1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sycące zupy na zimne dni

Zimą warto postawić na pożywne i rozgrzewające dania. (fot. iStock)
Zimą warto postawić na pożywne i rozgrzewające dania. (fot. iStock)
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Marcin Molik - szef kuchni i autor książki „Jak smakuje rok” zdradza przepisy na cztery wyśmienite zupy - smaczne, rozgrzewające i dodające energii. 

Zima to sezon warzyw korzeniowych, które są niezwykle wartościowe, a do tego odżywcze. Mają w sobie sporo węglowodanów złożonych i błonnika, w związku z czym powoli się trawią i stopniowo uwalniają do naszej krwi, dzięki czemu odczuwamy sytość.

Krem pietruszkowy z wanilią i chilli

 Krem pietruszkowy z wanilią i chilli (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło) Krem pietruszkowy z wanilią i chilli (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:

  • kilogram pietruszki
  • papryczka chilli
  • laska wanilii
  • litr mleka
  • 100 g masła
  • kilka ząbków czosnku
  • pół pora
  • cebula
  • olej do smażenia
  • sól, cukier do smaku
Pietruszkę, cebulę obieramy. Kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle razem z pokrojonym porem i czosnkiem. Zalewamy mlekiem. Solimy, słodzimy. Gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wydrążamy wanilię, dodajemy do kremu. Wszystko razem miksujemy, dodając stopniowo zimne masło. Dekorujemy pokrojoną chilli, ewentualnie łyżką oliwy i kiełkami.

Krem z pora ze śliwką i wędzonym serem

</a> Krem z pora ze śliwką. (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło) Krem z pora ze śliwką. (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:

  • 1 i 1⁄2 – 2 kg pora
  • cebula
  • 100 g masła
  • litr mleka
  • sól
  • cukier
  • ocet jabłkowy do smaku
  • 10 suszonych śliwek
  • 200 ml białego wina
  • 3 gałązki tymianku
  • wędzony ser, np. Bursztyn (opcjonalnie)
Zielonej części pora nie wyrzucamy, odkładamy na bok. Por i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie masła. Zalewamy winem i redukujemy przez kilka minut. Dolewamy gorące mleko. Dodajemy tymianek, całość gotujemy przez 10 minut. Blendujemy. Podczas blendowania dodajemy posiekane zielone części pora i zimne masło. Podajemy ze startym serem i posiekaną śliwką.

Krem z pasternaku i  pieczonych jabłek

 Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło) Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:

  • kilogram pasternaku
  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 litry mleka
  • sól do smaku
  • szczypta białego pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki stołowe octu winnego
  • 200 g masła
  • papryka mielona do posypania(opcjonalnie)
  • suszone jabłka (opcjonalnie)
Na łyżeczce masła zesmażamy pokrojony pasternak i czosnek. Jabłka pieczemy w piecu rozgrzanym do 180oC około 20 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy gniazda nasienne i wrzucamy do garnka. Dodajemy smażony pasternak i czosnek, zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 30 minut. Miksujemy, dolewając stopniowo ocet, a następnie dodając masło. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Całość możemy udekorować suszonymi jabłkami i papryką.

Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym

 Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło) Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 5 główek czosnku
  • 3 cebule
  • 2 litry mleka
  • kilka gałązek jarmużu
  • olej do smażenia
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • garść suszonych grzybów
  • 8 plastrów wędzonego parzonego boczku
  • mała łyżeczka zmiksowanej czarnuszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • tarty ser Szafi
Ziemniaki myjemy i pieczemy z czosnkiem (w całości) w 180oC przez niecałą godzinę, aż będą miękkie (sprawdzamy to, wbijając wykałaczkę). Czosnek wyjmujemy z piekarnika po niespełna pół godzinie, studzimy i wyciskamy. Ziemniaki studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem z wydrążonym miąższem ziemniaczanym zesmażamy na oleju około 10 minut. Zalewamy mlekiem, solimy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolity krem. Olej rzepakowy miksujemy z suszonymi grzybami, rozgrzewamy w rondelku. Smażymy na nim przez kilka sekund porwany jarmuż. Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, zasmażamy. Na gotowym kremie układamy przesmażony jarmuż i boczek polewamy olejem, posypujemy tartym serem i czarnuszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Jak smakuje rok
Autopromocja
Jak smakuje rok Marcin Molik Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze