Minidetoks – mała zupka, czyli jak wrócić do formy po świętach
Ogórkowa
4 porcje
Składniki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 średnia starta marchewka
- ⅛ małego selera
- 1 średni por (tylko jasna część)
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- ½ litra wody
- 250 ml soku z ogórków
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Por kroimy w cienkie plasterki. Ogórki ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy, mieszając od czasu do czasu ok. 15 minut na małym ogniu starte ogórki kiszone. Podsmażone ogórki dorzucamy do zupy, dolewamy sok z ogórków i gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie solimy do smaku. Dlaczego akurat ogórkowa Babci Zosi? Bo tyle, ile kucharek, tyle sposobów na każdą zupę. Nawet tę najbardziej tradycyjną. Oczywiście największym sekretem tej zupy są babcine, domowe kiszone ogórki. Wtedy ogórkowa wychodzi najlepsza…
Słoweńska zupa chrzanowa
4 porcje
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pałeczka selera naciowego
- 50 g kalarepy
- ½ średniej pietruszki
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 duże łyżki chrzanu
- 1,2 litra wody
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Seler i pietruszkę kroimy w plasterki, a kalarepę, jabłko i ziemniaki w małą kostkę. Do garnka na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 3–4 minuty. Dolewamy wodę i wrzucamy seler, pietruszkę, kalarepę, ziemniaki i jabłko. Gotujemy 15 minut. Dodajemy chrzan i wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku.
Zupa z sałaty
6 porcji
Składniki
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 2 pory (tylko jasna część)
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Do garnka z gotującym się wywarem warzywnym wrzucamy posiekane listki sałaty i pokrojone w plasterki pory. Dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i gotujemy 15 minut. Następnie miksujemy, dodajemy gałkę muszkatołową, masło oraz sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Przepisy pochodzą z książki Moniki Mrozowskiej „Zupy moc”.