Sezonowość, prostota, celebracja - tak w trzech słowach opisałbym kuchnię włoską. To, co Włosi nazywają "biedną kuchnią" dla mnie jest kwintesencją tego, co najpiękniejsze w gotowaniu. Taka kuchnia przybliża mnie do natury - mówi Maciej Szaciłło.
Składniki:
- orkiszowa lub gryczana focaccia lub pełnoziarnisty chleb dobrej jakości (najlepiej na zakwasie)
- migdałowe pesto
- mozarella lub ugotowany bób lub lekko podgotowany zielony groszek (ugotuj więcej do obiadu)
- i/lub awokado
- dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
- oliwa
- sok z cytryny
Sposób przygotowania: Upieczoną dzień wcześniej focaccię (przekrojoną wzdłuż i trójkąty) lub pełnoziarnisty chleb dobrej jakości podpiekamy na suchej patelni (z jednej strony). Kanapki smarujemy pesto i nakładamy na nie dodatki. Przed podaniem polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obiad: włoska sałatka z makaronu i pesto
Składniki:
- 100 g makaronu: pełnoziarnistego, orkiszowego lub kukurydzianego
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- 2 szczypty nierafinowanej soli
- szklanka zielonego groszku lub szklanka bobu
- 150 g sałaty rzymskiej (najlepiej mini)
- sos pesto: 1 czubata łyżka pesto, 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 małej cytryny
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. W czasie kiedy makaron się gotuje, pomidorki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż będą dobrze przypieczone i zredukują swoją objętość. W tym czasie blanszujemy groszek (2-3 minuty) lub gotujemy bób (i obieramy). Myjemy i odsączamy sałatę (najlepiej ją odwirować) oraz kroimy ją na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem na bazie pesto. przygotowujemy sos na bazie pesto: wszystkie składniki mieszamy.
Składniki:
- 100 g uprażonych na suchej patelni migdałów (część posłuży nam do obtoczenia pralinek)
- 200 g nerkowców
- szczypta nierafinowanej soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki naturalnego miodu
Sposób przygotowania: Uprażone na suchej patelni migdały mielimy w robocie kuchennym, tak aby pozostały większe kawałki. Przekładamy je do miski. Nerkowce mielimy na drobny proszek. Dodajemy sól, skórkę otartą z pomarańczy oraz miód i mielimy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy połowę migdałów. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy wałek. Kroimy go na małe kawałki. Każdą pralinkę dekorujemy pozostałymi mielonymi migdałami. Pralinki świetnie komponują się z kawą.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 100 g startej na tarce o grubych oczkach włoszczyzny (marchewka, seler, korzeń pietruszki)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki asafetydy
- drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli do smaku (z pestkami lub bez)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 750 ml wody
- 70 g kaszy orkiszowej, zmielonego w młynku do kawy orkiszu (do wielkości kaszy, nie drobniej) lub kaszy jęczmiennej
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego bez glutaminianu sodu
- nierafinowana sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- poszatkowany pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania: Na oliwie dusimy poszatkowaną włoszczyznę z czosnkiem lub asafetydą, chilli, pora (opcjonalnie), rozmaryn i tymianek przez ok. 7 minut (na średnim ogniu pod pokrywką, uważając, aby nie przypalić). Co jakiś czas mieszamy. Wlewamy odę i dodajemy kaszę. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodajemy passatę pomidorową, sos sojowy, sól i pieprz. Podajemy z poszatkowanym pęczkiem natki pietruszki.
Więcej przepisów m.in. na dania kuchni francuskiej, tajskiej, greckiej, hinduskiej czy amerykańskiej w książce "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.