1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

3 przepisy na zimowe napary rozgrzewające

Cynamon, papryczka chilli, cytryna czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie. (Fot. iStock)
W momencie, kiedy zwiedzie cię pogoda za oknem i na spacer zamiast ciepłej kurtki zabierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary – mówi Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, specjalistka do spraw żywienia i dietetyk.

Receptury tych naparów nie tylko ze względu na swoją temperaturę, ale również dzięki składnikom o charakterystycznych właściwościach rozgrzeją cię od środka, zapewniając równie intensywne wrażenia termiczne, co smakowe. Cynamon, papryczka chilli czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie.

Napar z czerwonym pieprzem

(Fot. iStock)

Składniki:

  • ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • anyż
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób przygotowania:

Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.

Napar z kwiatem lipy

(Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
  • 20 strąków kardamonu
  • laska cynamonu
  • woda (wrzątek ok. 300 ml).

Sposób przygotowania:

Do zaparzacza do ziół wrzucamy suszone kwiaty lipy. Do kubka wkładamy strąki kardamonu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia.

Napar imbirowy

(Fot. iStock)

Składniki:

  • kłącze imbiru lekarskiego (ok. 30 g)
  • dwa grube plastry cytryny (ok. 35 g)
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób przygotowania:

Do kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni Celsjusza, dodajemy plastry limonki i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.

Więcej przepisów znajdziecie w książce „Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki” Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Zdrowe wody Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze