W momencie, kiedy zwiedzie cię pogoda za oknem i na spacer zamiast ciepłej kurtki zabierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary – mówi Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, specjalistka do spraw żywienia i dietetyk.
Receptury tych naparów nie tylko ze względu na swoją temperaturę, ale również dzięki składnikom o charakterystycznych właściwościach rozgrzeją cię od środka, zapewniając równie intensywne wrażenia termiczne, co smakowe. Cynamon, papryczka chilli czy popularny imbir doskonale sprawdzają się w walce z przejmującym chłodem, działając pobudzająco na układ krwionośny, dzięki czemu ukrwienie całego organizmu utrzyma się na odpowiednim, komfortowym dla ciebie poziomie.
(Fot. iStock)
Składniki:
- ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
- ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- anyż
- woda (wrzątek ok. 300 ml)
Sposób przygotowania:
Do kubka wsypujemy pieprz syczuański i czerwony i zalewamy gorącą wodą. Następnie wrzucamy gwiazdkę anyżu i pozostawiamy napar na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar będzie gotowy.
(Fot. iStock)
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lipy
- 20 strąków kardamonu
- laska cynamonu
- woda (wrzątek ok. 300 ml).
Sposób przygotowania:
Do zaparzacza do ziół wrzucamy suszone kwiaty lipy. Do kubka wkładamy strąki kardamonu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia.
(Fot. iStock)
Składniki:
- kłącze imbiru lekarskiego (ok. 30 g)
- dwa grube plastry cytryny (ok. 35 g)
- 1 łyżeczka miodu
- woda (wrzątek ok. 300 ml)
Sposób przygotowania:
Do kubka z wrzącą wodą dodajemy pokrojone kłącze imbiru. Odstawiamy napar do ostudzenia, a kiedy jego temperatura spadnie do 40 stopni Celsjusza, dodajemy plastry limonki i miód. Tak zaparzony napar jest już gotowy do picia.
Więcej przepisów znajdziecie w książce „Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki” Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej.