4 grube plastry bekonu pokrojonego w kostkę,
2 cebule pokrojone w plastry,
1 rzepa pokrojona w plastry,
2 marchewki pokrojony w kostkę,
2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
1 główka poszatkowanej zielonej kapusty,
4 szklanki rosołu z drobiu albo bulionu,
2 szklanki wody,
6 gałązek pietruszki *,
1 liść laurowy *; Przybranie:
1 / 4 filiżanki startego parmezanu, (* 6 gałązek pietruszki i 1 liść laurowy powinny być przewiązane razem nicią)
W rondlu należy wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem soli, pieprzu i sera. Gotować na wolnym ogniu od 1,5 do 2 godzin od czasu do czasu mieszając. Wyciągnąć pęczek pietruszki. Przyprawić do smaku. Wlać do gorących głębokich talerzy i przybrać serem.