1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

3 przepisy na zimowe napary rozgrzewające

Cynamon, papryczka chilli, cytryna czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie. (Fot. iStock)
Cynamon, papryczka chilli, cytryna czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie. (Fot. iStock)
W momencie, kiedy zwiedzie cię pogoda za oknem i na spacer zamiast ciepłej kurtki zabierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary – mówi Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, specjalistka do spraw żywienia i dietetyk.

Receptury tych naparów nie tylko ze względu na swoją temperaturę, ale również dzięki składnikom o charakterystycznych właściwościach rozgrzeją cię od środka, zapewniając równie intensywne wrażenia termiczne, co smakowe. Cynamon, papryczka chilli czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie.

Napar z czerwonym pieprzem

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • anyż
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób przygotowania:

Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.

Napar z kwiatem lipy

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
  • 20 strąków kardamonu
  • laska cynamonu
  • woda (wrzątek ok. 300 ml).

Sposób przygotowania:

Do zaparzacza do ziół wrzucamy suszone kwiaty lipy. Do kubka wkładamy strąki kardamonu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia.

Napar imbirowy

(Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • kłącze imbiru lekarskiego (ok. 30 g)
  • dwa grube plastry cytryny (ok. 35 g)
  • 1 łyżeczka miodu
  • woda (wrzątek ok. 300 ml)

Sposób przygotowania:

Do kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni Celsjusza, dodajemy plastry limonki i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.

Więcej przepisów znajdziecie w książce „Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki” Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe wody
Autopromocja
Zdrowe wody Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze