1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dlaczego powinniśmy pić herbatę latem?

Ciepłe dni za nami, jeszcze cieplejsze dni przed nami. Wakacyjny okres sprzyja biesiadom na świeżym powietrzu, długim spacerom, zwiększonej aktywności fizycznej i zdrowej, lżejszej diecie.

Podczas ciepłych dni, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, znacznie zwiększa się tempo i ilość utraty płynów z organizmu. Woda stanowi ponad 75 % objętości mózgu, ponad 60% masy ciała dorosłego człowieka, ponad 80% krwi, 75% mięśni i ok. 22% kości-dlatego dbałość o zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości płynów jest tak ważna.

Zalecana ilość płynów w diecie dorosłego człowieka to 2-2,5 litra. Wypicie takiej ilości wody może stanowić dla niektórych spore wyzwanie. Czy koniecznie musimy gasić pragnienie tylko wodą? Otóż nie! Śmiało możemy gasić pragnienie sokami a także… herbatami! Ciepła lekka herbata znakomicie wpłynie zarówno na nasze nawodnienie, jak i na samopoczucie. W letnie dni chętnie sięgamy po lżejsze herbaty zielone oraz aromatyczne napary. Wyjątkowo smacznym i skutecznym sposobem na nawodnienie ciała jest Rooibos - warto zauważyć że produkt nie zawiera kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Produkt ten bogaty jest w przeciwutleniacze, co korzystnie wpływa na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych.

Kolejną propozycją na ugaszenie pragnienia podczas coraz cieplejszych dni będzie herbata z kostkami lodu oraz owocowymi dodatkami. Znakomitą bazą do wykonania takich kompozycji będą herbaty Newby: ostudzone Peppermint, Jasmine Blossom oraz English Breakfast będą wybornie smakować także z dodatkiem syropów owocowych.

Poniżej prezentujemy Państwu wybrane kompozycje:

Raspberry

  • 1  saszetka Peppermint na 150 ml wody
  • 25ml puree MONIN Raspberry
  • 10ml syropu MONIN Grenadine
  • Lód
Instrukcja: do szklanki wypełnionej lodem wlać ostudzony napar, dodać syrop Grenadine i puree Raspberry, wymieszać (można tez wymieszać napar z syropem w shakerze). Dodać owoce.

Kiwi  

  • 1 saszetka Jasmine Blossom na 150 ml wody
  • 25ml puree MONIN Kiwi
  • 10ml puree/syrop MONIN Lychee
  • Lód
Instrukcja: do szklanki wypełnionej lodem wlać ostudzoną herbatę, dodać syrop Lychee, zamieszać (można tez wymieszać herbatę z syropem w shakerze). Na końcu dodać puree Kiwi i udekorować plasterkiem owocu kiwi.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze