1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kiszonki to hit jedzeniowy. Jak przyrządzić je w domu?

Kiszonki to hit jedzeniowy. Jak przyrządzić je w domu?

Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Moda na kiszonki co jakiś czas wraca i obejmuje coraz więcej produktów. Dotychczas kisiliśmy przede wszystkim ogórki, kapustę, czy buraki, jednak obecnie technika ta obejmuje wiele innych warzyw, czy nawet owoców. Jakie tak naprawdę właściwości mają kiszonki i jak przyrządzić je w domu? To całkiem proste!

Dotychczas kiszenie kojarzyło nam się w wypadami do babci, która w swojej kuchni bądź spiżarni przechowywała mnóstwo tego typu wyrobów. Od niedawna tworzenie kiszonych i sfermentowanych przetworów to domena także tych, którzy o gotowaniu i przygotowywaniu potraw wiele nie wiedzą, ale chcą odżywiać się smacznie i zdrowo.

Zdecydowanie najwięcej witamin i pozytywnych składników zawierają kiszonki homemade. Samodzielne wykonanie kiszonych ogórków, buraków, marchwi, czy nawet kimchi jest wyjątkowo łatwe i przyjemne, więc nie powinno stanowić problemu nawet dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Sporo słyszy się także na temat kiszenia owoców, w tym przede wszystkim jabłek, gruszek, czy cytryn. Kiszenie jest też dobrym sposobem na przechowanie żywności, dlatego warto nauczyć się tej sztuki.

Jak przygotować kiszonki?

W pierwszej kolejności musimy dysponować słoikiem oraz czystymi, dobrej jakości, dojrzałymi produktami. Następnie przygotowujemy wodę (ok. 1 l), którą najlepiej wlać do dużego naczynia, a następnie posolić łyżką soli kuchennej. Warto pamiętać, że woda musi być wolna od wszelkich bakterii i zdatna do picia, ponadto twarda i zmineralizowana. Tak przygotowaną solankę należy odstawić na kilka godzin, a następnie zalać nią przygotowane produkty. Po zalaniu naczynie należy przykryć i mniej więcej przez 3 dni trzymać w temperaturze pokojowej, po czym przenieść w odrobinę chłodniejsze miejsce.

Do kiszenia warto używać także pewnych dodatków, które wzbogacą smak i mogą dodać odrobiny pikantności. Najchętniej do kiszenia używa się czosnku, kopru, liści laurowych, liści dębu, czy wiśni. Pamiętać należy jednak, aby przed dodaniem ich do kiszonki, odpowiednio je oczyścić.

 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze