do bigosu, leczo, doskonale sprawdza się także w daniach z drobiem czy wołowiną. Warto ją dodawać do sosów, past czy kremów.
- Cebula z USA
Pochodzenie cebuli nie jest dokładnie znane. Jednakże jej uprawa doskonale sprawdziła się w ciepłych stanach, takich jak Kalifornia czy Waszyngton. Stany Zjednoczone stały się wiodącym producentem cebuli na świecie. W Polsce przyprawy tej używamy praktycznie do wszystkich potraw. Najczęściej wykorzystujemy ją do zup, sosów oraz mięs.
- Imbir z Nigerii
Imbir to typowy wielbiciel kąpieli słonecznych, dlatego gorący nigeryjski klimat bardzo sprzyja jego uprawom. Ma niezwykle pachnący, doskonale wyrazisty, a zarazem delikatnie słodkawy smak. Jako przyprawa świetnie łączy się z drobiem, wieprzowiną czy cielęciną. Wykorzystywany jest jako dodatek do orzeźwiającej herbaty oraz w cukiernictwie jako przyprawa do pierników, ciastek czy dań opartych na jabłkach.
- Kurkuma z Indii
Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych. W Indiach znana była już w czasach starożytnych, natomiast do Europy trafiła w średniowieczu. Stanowiła ona nie tylko składnik dań, lecz z powodu silnie żółtego koloru stosowano ją także jako barwnik. Podkreśla smak potraw mięsnych (szczególnie jagnięciny) oraz neutralizuje intensywny zapach ryb. Jest doskonałym dodatkiem do dań warzywnych i ryżu. Aby wydobyć kolor, zapach i smak kurkumy, należy dodać ją już na początku gotowania.